StoryEditorOCM
Više od sportadan splitskog sporta

Dvojici velikana pripalo najveće priznanje splitskog sporta: Deni Lušić i Ivo Bego dobili ‘Kaliternu‘

Piše David Kapetanović
18. rujna 2024. - 16:27

Sve najbolje što splitski sport ima za ponuditi okupilo se u srijedu u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma. Povodom proslave Dana splitskog sporta uručena su priznanja splitskim sportašima, trenerima i dužnosnicima.

Ispunjena je gotovo do zadnjeg mjesta bila koncertna dvorana, pogotovo je bio poseban događaj jer je olimpijska godina, u kojoj su nas ponovno splitski sportaši razveselili, podsjetili sve na onu staru mantru o "najsportskijen gradu na svitu i šire". Najveću nagradu splitskog spota, trofej Fabjan Kaliterna dobila su dva istaknuta člana splitske sportske obitelji: Ivo Bego i Deni Lušić.

Teško je naći većeg hajdukovca od Ive Bege, obilježio je "bile" u svim segmentima, neustrašiv i privržen bijeloj boji do krajnjih granica. Dobitnik je priznanja Torcide za životno djelo, prava hajdučka veličina. U jednoj rečenici je, u svom stilu, po primanju nagrade sažeo svoja razmišljanja:

- Hvala lipa, naprid Bili, Hajduk živi vječno!

image

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić i Ivo Bego

Saša Burić/Cropix

Kakva riznica

Za nabrojati sve sportske uspjehe Denija Lušića trebao bi poveći broj stranica, ali dovoljno je reći da je jedini splitski sportaš s dvije zlatne olimpijske medalje. Počasnik je i Kuće slave splitskog športa.

- Dobiti ovu nagradu posebna je čast i radost. Kada sam prije nekoliko godina gledao Damira Šolmana kada prima ovu nagradu, tada sam shvatio koliko je važna. Nema veće nagrade nego kada te tvoj voljeni Split nagrađuje. Zahvaljujem i svim svojim suigračima, samo se timski u sportu stiže do uspjeha. Nadam se da će mlađe generacije prepoznati važnost i strast u sportu - poručio je Lušić.

image

Andrija Polić i Deni Lušić

Saša Burić/Cropix

Nagradu "Mihovil Radja" za fair play i čestitost u sportu dobio je Marijo Grubić - Kula. Fanatični navijač splitskih klubova i voljena ličnost u gradu osnivač je i aktualni predsjednik malonogometnog kluba Torcida.

- Prvo zahvaljujem pokojnom ocu, sve je počelo od njega. Dolaskom u Split upoznao sam Nesvrstane, mi smo sudjelovali u obnavljanju Torcide. Nakon toga uz pomoć Ante Ivaniševića - Kopačke, formirali smo MNK Torcida, koji i do danas brodi - rekao je Kula.

image

Mario Grubić Kula

Saša Burić/Cropix

Poduža je lista sudionika Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koji su nas ovog ljeta činili ponosnima, a poseban prijem dobili su osvajači medalja na Olimpijskim igrama.

- Idemo dalje, po nove medalje. Još traje pauza, još kimono ne planiram neko vrijeme obući. Želim se dobro odmoriti pa krenuti po nove uspjehe - rekla je zlatna Barbara Matić, čija se popularnost u Splitu posljednjih mjeseci teško može mjeriti.

Pratila je cijela Hrvatska i nastup Lene Stojković, od početka su joj na ramena stavljena velika očekivanja, tražila se medalja, a sjajna Lena nije razočarala:

- Slegli su se dojmovi, želje su ispunjene. Zadovoljna sam pripremama i nastupom. Medalja je bila kruna sveg truda, mogu samo reći da sam sretna.

image

Andrija Polić i Barbara Matić

Saša Burić/Cropix

Vaterpolo

Svjetski prvaci, srebrni na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, bila je ovo sjajna godina za naše Barakude, vaterpoliste, kojima ipak ostaje gorčina u grlu nakon poraza u finalu. Na sjajnu godinu osvrnuo se i Jerko Marinić Kragić:

- Prošlo je malo vremena, ostaje žal zbog finala, ali ostajemo svjesni svega što smo napravili ove godine. Kako ide vrijeme, sretni smo i zadovoljni, nadamo se da možemo nastaviti s ovakvim rezultatima.

Priznanje su primili i Dubrovčani, članovi splitskog Jadrana, Marko Bijač i Loren Fatović:

- Čestitam i ostalim dobitnicima nagrada, zahvala ide i Savezu što je nekima od nas iz Dubrovnika Savez uručio nagrade, nadam se da ćemo vas razveseliti i ubuduće nastupima, rekao je Loren.

- Odmah nakon dva tjedna smo nastavili u svojim klubovima. Moramo biti ponosni na sve što smo napravili, okrećemo se novim izazovima, kao i uvijek u sportu, nadovezao se Marko.

image

Andrija Polić i Jerko Marinić Kragić
 

Sasa Buric/Cropix

Sjajni su u Parizu bili i naši parasportaši, priznanja su dobili Ivan Mikulić te medaljaši Dino Sinovčić i Luka Baković.

Zasluženih pet minuta

Često su u sjeni, ali znaju svi sportaši koliko su treneri važni, koliko i oni pomažu, dijele muke, znoj, bol i prolivenu krv. I treneri sportaša splitskih olimpijaca i paraolimpijaca su dobili svojih pet zasluženih minuta na pozornici.

Svoje dojmove o uspješnoj godini podijelio je i predsjednik Splitskog saveza športova Andrija Polić prigodnim riječima i čestitkama:

- Kada se najbolji u Splitu biraju, to je grozno težak posao, toliko vrhunskih sportaša i ljudi. Uvjeren sam da smo i ovaj put izabrali najbolje. Ponovno imamo vrhunske rezultate. Nastavlja se kontinuitet vrhunskih sportaša u Splitu.

Riječ je imao i dogradonačelnik grada Splita Antonio Kuzmanić:

- Čast mi je što sam danas ovdje. Moj cilj je da imamo što više djece da se bave sportom, iz toga će izaći rezultat. Ulažemo u sport, bit će i još više sredstava. Ali naš glavni cilj je unaprijediti infrastrukturu koju smo naslijedili. Znamo za probleme sportske infrastrukture koji tište grad. Želim da na kraju mandata možemo ostaviti nešto iza sebe, da budete ponosni na nas kao što smo i mi na vas.

Posebna je ovo bila godina i za brojne splitske klubove, jubilarne godišnjice proslavili su baseball klub Nada (50 godina), Klub dizača utega Split (60 godina) i Jedriličarski klub Labud (100 godina). Veličanstveni događaj upriličila je svojim stihovima i mješovita klapa Filip Dević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 16:28