Piletina je uistinu sjajna namirnica, tako je svestrana, lako dostupna i relativno jednostavna za pripremu pa se njenog spremanja hvataju i početnici. Sigurni smo da vam je često na jelovniku, no kad se zaželite malo drugačijeg i posebnijeg jela s piletinom u glavnoj ulozi, isprobajte recept koji vam donosimo u nastavku.
Riječ je o bliskoistočnom jelu naziva musakhan, koje se sastoji od dobro začinjene pečene piletine položene na tanku pogaču koja upija sve slasne sokove. Jelo se, prema palestinskoj tradiciji, poslužuje na sredini stola i jede rukama. Kako ćete ga vi jesti, to prepuštamo vama, a evo vam i recept vrijedan isprobavanja.
Mirisni musakhan
oko 1 kilogram pilećih bataka i zabataka
1⁄4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1½ žličica mljevenog začina sumac
1⁄2 žličice pimenta
1⁄2 žličice mljevenog kima
1⁄4 žličice mljevenog cimeta
3 žlice limunovog soka
4 srednja češnja češnjaka, grubo zgnječena
1 1⁄2 žličice soli
1⁄4 žličice svježe mljevenog crniog papra
2 velika crvena luka
2 žlice pinjola
naan pogača ili arapski kruh od tabuna
1⁄4 šalice grubo nasjeckanog lista peršina
Zarežite svaki komad mesa nekoliko puta pa ih stavite u veću posudu i prelijte uljem. Pospite začinima pa ih utrljajte u meso. Dodajte luk narezan na listiće pa sve pokrijte i ostavite sat dva da se okusi prožmu.
Potom postavite rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrijte je na 175 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite aluminijskom folijom, a zatim dodajte piletinu. Luk rasporedite po limu, a dodajte i marinadu iz posude u kojoj je bilo meso.
Pecite dok pileća koža ne dobije lijepu zlatnu boju, a sok koji curi iz mesa kad ga probodete ne postane bistar, 50–60 minuta.
Pečeno meso ostavite da se odmori kako bi se sokovi rasporedili a za to vrijeme stavite kruh na čisti lim i prebacite ga u pećnicu da se zagrije i lagano tostira.
Preprecite pinjole.
Na pladanj za posluživanje poslažite kruh, prekrijte ga mesom i lukom te pospite pinjolima i nasjeckanim peršinom. Sve pokapajte sokom od pečenja i dodajte još malo maslinovog ulja.