StoryEditorOCM
Strani nogometjednosmjerna ljubav

Na Euru ispisuje povijest, a u Splitu je proživio najljepše dane - dobio sina i kćer; s Livajom je imao poseban odnos

Piše I. M.
26. lipnja 2024. - 18:09

Veliko je slavlje sinoć bilo u hrvatskom susjedstvu. Nakon što su Slovenci odigrali utakmicu bez pogodaka protiv reprezentacije Engleske u Koelnu, nogometaši Matjaža Keka mogli su slaviti plasman u nokaut fazu Euro, što će im biti prvi nastup u osmini finala u povijesti. 

Engleska, Danska, Slovenija, Srbija, takav je na kraju poredak u skupini C, što odvodi naše zapadne susjede u daljnju fazu natjecanja, dok se Piksijevi momci, kao i Vatreni, vraćaju kući.

Premda smo kao nacija navijali za Engleze, vjerojatno prvi i zadnji put, složit će se mnogi, moramo čestitati Sloveniji na povijesnom uspjehu. 

A u momčadi koja će se naći u osmini finala bit će i jedan bivši igrač Hajduka. Jan Mlakar stigao je na Poljud u srpnju 2021., za Bijele je upisao 81 nastup, postigao 21 pogodak, uz tri asistencije. Prošle je sezone otišao iz Splita u talijansku Pisu, za sumu od cca 3,5 milijuna eura ukupne prodaje. I eto Jana sada među najboljih 16 reprezentacija Europe, a svaku utakmicu u Njemačkoj je počeo, bio je u prvih 11, s tim da ga je Kek u jednom trenutku zamijenio.

image
Vojko Basic/Cropix

Njegov odlazak iz Hajduka prošao je bez veće drame i tuge, barem što se navijača tiče. Draži je bio trenerima, nego publici, bio je vojnik njihovih zadataka, uvijek se trudio odigrati „obavezni dio”, ali mu je patio umjetnički dojam. 

Pa ipak, može se žaliti što je Hajduk izgubio vrhunskog profesionalca, napadača koji nije bježao od obavezne igre te je svojim angažmanom, nesebičan kakav jest, mnogo pridonio igri kad bi on bio lijevo krilo.

Uz to, za grad podno Marjana ga svakako vežu lijepa sjećanja. 25-godišnji nogometaš sa suprugom Anom ima dvoje djece, kćer i sina, a oboje su rođeni u Splitu.

2021. godine rodila se Mia, a dvije godine kasnije stigao je i Max, kojeg su mnogi već proglasili tatinim nasljednikom na nogometnim travnjacima. Ovaj Slovenac redovito je isticao koliko voli Split, Hajduk, Dalmaciju... Što nam je jednom prilikom i potvrdio.

Koji su vam najdraži trenuci u Hajduku, a koje biste najradije zaboravili?

- Posebno lijepo je bilo osvojiti dva kupa, pogotovo onaj prvi, koji je bio čaroban, ako mogu tako reći. Cijeli Split živi za nogomet, to sve čuješ prije nego što dođeš, ali svejedno moraš vidjeti da bi vjerovao. Što se tiče onoga što bih najradije zaboravio, to je Tobol. Ali svaka loša utakmica ti nešto daje, tako da mislim da smo i zbog toga rasli i bili bolji.

Zanimljivo je to što su sve vaše asistencije išle Livaji i Livaja je najviše asistirao vama. Kako komentirate odnos vas dvojice na terenu?

- To je zanimljivo... Što se tiče njegovih asistencija meni, meni je to vrlo lako. Znam da, kada on ima loptu, samo trebam tražiti prostor, jer on ima takve kvalitete da će te pronaći gdje god da jesi. Možda je do toga. Stvarno mi je lako igrati s njim, nekako ga osjećam, prekvalitetan je i vuče puno igrača na sebe, tako da mi ostali imamo puno više prostora – jednom prilikom za Slobodnu, rekao je Jan Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 18:10