Overlay
‘PRIZORI IZ BRAČNOG ŽIVOTA‘

Brak je mrak serija: pogledali smo TV dramu HBO-a i povjerovali svakoj emociji Jessice Chastain i Oscara Isaaca od ljubavi do mržnje i svega između

Piše Marko Njegić
10. rujna 2021. - 22:37

Bolju reklamu od one s venecijanskog crvenog tepiha petodijelna serija HBO-a "Prizori iz bračnog života" ("Scenes From a Marriage") nije mogla dobiti.

Glavni glumci, zvjezdana Jessica Chastain i Oscar Isaac, razmjenjivali su senzualne poglede, pa i dodire na pretpremijeri serije, uvertiri za premijeru prve epizode na HBO-u 13. rujna, nakon čega slijedi emitiranje u jednotjednom ritmu do polovice listopada. Chastain i Isaac su djelovali kao par koji rekreira sretne prizore iz bračnog života.

Kemija s Venecije

Bili su pritom toliko uvjerljivi da su se mediji raspisali o "seksi trenutku" i "očitoj kemiji između udane glumice i oženjenoga glumca". Kemija je bila neupitna, ali ne treba zaboraviti da su Chastain i Isaac glumci. Mediji bi možda smanjili doživljaje da su prethodno pogledali seriju koja je režirana metafilmski.

Chastain u prvoj epizodi dolazi na filmski set/scenu i ulazi u ulogu, razbijajući takozvani "četvrti zid". Sličan momenat će kasnije imati i Isaac koji također ulazi u ulogu kao što je ušao zakoračivši na venecijanski "red carpet" gdje ga je čekala Chastain.

Posljednja, peta epizoda – nije neki "spoiler", ali preskočite rečenicu ako hoćete – završava tako da njih dvoje odlaze sa seta i izlaze iz uloga, zatvarajući se svatko u svoju sobu na čijim vratima pišu imena njihovih likova Jonathana i Mire. Isaac i Chastain su postali Jonathan i Mira, ali i prestali biti oni jednom kad je serija završila.

No, ono što nisu prestali biti jest prijatelji. Poznaju se od studija drame na Juilliardu prije 20 godina, a zajedno su već glumili 2014. u "Godini nasilja". Njihovo prethodno poznanstvo bilo je ključno za uvjerljivost uloga u "Prizorima iz bračnog života" kreatora Hagaija Levija ("Preljub"), dostojnom remakeu istoimena Bergmanova remek-djela iz 1973. i zasad, osobno, ponajboljoj seriji 2021. godine.

Dakle, otprilike kao što je, nakon "Titanica", bilo ključno poznanstvo Leonarda DiCaprija i Kate Winslet za "Put oslobođenja". "Scenes From a Marriage" je blizak filmu "Revolutionary Road" u kroniciranju raspada jednoga braka. Da nešto ne štima u braku Jonathana i Mire vidljivo je u prvoj epizodi kad ona krišom gleda u mobitel dok sjede zajedno i evidentno nisu na istoj valnoj duljini.

Chastain kao Ullman

Dakako, serija o braku i, još više, bračnim drugovima oslanja se i na Bergmana, uz tu razliku da sada žena ima aferu, ne muž, ali i na "Tužnu vezu" s Ryanom Goslingom i Michelle Williams, te nedavnu "Bračnu priču" sa Scarlett Johansson i Adamom Driverom; to je taj tip minuciozne kronike jednog odnosa u rasponu od nekoliko godina (ovdje pet), s razlomljenom naracijom i promjenama ravnomjernih perspektiva među likovima.

No, serija se najviše oslanja na glumce. Bez Chastain i Isaaca ne bi bilo serije. Oboje zaslužuju sve televizijske nagrade (Zlatni globus, Emmy...) za svoje slojevite izvedbe, posebice Chastain koja čak i nalikuje Bergmanovoj glumici Liv Ullman, ako već Isaac ne sliči Erlandu Josephsonu.

Casting je nadahnut, a nadahute su i uloge, kao i tekst, odnosno dijalozi i monolozi. Levis je takoreći trebao samo pustiti glumce da glume, ali morao ih je opremiti dobrim dijalozima, što je i napravio. Međutim, možda ih neki drugi glumački par ne bi ovako načinio životnima i antirepetitivnima kao Chastain i Isaac.

Glumcima vjerujemo svemu što izgovaraju u svakom trenutku, kad šapuću jedno drugom u nježnim trenucima i međusobno se nadglasavaju deranjem u svađama, kad se ponašaju kao da su najednom postali stranci, kad im ruke nakon svih ovih godina i dalje lete prema onom drugom. Vjerujemo svakoj njihovoj emociji dok se nalaze na emotivnom "rollercoasteru" od ljubavi do mržnje, od bliskosti do distancije i svega između u svim nijansama "Prizora iz bračnog života".

SERIJA: Scenes From a Marriage; drama; SAD, 2021. KREATOR: Hagai Levi ULOGE: Jessica Chastain, Oscar Isaac OCJENA: *****

18. travanj 2024 23:55