StoryEditorOCM
Strani nogometvisoki rizik

Englezi u strahu od srpskih huligana: ‘Oko 500 ljudi željnih nasilja otputovat će u Njemačku, vlasti su spremne...‘

Piše SN
10. lipnja 2024. - 17:34

Njemačka policija vjeruje da će grupa od oko 500 srpskih huligana pokušati izazvati incident na utakmici Engleske i Srbije na Euru 2024.

Peter Both, šef policije u Gelsenkirchenu, rekao je da će biti izazov presresti grupu prije nego što se uspiju sukobiti s engleskim navijačima u gradu na zapadu Njemačke, piše britanski The Guardian, a prenose Sportske novosti.

Engleska igra protiv Srbije u nedjelju navečer u 21 sat po lokalnom vremenu u Veltins Areni, matičnom stadionu Schalkea koji posljednjih sezona igra u Drugoj Bundesligi.

Očekuje se da će 40.000 engleskih navijača otputovati na utakmicu zajedno s oko 5.000 do 8.000 srpskih navijača za utakmicu koju je UEFA označila kao "visokorizičnu" nakon konzultacija s policijom u Njemačkoj, Srbiji i Velikoj Britaniji.

image
AFP

Obje su strane izjavile da njemačka policija trenutno nema “konkretne obavještajne podatke ili konkretne informacije”, ali vjeruje da će “oko 500 srpskih huligana željnih nasilja otputovati u Njemačku, ali mi to ne znamo točno, samo nagađamo. Međutim, to je trenutno naš najveći problem. Pretpostavljam da će nam najveći izazov biti identificirati nasilne, remetilačke skupine u ranoj fazi i odvojiti ih od miroljubivih navijača koji poštuju zakon. To će biti naš najveći izazov."

Više od 1.000 njemačkih policajaca bit će u nedjelju na oprezu, uz podršku promatrača huligana i jedinice za razbijanje nereda. Vjeruje se da vodeni topovi neće biti potrebni, ali će svakako biti u pripravnosti.

Više od 1.600 navijača iz Engleske kojima je izrečena zabrana dolaska na stadione bili su prisiljeni predati svoje putovnice policiji u periodu od 4. lipnja do finala 14. srpnja kako bi se osiguralo da ne dođu na utakmice u Njemačkoj.

image
Shutterstock

Njemačka policija ima izvrsnu suradnju s vlastima Ujedinjenog Kraljevstva i mnogim će poznatim huliganima iz Engleske biti onemogućeno putovanje. Ipak, očekuje se će se nekoliko njih dokopati Njemačke.

Koordinacija sa srpskom policijom, doduše, ne teče tako glatko:

- Nije tako dobra kao suradnja s Engleskom, ali je u redu - rekao je šef policije Both.

Njemačka policija od petka će započeti s privremenim provjerama duž granica zemlje. Engleskim navijačima bit će dopušteno piti u Veltins Areni, ali ne i na tribinama i bit će ograničeni na kupnju dva pića odjednom.

Both je dodao:

- Surađivat ćemo sa svim engleskim navijačima otvorenog uma i očekujem od svih mojih kolega da se prema njima ponašaju pošteno i korektno, a mi ćemo intervenirati samo u slučaju bilo kakvog kriminalnog ili javnog sigurnosnog incidenta.

image
AFP

Organizatori Eura 2024. također su zabrinuti zbog opasnosti od terorističkog napada. U cijelom Gelsenkirchenu bit će zabranjena uporaba dronova na dan utakmice, a policija ima sustav koji može srušiti sve bespilotne letjelice.

- Teroristi žele stvoriti strah. Poručujemo svim našim gostima - nemojte dopustiti da se to dogodi. Uživajte u svom boravku u Njemačkoj, a njemačke vlasti su dobro pripremljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 16:35