Mi smo se, kao što ste mogli primijetiti, posljednjih tjedana potpuno navukli na pite. No nije nam žao, jer smo došli do uistinu sjajnih recepata i ideja koje nas tjeraju da pomalo istupimo iz zacrtanog kalupa.
Jedan od takvih je recept za pitu od sočnih jesenskih plodova, skuhanih u vinu i fino začinjenih. Posebnost joj daje i završni 'touch': gornja je kora vrlo efektno pretvorena u niz prhkih keksića. Koji ćete oblik obdabrati ostavljamo vam na izbor, a nama se najviše sviđaju slatka srdašca i prigodni listići.
Najljepša jesenska pita od jabuka, šljiva i oraha
Sastojci:
350 grama brašna
na vrhu noža praška za pecivo
200 grama maslaca
150 grama šećera
1 vanilin-šećer
1 cijelo jaje
Nadjev:
pola kilograma jabuka
pola kilograma šljiva
10 grama oraha
100 grama šećera
200 mililitara crnog vina
1 vanilin-šećer
malo cimeta, muškata i klinčića u prahu
Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa dobivenu smjesu oblikujte u dvije kugle. Spremite ih u hladnjak dok radite nadjev.
Za nadjev u vinu skuhajte očišćeno i narezano voće, šećer i začine. Ostavite ga da se hladi.
Razvaljajte prvu kuglu tijesta u oblik posude za pečenje pa ga prebacite u nju. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Drugu polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa uz pomoć kalupa izrežite manje oblike po želji.
Na prvu polovicu tijesta stavite nadjev pa preko njega posložite keksiće. Pecite dok ne dobije lijepu boju.