StoryEditor
Vaterpoloregionalna liga

Radnički iz Kragujevca je ispisao povijest oba dana završnog turnira: prvo dobio Mladost, pa potom i Juga, te stigao do prvog naslov pobjednika

28. ožujka 2021. - 21:00

Nije uspio Jug Adriatic osiguranje vratiti pokal u Gruž, treći put uzastopno ostao je praznih ruku u finalu Regionalne lige nakon tri uzastopna slavlja (2016., 2017. i 2018. godine), a osmi put ukupno. Radnički iz Kragujevca je ispisao povijest oba dana završnog turnira. Pobjedom u polufinalu protiv Mladosti postao je prvi klub iz Srbije u finalu, a zatim je pobjedom protiv Jugaša napravio korak više - upisao svoje ime na pokal pobjednika.

Dalekometna paljba Radničkog zadavala je udarce Jugašima, primoralo je to Vjeka Kobešćaka da povuče iz igre Tonija Popadića, reprezentativnog vratara, a u vatru ubaci mladog Antonija Vukojevića u trećoj četvrtini. Istina, treba istaknuti kako svaki pogodak Radničkog nije bio na dušu Popadiću. Bilo je u prve dvije četvrtine nekoliko sjajnih poreza (pogodaka) igrača iz Kragujevca.

Jugaši su vodili sa 4:3 i 5:4, a Radnički s 1:0, 2:1, 3:2, 6:5, 7:6, 8:7, 9:8... Prvi je uspio pobjeći Radnički, i to 33 sekunde do kraja treće četvrtine kad je mrežu Vukojevića zatresao Marko Radulović te odveo svoj sastav do 11:9. Radnički je u posljednju četvrtinu ušao s pogotkom viška (11:10), a Jug opet s Popadićem na vratima. Luka Lončar je izjednačio na 11:11 nakon čega je opet Jug lovio, Radnički vodio (12:11 – bomba Radulovića te 13:12 – sjajan potez /pogodak Miloš Miličića). Daniil Merkulov je izjednačio na 12:12, i on je također potegao sjajno. Radnički je dvije minute i 18 do kraja opet imao plus dva (Strahinja Rašović za 14:12)..

Radnički je imao raspoloženog Lazara Dobožanova (6 obrana u trećoj, ukupno 13, izabran za MVP Final 4), Jug je bio slab u obrani, a s druge strane mučio se u napadu. Jugov centar Lončar nije imao pomoć Alexa Oberta, a još nekoliko igrača hrvatskog prvaka nije bilo ni blizu za dobiti visoku ocjenu. Uroš Stevanović, trener Radničkog, imao je za razliku od Kobešćaka veći izbor raspoloženih igrača.

Jugašima na kraju nije ništa drugo ostalo nego zapljeskati Radničkom na uspjehu, kao što su zapljeskali Mladosti nakon finala Kupa Hrvatske. Nisu uspjeli u oba natjecanja u kojima su napadali trofej. Sad ih čeka obrana naslova prvaka Hrvatske, te nastup na završnom turniru europske Lige prvaka. Gruž i dalje neće mirno spavati. Nižu se udarci za udarcem, a takvo što se ne pamti dva desetljeća.

Svi pobjednici

Jug AO je sa četiri naslova i dalje nauspješniji klub Regionalne lige, Primorje EB je tri puta osvajalo naslov, hercegnovski Jadran i zagrebačka Mladost po dva puta, a talijanski PRO Recco, te sad Radnički iz Kragujevca po jednom.

Press trenera

I dok je Uroš Stevanović, trener Radničkog, 'pjevao' od sreće. Tko i ne bi, ističe, jer njegova momčad je dobila i Mladost usred Zagreba, a na kraju i Juga, naglasio je - 'Velikog Juga'. Čestitao je svojim igračima.

- Jug se ispromašivao, nismo imali rješenje za Lončara, ali smo odigrali dobro zonu na Beniću, Merkulovu i Obradoviću. Jug je u fizičkoj krizi, kao i Mladost, ali i mi. Ove sezone je naporan ritam. Nije lako - istaknuo je Stevanović.

S druge strane tuga Juga.

- Bili su bolji od nas, te čestitam Radničkom na uspjehu. Naša obrana je slaba, uvukla se nesigurnost, a tako se ne mogu igrati ozbiljne utakmice. Radnički je postvaio odlično igru, mi nismo imali snage... Lijepo su nas zaustavili. Postigli smo 12 pogodaka, to bi trebalo biti više nego dovoljno za dobiti utakmicu u finalu, ali prosjek primljenih pogodaka u ovom mjeseu je oko 14, te se može zaključiti gdje je problem. Možemo li to popraviti, stvarno ne zna. Čini mi se da ne, ali trudit ćemo se popraviti - rekao je Kobešćak.

Semafor

Radnički – Jug Adriatic osiguranje 14:12 (4:4, 4:3, 3:3, 3:2)

ZAGREB Bazen na Savi. Bez gledatelja. Suci: Mišković i Obradović (obojica Crna Gora).

RADNIČKI KRAGUJEVAC: Dobožanov (13 obrana), Rašović (2), Stanojević, Janković (3), Toholj (1), Krug, Ukropina (1), Branković (1), Pljevančić, Miličić (1), Lukić (1), Panić, Todorovski, Radulović (4). Trener: Uroš Stevanović.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (5 obrana), Obert, Fatović (3), Lončar (2), Kržić, Garcia, Tomasović, Merkulov (2), Papanastasiou (1), Žuvela (1), Benić (3), Obradović, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjeko Kobešćak.

Igrač više: Radnički 7/10, Jug AO 6/12. Peterci: Radnički, Jug AO 2/2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 18:51