Ako ste pogledali film o Enoli Holmes, mlađoj sestri slavnog detektiva Sherlocka, ili ste barem vidjeli najavne spotove, jasno vam je da ona baš i nije djevojka koja peče pite. No, jednu ali vrijednu ipak zna ispeći: Sherlockovu najdražu, od šljiva. Onih tamnih, koje su upravo na vrhuncu sezone i kao da nas dozivaju da ih ubacimo u kolače i domaće džemove.
Ljubitelji pita, Enole i Sherlocka bacili su se na rekonstrukciju recepta s kojim se Enola hrabro uhvatila u koštac, nećemo vam reći zašto, za slučaj da niste gledali film, a jedna od mnoštva verzija nam se baš svidjela pa vam je prenosimo. U receptu nisu navedeni sastojci ni upute za tijesto, no nedavno smo vam objavili provjereni domaći pa se slobodno poslužite njime.
Enolina pita od šljiva
1 gotovo tijesto za pitu
Za nadjev:
4 šalice narezanih šljiva
1/2 šalice šećera
1/4 šalice brašna
1/4 žličice soli
1/4 žličice mljevenog cimeta
1 žlica limunovog soka
Za mrvice:
1/2 šalice šećera
1/2 šalice brašna
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
3 žlice hladnog maslaca
Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup za pite.
Promiješajte sastojke za nadjev pa ih ubacite na tijesto.
Za mrvice u maloj zdjeli kombinirajte šećer, brašno, cimet i muškatni oraščić. Dodajte narezani maslac pa miješajte rukama dok smjesa ne postane nalik na grube mrvice.
ospite ih po nadjevu i pecite 50-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Zadnjih 20-ak minuta pokrijte rubove pite kako ne bi izgorili.