Overlay
Ideja za večeru

Brza hrana ne mora biti nezdrava: imamo recept za ukusnu pizzu bez pšeničnog brašna! Tijesto je ukusno i podatno baš kao ‘obično‘, a lakše probavljivo

Piše Stil
Foto Shutterstock
3. ožujka 2021. - 18:59

Jedan od glavnih razloga zašto pizzu ubrajamo u nezdrava jela je zato što je tijesto tj., pšenično brašno loše za naš organizam. I tako je uglavnom sa svom hranom koju ubrajamo u 'guilty pleasures'. Dobra ideja je zato zamijeniti obično brašno s njegovom zdravijom inačicom - pirovim. Biljka pir nalik je pšenici, ali za razliku od nje sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice nemaju. Pirovo brašno možete naći u svim trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim trgovinama, a kada napravite svoje tijesto bit će jednako ukusno, ako ne i ukusnije od onoga s običnim brašnom.

Pirova pizza

Sastojci:

200 grama pirova brašna

instant kvasac

malo šećera

4 žlice maslinova ulja

sol

malo tople vode

umak od rajčice

nadjev po želji

Priprema:

Pomiješajte kvasac s toplom vodom i malo šećera. Kad se digne, ulijte ga u prosijano pirovo brašno, dodajte sol i ulje te zamijesite tijesto i pustite ga da se digne.

Potom tijesto premijesite i razvaljajte pa ga premažite umakom od rajčice i dodajte mu nadjeve prema želji, a mi vam predlažemo masline, papriku, gljive, kolutiće luka i mozzarellu. Sve poškropite maslinovim uljem pa stavite peći u jako zagrijanu pećnicu.

Nakon pečenja pospite origanom te po želji dodajte još šaku rikule i narezane svježe rajčice.

15. travanj 2024 11:31