StoryEditorOCM
Strani nogometludilo na tribinama

Jedna nacija priprema pohod u Njemačku kakav se ne pamti, bit će to do sada neviđeni putujući kontingent navijača

Piše Robert Šola/SN
13. lipnja 2024. - 21:22

Svi mi u Hrvatskoj dobro znamo kako će u subotu izgledati Berlin kada hrvatski navijači krenu sa svojom pjesmom. Njih 100 tisuća. Berlin je u kockastom bio još 2006., a i cijeli svijet dobro zna kako Hrvati navijaju.

Međutim, slične scene očekuju se u subotu i 500-tinjak kilometara zapadnije od Berlina. U Dortmundu na opjevanom Signal Iduna Parku igrat će se još jedan meč iz naše kupine, susrest će se Italija i Albanija. Povijesni je to dan za Albance, kojima će igrati premijernu utakmicu na nekom velikom nogometnom natjecanju.

Znamo da je Albancima Njemačka baš kao i nama "druga domovina", ima ih tamo blizu 100.000. U Italiji ih je oko pola milijuna. Uglavnom, ESPN je objavio da će svi oni zajedno s Albancima iz domovine stvoriti do sada neviđeni putujući kontingent navijača. ESPN tvrdi da će više navijača na Euru imati samo domaćin Njemačka. Na tu bi temu dosta toga za reći imali i hrvatski navijači, ali neupitno je da će u Dortmundu Albanaca u subotu također biti oko 100.000, možda i više, pišu Sportske novosti.

Albanski premijer Edi Rama proglasio je desetodnevnu stanku u parlamentu kako bi otprilike 100 ministara i parlamentaraca moglo otići na utakmice skupine B u kojima Albanija igra protiv Italije, Hrvatske i Španjolske. Albanske političare nogomet očito privlači više nego hrvatske, premda će i naša politička krema biti dobro zastupljena na Euru. U Albaniji će u subotu navečer sve stati, postojat će samo nogomet.

image

Imati će jaku podršku s tribina

Adnan Beci/AFP

Znamo da legendarni stadion u Dortmundu na Borussijinim utakmicama redovito prima preko 81.000 gledatelja, ne postoji u svijetu ispunjenija. Na žalost tisuća navijača - poglavito onih iz Albanije - tijekom Eura kapacitet stadiona iznosit će oko 62.000 gledatelja. Što zbog sigurnosnih razloga, što zbog protokola koje diktira UEFA. ESPN tvrdi da su albanski navijači odavno kupili 50-ak tisuća ulaznica, ne pitajući za cijenu.

Tako bi subota mogla biti povijesni dan za europski nogomet. Najprije bi u Berlinu u 18 sati hrvatski navijači mogli postaviti rekord jedne strane zemlje po broju njezinih navijača na tribinama nekog velikog natjecanja, a onda bi u 21 sat u Dortmundu taj rekord mogao biti dostignut, a možda i nadmašen.

Talijani su aktualni europski prvaci, velika nogometna zemlja, koja također ima vojsku navijača, ali po svim procjenama s tribina bi ih trebalo bodriti manje od 10.000 navijača. Fanatični Albanci našli su način da pokupuju preostale ulaznice. Dobar dio njih baš u Italiji u kojoj ih je kako smo već rekli oko pola milijuna.

Albanci i Talijani su inače u jako dobrim odnosima, a nogometno se Albanci već godinama školuju u Italiji. Talijanski savez dozvolio je od sljedeće sezone svim klubovima Serie A da u momčadi imaju po jednog Albanca koji će se tretirati kao domaći igrač, a ne stranac. Toliko su bliski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 21:22