StoryEditorOCM
Strani nogometOkršaj kapetana

‘Starci‘ Modrić i CRonaldo ne staju ni na pragu 40-te, dok vršnjaci odavno troše milijune ‘luđaci‘ još ganjaju rekorde

Piše Frane Vulas
4. rujna 2024. - 18:40

Dvije legende, dvojica bivših suigrača, će u novi međusobni sraz ući sa zajedno ukupno čak 390 nastupa za svoje reprezentacije, pritom 156 postignutih pogodaka, ali i – 78 godina. Nevjerojatne su to brojke iza kojih se kriju dva nogometna fenomena bolesno natjecateljskog mentalnog sklopa, neuništivi kapetani Portugala i Hrvatske Cristiano Ronaldo (39) i Luka Modrić (39).

U četvrtak se svoj prvi susret u novom izdanju Lige nacija Hrvatska odigrati na stadionu Benfice u Lisabonu (20.45 sati po hrvatskom vremenu). U godinama su kada je većina njihovih nogometnih vršnjaka, bivših klupskih suigrača već odavno u igračkoj penziji. Uglavnom su negdje na krstarenjima svijetom i ne znaju kako ubiti dan dok se „six pack” polako pretvara u škembu ili pojas za spašavanje, u boljim slučajevima su u trenerskim ili komentatorskim vodama. Za to vrijeme ova dvojica „potpunih luđaka”, Metuzalema „puno starija od googlea” i dalje naganjaju loptu po zelenom travnjaku s dvostruko mlađim klincima oko sebe na koje prenose svoje bogato iskustvo. I ne namjeravaju stati.

image

Cristiano Ronaldo i Luka Modrić zajedno u dresu Reala

AFP

Pritom Ronaldo nije odolio zovu saudijskih milijuna pa je prije dvije godine preselio u Al-Nassr. Kapetan hrvatske reprezentacije nije pokleknuo, i dalje je u kraljevskom klubu u kojem je svojedobno godinama dijelio svlačionicu s Portugalcem. Carlo Ancelotti mu dozira minutažu, godine ipak čine svoje, ali Modrić koji će u ponedjeljak napuniti 39 godina ne odustaje niti posustaje.

Modrić šest i pol godina ‘nadživio‘ Ronalda

Kakva je Modrićeva igračka veličina najbolje opisuje jedan podatak. Najveći klub svijeta Real Madrid u to vrijeme i možda povijesno uz Lionela Messija najboljeg nogometaša svijeta Ronalda se „riješio” 2018. kada mu je bilo 33 godine. Prodan je Juventusu. Šest i kusur godina kasnije vršnjak Modrić je i dalje igrač Reala. U međuvremenu je postao klupski rekorder po broju osvojenih trofeja, nanizao ih je čak 27. Nije loše za nekoga tko je nakon prvih pola sezone od strane čitatelja „Marce” proglašen najlošijim pojačanjem kluba te godine.

image

Cristiano Ronaldo je prije nekoliko dana dobio nagradu za najboljeg strijelca u Ligi prvaka svih vremena

AFP

Ronaldo i Modrić razbijaju zajedno sve stereotipe, mitove o godinama nogometaša. U hitu Premiershipa Brightonu na klupi je osam godina mlađi 31-godišnji Fabian Hürzeler. Ronaldo i Modrić u „poznim” godinama ne odustaju ni od svojih reprezentacija što je pohvalno s obzirom da se suigrači uglavnom opraštaju u ranim tridesetima. Ne bude li iznenađenja, u četvrtak će u Lisabonu svjetski rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Ronaldo (212) i deseti na toj listi Modrić (178) još malo podebljati te brojke.

Portugalac lovi gol broj 900

Ronaldo ganja i novi „rekord”, ukupno 900. pogodak u profesionalnoj karijeri. Trenutno je na 899. Na udaru je kritika dijela portugalske javnosti zbog nedodirljivog statusa u reprezentaciji iako je na ovogodišnjem Euru ostao bez postignutog gola u pet susreta (ispali su od Francuske u četvrtfinalu, podsjetimo Hrvatska je eliminirana u skupini). No, izbornik Roberto Martinez ne da na njega. Sličan, neupitan status u Hrvatskoj ima Modrić. Makar je izbornik Zlatko Dalić potpuno svjestan da je krajnje vrijeme da sve ozbiljnije priprema teren za život nakon Luke.

image

Luka mladić

AFP
image

Modrić se ne da

AFP
image

Ovoljetni UEFA Super Cup osvojen protiv Atalante u Varšavi je rekordni 27. trofej kojeg je Modrić osvojio u dresu Reala

AFP
image
AFP
image

Luka Modrić i Cristiano Ronaldo u Splitu na utakmici reprezentracija u Ligi nacija 2020. godine

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 21:27