Usred smo sezone mandarina i vjerujemo da vam ne treba posebno savjetovati da ih jedete što više i što češće, no ako vam kojim slučajem dosadi jesti ih onako au naturel, imamo rješenje: ispecite tortu! Recept je jednostavan, rezultat vrhunski, a dojam očaravajući. Poseban bonus je što se koriste cijele mandarine, pa je kolač vrlo aromatičan, no u receptu nećete naći niti gram brašna.
Svečana torta od mandarina
8 mandarina
6 jaja
225 grama šećera
250 grama mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
Četiri mandarine skuhajte u malo vode, na laganoj vatri, oko dva sata, djelomično pokrivene. Potom ocijedite, a voće usitnite u blenderu.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, preostale mandarine narežite na ploškice, a kalup za torte namažite maslacem.
Pomiješajte jaja, mjevene bademe i šećer s usitnjenim mandarinama, dodajte im malo praška za pecivo. Smjesu ulijte u kalup, a po vrhu poredajte ploškice mandarina.
Pecite oko 40 minuta pa pokrijte folijom, a potom pecite još 10-ak minuta. Kolač ostavite da se ohladi u kalupu pa ga tek tada izvadite. Po želji još sve prelijte glazurom od šećera u prahu pomiješanog sa sokom od mandarina.