Overlay
Vaša oaza mira

Soba vam je premala i nemoguće ju je lijepo urediti? Ovi bi vam savjeti mogli pomoći, pokrili smo sve, od rasporeda namještaja do odabira detalja

Piše M. M.
Foto Shutterstock
24. rujna 2021. - 13:23

Spavaća soba je prostorija u stanu koja može drastično utjecati na vaše raspoloženje. Vidite je zadnju prije nego što utonete u san, u njoj provodite slatke trenutke jutarnjeg izležavanja, a ipak joj pridodajemo malo pažnje pri uređenju interijera. Često je razlog njena kvadratura. Moderni stanovi fokus stavljaju na velikim zajedničkim prostorijama dok su sobe uglavnom male i služe samo dvjema svrhama - da se u njima prespava i kao skladište za odjeću. Bez obzira na to, nema razloga da ih s nekoliko jednostavnih promjena ne pretvorite u prostor u kojem ćete uživati provoditi vrijeme.

Ključni komad namještaja - krevet

U skučenim prostorijama možda ćete dobiti dojam da je velike komade namještaja, kauč u dnevnoj i krevet u spavaćoj sobi najbolje 'zabiti' u neki kut kako bi oduzimao što manje kvadrata. Zapravo ćete dobiti na vizualnoj otvorenosti prostora ako krevet stavite na sredinu zida tako da mu se može pristupiti s obje strane. Ostavite makar 20-ak centimetara s jedne strane i tu postavite mali noćni ormarić, izradite jednostavnu policu ili postavite drveni tronožac s jednom lampom. Izvor svjetlosti u kutu sobe učinit će da prostor izgleda dublje, tj. veće. Krevet ne služi samo za spavanje već može postati i zanimljiv dio dekora sobe. Odaberite posteljinu koja vam se sviđa i onda s njom uskladiti jastuke i dekice. Ujutro složite krevet. Kao što čiste cipele daju na otmjenosti svakog modnog izdanja, tako složena posteljina daje na dojmu urednosti stana.

image
Shutterstock

Organizacija odjeće

Ono što svaku sobu posebno nagrđuje su veliki i nezgrapni ormari. Ako ikako imate priliku, dio dojeće pospremite u zidni ormar u hodniku ili neka cijela obitelj drži odjeću koja se ne nosi tijekom aktualne sezone u ormaru u nekoj od najvećih soba. Tako ćete moći odabrati minimalan broj odjeće za čuvanje u spavaćoj sobi. U tom slučaju možete odabrati neki retro ili antikni drveni ormar koji će izgledati lijepo i pridonositi sveukupnom dojmu. Isto tako možete u sobi držati štender s odjećom, ali nemojte ga kupiti samo zato što ste vidjeli kul fotografije na Instagramu. Šteneder zahtijeva da svoju odjeću lijepo slažete, inače će izgledati samo nabacano i neuredno.

Samo za sebe

Obično najbolje komade namještaja i najzanimljivije dekoracije postavljamo u sobama koje mogu vidjeti i naši gosti prilikom posjete, ali odabir jednog takvog detalja za sobu učinit će čuda za njen sveukupni dojam. Ne samo da će spavaonica najednom postati primamljivija, nego ćemo dodatno cijeniti taj komad baš zato što ga čuvamo samo za svoje oči.

Manje nije uvijek više

Popularno je mišljenje kako svijetle i čiste površine čine prostor većim, ali zapravo se već nekoliko godina odbacuje takav minimalistički pristup uređenju interijera. Ako u malu spavaću sobu stavite tepih zanimljivog uzorka, fotografije i postere na zidove ili na prozor stavite biljku, ti detalji će ukrasti pažnju i oduzeti više vremena da se pogleda u cjelini. Dodavanje ogledala će doslovno produbiti prostor za cijelu dužinu suprotnoga zida i zato dobro razmislite koje boje vas smiruju, koje dekoracije vas uveseljavaju i njima ispunite svoju sobu.

15. travanj 2024 12:25