Overlay
razmazite se

Najljepša jesenska pita: imamo recept za privlačnu poslasticu od jabuka, šljiva i oraha, završni ‘touch‘ daje joj ‘ono nešto‘

Piše Stil
9. listopada 2020. - 14:30

Mi smo se, kao što ste mogli primijetiti, posljednjih tjedana potpuno navukli na pite. No nije nam žao, jer smo došli do uistinu sjajnih recepata i ideja koje nas tjeraju da pomalo istupimo iz zacrtanog kalupa.

Jedan od takvih je recept za pitu od sočnih jesenskih plodova, skuhanih u vinu i fino začinjenih. Posebnost joj daje i završni 'touch': gornja je kora vrlo efektno pretvorena u niz prhkih keksića. Koji ćete oblik obdabrati ostavljamo vam na izbor, a nama se najviše sviđaju slatka srdašca i prigodni listići. 

Najljepša jesenska pita od jabuka, šljiva i oraha

Sastojci:

350 grama brašna

na vrhu noža praška za pecivo

200 grama maslaca

150 grama šećera

1 vanilin-šećer

1 cijelo jaje

Nadjev:

pola kilograma jabuka

pola kilograma šljiva

10 grama oraha

100 grama šećera

200 mililitara crnog vina

1 vanilin-šećer

malo cimeta, muškata i klinčića u prahu

Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa dobivenu smjesu oblikujte u dvije kugle. Spremite ih u hladnjak dok radite nadjev.

Za nadjev u vinu skuhajte očišćeno i narezano voće, šećer i začine. Ostavite ga da se hladi.

Razvaljajte prvu kuglu tijesta u oblik posude za pečenje pa ga prebacite u nju. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Drugu polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa uz pomoć kalupa izrežite manje oblike po želji.

Na prvu polovicu tijesta stavite nadjev pa preko njega posložite keksiće. Pecite dok ne dobije lijepu boju.

17. studeni 2024 02:13