Masline su savršena zdrava grickalica, dobrodošao dodatak salatama, hladnim platama i mediteranskim jelima te sjajan način za unijeti u organizam zdrave masnoće. Mi ih jednostavno obožavamo i rado ih jedemo, na sve moguće načine. A posebno volimo domaće. Nedavno smo vam objavili jedan starinski, provjeren recept za usoljene crne masline, a sada vam ih nudimo još nekoliko. Isprobajte ih, kad ćete nego sad jer berba je u punom jeku.
Crne masline pečene
Jedan kilogram maslina treba dobro oprati pod mlazom vode. U veću posudu staviti dvije litre vode, a kad prokuha u nju kratko ubaciti masline, samo da se "pofure". Treba ih odmah ocijediti i posoliti s tri velike žlice soli. Potom se ubace u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva, a nakon pet minuta temperatura se smanji na 170. Masline za vrijeme pečenja treba povremeno promiješati te ne peći predugo jer se isuše. Čim se prve smežuraju,gotove su! Kad su pečene i ohlađene, treba ih začiniti nasjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Mogu se zalediti.
Crne masline jednostavne
Zrele crne masline treba složiti u pletenu košaru koja propušta vodu ili cjedilo. Svaki red treba posoliti. Kad se sve dobro posoli, treba ih ostaviti da stoje 4-5 dana, a potom ih, dobro ocijeđene, spremiti ih u staklenke s nekoliko nasjeckanih režnjeva češnjaka i po vrhu zaliti s decilitrom maslinova ulja.
Masline u trostrukoj salamuri
Masline treba 3-4 dana ostaviti u vodi. Četvrti dan vodu treba ocijediti, a masline staviti na 24 sata u salamuru pripremljenu od 100 grama soli po litri vode. Nakon toga masline se ocijede i stave u novu salamuru na 10 dana, a zatim ocijede i spreme u staklenke. Zatim treba napraviti treću salamuru, a u nju dodati koromača i nekoliko klinčića te ju vrelu uliti u staklenke s maslinama.
Konavoske crne masline
U veću staklenku stavite crne masline, dodajte veliku šaku soli i decilitar maslinova ulja, pa dobro protresite. Sljedećih 10-15 dana svaki dan barem jednom staklenku dobro protresite. Masline u toj tekućini moraju odstajati barem dva meseca.