StoryEditorOCM
Strani nogometsvjetska zvijezda

Terzić napravio čudo u Ligi prvaka, a sada se ‘lome koplja‘; Je li Hrvat ili...? Ovako je sam sebe opisao

Piše SPORT SD
8. svibnja 2024. - 16:20

Imali smo priliku svjedočiti još jednoj veličanstvenoj večeri Lige prvaka. Protagonist je ovih dana Borussia iz Dortmunda, malo joj se šansi davalo pored Pariškog velikana. Ali, pobjedom u francuskoj metropoli "vječni autsajder" je osigurao mjesto na Wembleyju u velikom finalu. 

Od početka se nije vjerovalo u njemačku momčad, uvijek prisiljenu prodati najbolje što ima. Nakon izvučene grupe s Milanom, Newcastleom i PSG-om, prolaz su mnogi rezervirali za klubove arapskih vlasnika, ali s 11 bodova Borussia je pokazala zube bogatijim rivalima.

Lijepa priča ispisana je iz pera Edina Terzića, trenera kojemu je ovo drugi mandat na klupi u Dortmundu. Shvatili su u klubu da su se gadno prevarili kada su ga prvi put "pustili", zamijenili ga navodnim kapitalcem Marcom Roseom. Kada suradnja nije mogla biti nastavljena s Roseom zbog nedostatka rezultata, vratili su momčad Terziću u ruke i pustili ga da radi što najbolje zna. Nisu ga se riješili ni na kraju prošle sezone kada je postao tragičar kluba, u zadnjem kolu ispustio titulu iz ruku.

Nije Terzić još ni shvatio kakav pothvat je napravio, dojmovi se nisu ni slegli, a već je u regionalnim medijima počelo brojanje krvnih zrnaca treneru s njemačkim i hrvatskim državljanstvima.

Inače, Edinov otac je iz Doganovaca kraj Donjeg Vakufa dok mu je majka Hrvatica iz Osijeka, Ružica. Davno su se odselili u Njemačku, pa su u tamošnjem Mendenu pokraj Dortmunda rođeni Edin (1982) i njegov dvije godine stariji brat Alen.

image
Ibrahim Ezzat/Anadolu Via Afp

Svojevremeno je o sebi Edin ovako govorio:

"Glava mi je njemačka, srce balkansko, a jezik nešto između."

Terzić je dugi niz godina blisko surađivao s našim bivšim izbornikom Slavenom Bilićem, koji nam je prije par dana sve otkrio o hit-treneru.

Slaven Bilić za ‘Slobodnu‘ o hit treneru Lige prvaka kojeg je ‘odgojio‘: ‘Na prvu me oduševio, često ga dovedem u Split‘

- Edin je dolazio gledati našu U17 reprezentaciju. Skautirao je i analizirao. I tamo je upoznao mog brata koji me kasnije spojio s njim. Na prvu smo kliknuli. Trebao mi je točno takav profil. Čovjek koji je trener i zna nogomet, a dobro barata modernom tehnologijom. Tada je bio trener Borussijine U16 ekipe i skaut. Nije mu bilo lako otići. Razgovarao sam s njihovim tadašnjim predsjednikom i on je rekao kako će mi Edina samo ‘posuditi‘ - ispričao je Bilić pa nastavio:

image
Hervio Jean-marie/Kmsp Via Afp

- Bio je sa mnom u Turskoj i Engleskoj. Pet godina smo zajedno radili. Bio je mlad i nije mu bilo lako otići, ali on je ‘širok‘, takav je karakter i nije se bojao izazova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 22:38