Tijekom praznika najeli smo se raznih delikatesa, isprobali nove kul recepte, a sad kad smo se zasitili svega toga trebamo neki domaći recept da nas podsjeti na djetinjstvo. Mi smo se baš zaželjeli jednog klasičnog jela na žlicu koje će nas zagrijati u ovim bezličnim hladnim danima. Donosimo super recept za tradicionalni paštafažol, baš kakav nam sada paše.
Sastojci:
200 grama suhoga graha borlotti
320 grama tjestenine ditaloni rigati
250 grama pirea od rajčice
80 grama svinjske masti
80 grama pancete
po 30 grama luka, celera i mrkve
1 češanj češnjaka
100 mililitara maslinova ulja
lovor, ružmarin, peršin, sol, papar
Priprema:
Namočite grah preko noći, idući ga dan isperite i skuhajte s 2 lista lovora. Kad je gotov, procijedite ga i sačuvajte malo vode od kuhanja. U međuvremenu ogulite i sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ih prepržite na masti. Ubacite pancetu i kuhajte još malo pa dodajte grah zajedno s oko 200 miligrama vode od kuhanja. Dodajte pire od rajčice, posolite popaprite i kuhajte 20 minuta na umjerenoj vatri, a zatim možete dodati tjesteninu. Prije dodavanja tjestenine, iz smjese izvadite oko 300 mililitara pa ih izmiksajte i vratite u lonac. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne bude al dente. Pospite začinima i poslužite.