StoryEditorOCM
Više od sportaolimpijske igre

Hrvatska ‘rastura‘ u Parizu, po broju medalja ‘po glavi‘ smo osmi, a zemlju koja je prva većina ne zna naći na karti

Piše I. M.
9. kolovoza 2024. - 13:19

U nedjelju (11. kolovoza) se spušta zastor na Olimpijskim igrama. Nakon skoro tri tjedna borbe najboljih sportaša i sportašica na raznim terenima, došao je kraj. No, raduje nas što imamo bar još nekoliko dana fore za uživanje u spektakularnim "predstavama".

Iako je većina medalja podijeljena te su se mnogi vratili svojim domovima, jedan manji dio reprezentacije još je u Parizu. Što se tiče Hrvatske, svoju priču na Igrama nisu završili; vaterpolisti, Ivan Šapina (taekwondo), Matea Parlov Koštro (maraton), Bojana Bjeljac (maraton), Sara Kolak (atletika, koplje) i Anamaria Govorčinović (kajak sprint).

Dakle, priliku za još koje odličje imamo. A kakvo je trenutno stanje? 

Hrvatska u Parizu broji šest medalja, od kojih su dvije zlatne, jedna srebrna i tri bronce.

U samom vrhu

Hrvatske medalje u Parizu

zlato:

- Valent i Martin Sinković (veslanje)

- Barbara Matić (judo)

srebro:

- Donna Vekić (tenis)

bronca:

- Sandra Elkasević (atletika, disk)

- Miran Maričić (streljaštvo)

- Lena Stojković (taekwondo)

Ovakva berba hrvatskih sportaša i sportašica stavlja Lijepu Našu na 22. mjesto ukupnog poretka po broju medalja na Igrama. Bez iznenađenja na prvom mjestu je SAD, slijedi Kina, Australija, Francuska, Velika Britanija...

"Lako njima kad ih ima više". Vjerujemo kako ima onih koji su to pomislili i ima istine u tome. Zdravo seljački, ako uzmete grupu od 1000 ljudi, veće su šanse da ćete tu naći 10 perspektivnih sportaša, nego u grupi od 100.

Stoga više volimo gledati onu tablicu u kojoj medalje idu po broju stanovnika. E, pa tu smo na 8. mjestu! I imamo se pravo nadati kako ćemo se do nedjelje probiti još malo naprijed.

No, vratimo se malo na onu "pravu" tablicu, na kojoj je Hrvatska ispred; Poljske, Srbije, Belgije, Švicarske, Danske, Grčke, Austrije, Argentine, Čilea i mnogih drugih zemalja koje imaju više od 3.856 milijuna stanovnika. Prema tome, i to 22. mjesto je veliko!

Primjerice, Poljaka ima 36 milijuna, a ubrali su također šest medalja. No, od toga je samo jedno zlato, pa su iz tog razloga "braća Slaveni" na 39. mjestu.

Ima nade za nove medalje

Svakako se kao nacija radujemo što imamo jednu momčad u borbi za medalju. I nećemo lagati, ništa manje nismo ni očekivali od svjetskih prvaka i europskih viceprvaka. Hrvatski vaterpolisti danas od 19.35 igraju protiv Mađarske za ulazak u finale. A kako su i sami najavili, u Pariz su došli po zlato.

image
Tom Dubravec/Cropix

Što se tiče ostalih predstavnika, Ivan Šapina sutra od 9 sati kreće u svoje borbe za odličje. Zagrepčanin je u najtežoj kategoriji, preko 80 kilograma, ali ima svoje šanse. Ujutro (10.30) će svoj nastup odraditi i kajakašica Govorčinović koja je u polufinalu u disciplini 500 metara kajak sprinta.

Nakon njih gledat ćemo Saru Kolak u novom olimpijskom finalu, koje je na raspredu u 19.30. Kraljica sportova ima posebno mjesto na Igrama, a nadamo se kako će i zlatna iz Rio de Janeira 2016. opet iznenaditi.

Dvije maratonke na start će u nedjelju od 8 sati, a kao šećer na kraju Barakude će se isti dan boriti za odličje. Samo još ne znam kojeg sjaja će ono biti. 

image
Duje Klaric/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:29