Kahlua je jedno od onih pića koje pijemo "svake prijestupne", kad nam ga netko u gostima slučajno ponudi. Sam miris likera od kave, čistog, ili u kombinaciji s vrhnjem i zrncima kave u obliku fancy koktela White Russian, dovoljan je već da nas podsjeti na zimu, izlaske, druženja...
U eri kad nam kronično manjka baš druženja i izlazaka, a nažalost, i mirisa, donosimo recept za domaću kahluu. Za liker od kave u kućnoj radinosti trebat će vam:
- 1 litra bijelog ruma
- 200 grama šećera
- 450 grama zrna kave
- korica pola jedne naranče (samo gornji sloj)
- 2 štapića cimeta
- 2 mahune vanilije
Ako ćete raditi u više boca (preporučljivo) u svaku stavite jednaku količinu sastojaka. Najbolje je podijeliti sve na četiri i puniti toliko staklenih boca. Kad ste ih napunili jednakom količinom gore spomenutih sastojaka, dobro promiješajte (koristite drveni štapić) i spremite na hladnije, mračno mjesto. Miješajte sadržaj boca jednom do dvaput tjedno i ostavite ih da stoje 3 tjedna - što duže odstoje, to je okus puniji. A i bit će gotov taman pred Božić.
Jednom kad primijetite da je tekućina u bocama poprimila bogatu boju ambera, znate da je vaš liker spreman za konzumaciju. Servirajte ga samoga, s ledom ili obogaćenog šlagom ili istučenim vrhnjem. Pospite zrncima mljevene kave i uživajte u aromatičnom piću u društvu ukućana.
A ostalima se barem preko Zooma ili videopoziva pohvalite. I obećajte si da ćete nazdraviti jednom kad se ponovno vidite...