StoryEditorOCM

Naš slavni sportaš prošao pakao s legionelom: ‘Mislio sam da je korona, a onda sam pao u nesvjest i jedva preživio‘

Piše Marko Bilić
19. lipnja 2024. - 08:18

Iz zagrebačkog KBC-a od jučer stižu dramatične vijesti, od petero osoba zaraženih legionelom dvoje je preminulo. Doduše, radi se o imunokompromitiranim ljudima koji su već prije bili teško bolesni, no, spoznaja o opasnoj bakteriji nikoga ne čini spokojnim.

Jedan od onih koji su se susreli s legionelom jest i naš proslavljeni vaterpolist Renco Posinković koji je ovu opaku bolest pobijedio prije godinu i pol.

Splićanin se nalazi u Kranju gdje se naša reprezentacija priprema za Olimpijske igre u Parizu koje počinju za mjesec dana, Renco je trener vratara. Iz Slovenije nam se javio i ispričao nam svoju borbu s legionelom.

Renco, gdje si pokupio bakteriju?

- A 99 posto sam uvjeren da sam je pokupio u jednom zagrebačkom hotelu gdje sam se tuširao prije utakmice koju sam imao s Jadranom. Ona bude na obodu tuša i ti je udahneš. Ima od toga godina i pol dana.

Kako si skužio da nešto nije u redu, koji su simptomi bili?

- Osjetio sam vrućinu na bazenu, oblio me znoj. Pitao sam trenera Smodlaku "Mile, je li i tebi vruće", on je odgovorio "a je Renco, vruće je". No, ja sam bio baš loše, znao sam da nešto nije u redu. Poslije utakmice sam u autobusu zaspao "kao mrtav".

image

Renco Posinković pobijedio opaku bakteriju

Željko Puhovski/Cropix

Doša je kući u Split, kaže, morao je ići po neke ljude na aerodorom, ali nije mogao "osjećao sam se jako slabo, legao sam".

- Cijelo vrijeme sam mislio "aha, ovo sam negdje pokupio koronu", jer je do tada nikada nisam imao.

Uvjeren je bio da ima koronu, a onda se stvar maksimalno zakomplicirala.

- Navečer sam otišao do kupatila i srušio se, pao sam u nesvijest. Opalio sam glavom, dobro sam živ ostao, čovječe! Pokupilo me hitno i odvelo u bolnicu, na zarazno.

Tamo ga je primila dr. Mirela Pavičić Ivelja, kaže Renco "sve sreća da su ona i dr. Dado Pivalica brzo reagirali".

- Napravili su mi nalaz krvi, CRP je bio 400, to je ajme. Doktorica Mirela me pitala što se dogodilo i brzo je skužila o čemu se radi. Napravili smo test koji je potvrdio da sam pokupio legionelu.

I onda je počela borba.

- Ubilo me antibioticima, dobro me ošinilo. Fibra je bila oko 40, ostao sam u bolnici četiri-pet dana. U tih par dana smršavio sam oko 12 kilograma!

Srećom, bolest se tada počela smirivati, naš slavni vaterpolist pobijedio je bakteriju koja je jučer u Hrvatskoj uzela dva života.

image

Renco, prvi s desna

Tonči Vlašić/
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 17:27