Šakšuka je omiljeno jelo u svim mediteranskim, dominantno islamskim zemljama od Libanona do Maroka, ali odavno je napustila Bliski Istok i Magreb pa se sada kuha i u europskim domovima. Idealna je za ljetne mjesece jer se brzo priprema, a i lako pada na želudac. Zbog jaja koja su sastavni dio ovog recepta doima se da je riječ o doručku, ali se Šakšuka može jesti i za ručak i za večeru jer je veoma zasitna. Kao stvorena je za situacije koje spajaju glad, umor i manjak vremena - recimo kao kad se vratite kući s plaže i znate samo da morate jesti 'pod hitno', a ne da vam se 'kužinavati'.
Uobičajeno se priprema od rajčice slično kao šalša, ali ako ste se već zasitili uobičajenog recepta i isprobava vam se nešto novo ili niste veliki fan rajčice zbog čega ste dosad izbjegavali ovo jelo pripremili smo vam smjernice kako napraviti verziju šakšuke sa špinatom.
SASTOJCI
• 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 1 veliki žuti luk, sitno sjeckani
• 1 mala jalapeño papričica, sitno sjeckana
• 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
• 1/4 žličice mljevenog korijandera
• 1/4 žličice mljevenog cimeta
• 1 žličica soli
• 280 g dječjeg špinata
• 2 žličice svježeg limunovog soka
• 4–6 jaja
• Svježe mljeveni crni papar
• Feta sir
• Svježi cilantro, grubo nasjeckani, za posipanje
PRIPREMA
1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk pa jalapeño papričice i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, 6 do 8 minuta. Dodajte češnjak, korijander, cimet i sol te nastavite kuhati, miješajući, dok ne postane mirisno, 1 do 2 minute.
2. U tavu dodajte sok od limuna i špinat, smanjite vatru, poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok špinat ne postane vrlo mekan, 7 do 10 minuta. Ako špinat ne stane odjednom u tavu, dodajite ga postepeno jer mu se obujam kuhanjem smanjuje Skinite poklopac i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu posude. Stražnjom stranom žlice napravite četiri do šest plitkih udubljenja na površini zelene mješavine kako bi držale jaja dok se kuhaju.
3. Razbijte jaja u male šalice ili posudice i lagano ih gurnite u udubine. Pojačajte toplinu na srednju, pokrijte tavu i kuhajte dok bjelanca ne postanu skroz bijela, 4 do 5 minuta. Uklonite tavu s vatre. Na vrh dodajte još malo maslinovog ulja i pospite paprom, fetom i cilantrom.
Poslužite vruće, izravno iz tave.