StoryEditorOCM
Strani nogometakcija saveza

Navijače Hrvatske i Portugala će u Lisabonu dočekati nešto skroz neobično: ‘Portugal nije pepeljara...‘

Piše HINA
8. lipnja 2024. - 11:38

Na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, gdje će u subotu igrati nogometaši Portugala i Hrvatske, pušačima na tribinama dijelit će se prijenosne pepeljare kako ne bi bacali opuške na tlo.

To je dio šire kampanje nazvane "Portugal nije pepeljara", kojom se posljednjih godina nastoji promijeniti ponašanje i podići svijest o zaštiti okoliša.

Opušci su izrađeni od vrste plastike koja dugo ostaje u okolini, a njene otrovne kemikalije zagađuju more te su pogubne za biljni i životinjski svijet u njemu.

Na tribinama Nacionalnog stadiona očekuje će se i do 37.500 gledatelja, od kojih bi 800 mogli biti navijači Hrvatske.

Portugal i Hrvatska će od 18.45 sati igrati prijateljsku pripremnu utakmicu za Europsko prvenstvo koje počinje za šest dana.

Portugalski trener bogatog iskustva nam najavio večerašnji susret pa prognozirao: ‘Vidimo se u finalu‘

Tamošnji sportski kompleks poznat je i pod imenom "Jamor" pa je Portugalski nogometni savez pokrenuo akciju "Jamor nije pepeljara", pozvavši pušače da uzmu privremene pepeljare koje će im ondje dijeliti.

Slična je akcija bila organizirana 26. svibnja na finalu portugalskog nogometnog Kupa kada je odraslim pušačima podijeljeno 1.500 pepeljara koje omogućuju privremeno sklanjanje opušaka do njihovog definitivnog i sigurnog odbacivanja.

Na otoku Madeiri, gdje je rođen kapetan portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo, regionalna vlada je podijelila kupačima 10.000 takvih pepeljara kako opušci ne bi završili na plažama, a zatim i u moru. Takve inicijative pokrenute su i u gradovima kako bi ulice bile čiste.

image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 00:43