Overlay
jedan od najvećih

Tko je bio Halston, zvijezda Netflixove serije oko čije se autentičnosti lome koplja? Još uvijek intrigira genijalnošću, ali i ekstravagantnim životom

Piše T.S.M.
Foto Imdb
17. svibnja 2021. - 12:02

Nedavno smo vam pisali o Bianci Jagger, samouvjerenoj i glamuroznoj kraljici studija 54 te pri tom tek usput spomenuli Halstona, jednog od njenih omiljenih dizajnera. Nije dugo prošlo i dobili smo novi povod za spomenuti Halstona, no ovoga puta on je glavni lik priče. Baš kao i u novoj Netflixovoj seriji s Evanom McGregorom, o kojoj se posljednjih dana, od kad se počela prikazivati naveliko priča i raspravlja. Upravo nam je taj uradak, trenutno 7. Netflixov materijal po gledanosti u Hrvatskoj, povod za podsjetiti zaboravne i uputiti neupućene u to tko je bio Halston.

Punim imenom Roy Halston Frowick bio je zvijezda američke modne scene, ali i jedna od središnjih figura društva vezanog uz lultni studio 54. Od kraja 60-ih i tijekom 70-ih javnost su intrigirale njegove kreacije, no znatiželjnike su podjednako intrigirali njegov raskošan stil života, ovisnost o drogama, širok krug slavnih prijatelja među kojima su bili Andy Warhol, Truman Capote, Liza Milenni, Elsa Peretti... Bio je Tom Ford prije Toma Forda (samo s puno manje skandala vezasnih uz svoje ime). Bio je elegantan, šarmantan, izgledao je poput supermodela. Rado je pozirao, dobro je izgledao i elegantno se odijevao, najčešće u crne dolčevite i besprijekorno krojena odijela, a naočale za sunce nosio je i po noći.

Po pitanju utjecaja na modnu industriju, Halston je gotovo bez premca na američkoj sceni između 70-ih i 90-ih godina, a njegov se utjecaj osjeća i danas. Udario je kontru u to vrijeme predvladavajućoj hipi modi i stvorio stil koji danas vezujemo uz disco eru, samo bez bespotrebnog kiča. Halstonove kreacije bile su savršeno izrađene, zanimljivih krojeva koji su znalački iskorištavali karakteristike materijala, uvijek na onoj famoznoj granici između elegancije i seksipila. Osim toga, njegov je dizajn preslikao društvene promjene koje su omogućile ženama izražavanje kroz modu i stil, a to je, nema sumnje, napravio svjesno.



-Treba razmišljati o odijevanju svih kategorija žena, od mladih it- djevojaka sa stilom do žena na čelu velikih korporacija. To znači da u kolekciji moram imati kratki look za izlazak na večeru, svečani look za gala prigode, nešto za kućne zabave i praktičnu odjeću koja se prilagođava promjeni klime - rekao je Halston 1977. za časopis Women’s Wear Daily, na vrhuncu slave kad je odijevao najslavnije žene, poput Catherine Deneuve, Lize Minelli, Lauren Bacall i Jackie Onassis.

Halston je imao i vrlo dobar smisao za biznis i brendiranje - svoje je ime lijepio na haljijne, odijela, fino donje rublje, parfeme, posteljinu, lukuznu prtljagu... i u tome je bio među prvim high-end dizajnerima. Međutim, suranja s high-street brendom skupo ga jen koštala. Nakon nespretno sklopljenog ugovora s high street trgovinom J.C Penney, sklopljenog 1983. godine zbog izrade isplativije linije odjeće, njegova je glavna marka izbačena iz niza ključnih trgovina koje nisu željele povezanost s pristupačnim imenom poput J.C Penneyja.  Do 1984. Roy Halston je izgubio kontrolu nad vlastitom modnom kućom, a nekako u to vrijeme sustigle su ga posljedice ekstravagantnog životnog stila. Umro je 26. ožujka 1990. od Kaposijevog sarkoma, oblika raka povezanog sa AIDS-om, u 57. godini.

Sve to i još puno toga našlo se u Netflixovoj ograničenoj seriji s Ewanom McGregorom u naslovnoj ulozi i Ryanom Murphyjem (Pose, Atentat na Giannija Versacea, Američka horor priča) kaom producentom. Koliko je serija, koja se počela prikazivati 14. svibnja, vjerno prikazala Halstona i njegov život, a koliko je odstupila od stvarnih zbivanja? Teme je to oko koje se trenutno lome koplja, a mi vam nećemo kvariti užitak gledanja seciranjem radnje. 

25. travanj 2024 09:26