Magazin Time i ove je godine načinio težak izbor i između svih svjetskih lokacija odabrao 100 najzanimljivijih. Na zavidni popis uvrštena je i slovenska metropola. Svi koji su ikada posjetili Ljubljanu opisuju je kao pitoreskan i miran gradić, a mi moramo dodati da smo tamo imali i neke jako zabavne noćne izlaske na Metelkovoj tako da ondje svatko može naći nešto za sebe. Ljubljana je na listi ipak završila kao kulinarska prijestolnica što je svakako velika čast. Od ostalih sto lokacija samo se još Ho Ši Min spominje u kontekstu hrane i to one vijetnamske.
Već hvaljena gastronomska scena slovenske prijestolnice dobila je veliki poticaj kreiranjem svog prvog Michelinovog vodiča 2020. Njegovih šest restorana nagrađeno je s ukupno sedam Michelinovih zvjezdica.
Među njima je hvaljeni Atelje chefa Jorga Zupana, koji je ponovno otvoren u svibnju nakon što se tijekom pandemije okrenuo dostavama. Restoran se vratio na svoj uvijek promjenjivi degustacijski meni koji prikazuje prepoznatljive slovenske namirnice poput suhog odležanog krškooljskog svinjskog mesa.
Svakako je zanimljiva i Odprta kuhna (Otvorena kuhinja), tržnica hrane koja radi petkom navečer i uključuje sve vrhunske dobavljače hrane na tom području. Njen se povratak također dugo očekivao i definitivno je se može svrstati u jednu od najomiljenijih gradskih kulinarskih tradicija.
Ostali značajni restorani uključuju The Fuzzy Log, ekološki hostel čiji gosti mogu spavati u šatorima na krovu i brvnarama, a uskoro i Cukrarnu, prenamijenjenu rafineriju šećera iz 19. stoljeća koja će debitirati sljedeće godine.