StoryEditorOCM
Ostaloleti, leti, letiiii

U Parizu se pojavila S(t)ara Kolak, sretna je, ali su je novinari iznervirali: To su stvari... Dajte neko drugo pitanje

Piše Hrvoje Slišković/JL
7. kolovoza 2024. - 13:49
Croatia‘s Sara Kolak competes in the women‘s javelin throw qualification of the athletics event at the Paris 2024 Olympic Games at Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on August 7, 2024. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV/AFP)Kirill Kudryavtsev/Afp

- Iz glave! - uskliknula je Sara Kolak kada smo ju pitali otkud je izvukla hitac kakav nije bacila već pet godina i izborila prvo finale globalnog natjecanja nakon Svjetskog prvenstva u Dohi 2019. godine na kojem je osvojila sedmo mjesto.

Činjenica je da smo posljednjih godina navikli da olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine baca oko 55 metara, možda katkad preko 60. A onda zrakom Stade de Francea proparala sprava kao u dobrim starim danima. Prvo smo vidjeli da koplje  ide preko 55, OK. Zatim, opaaa, ići će i preko 60. Fino, ali leti ono i dalje, i dalje, preko žute trake koja označuje kvalifikacijsku normu (62,00). I to “fest” dalje! Sve do 64,57 metra. Wow! Tako je to prilike izgledalo u našoj glavi.

U Sarinoj, čini se, bilo puno manje uzbuđenja i emocija. Ili ih je jako dobro kontrolirala u javnosti što može biti važno i jako korisno uoči subote. Od 19.30 čeka je finale bacanje koplja na Olimpijskim igrama. Treće u karijeri. U Brazilu je senzacionalno postala olimpijska pobjednica, pet godina kasnije bez trenera i prave podrške kao braniteljica naslova ostala bez ispravnog hica u kvalifikacijama i samim time plasmana, ove 2024. je ponovno finalistica. Najmanje. Zasad.

Nešto najnormalnije

Govor njezinog tijela nakon tih 64,57 metra sugerirao je kao da je napravila nešto najnormalnije, nešto što inače svaki dan radi u svom životu. Kao da se ništa nije promijenila od doba u kojem je redovito bacala ovakve i još dalje i bolje hice... Nikakvog vatrometa emocija prema javnosti kojeg je, primjerice, nakon kvalifikacija iz sebe emitirala Sandra Elkasević na tom istom mjestu krajem prošlog tjedna... 

- Imam još posla, vidimo se - rekla je na kraju kratkog razgovora što smo shvatili poruku da se možemo pripremati za veliki “fajt”.

Neočekivanu borbu jer je zamalo nije niti bilo pod pariškim olimpijskim krugovima. Normu za Olimpijske igre nije uspjela baciti tijekom cijele godine te je pravo nastupa izborila nakon što se iz raznih razloga počela spuštati granica na listi najboljih prema World Rankingu. Brojka od 32 finalistice se popunjavala s tog popisa, a Sara Kolak je na njemu - 33. 

- Ne bih si oprostila da sam ovo morala gledati na TV-u. U životu nisam vidjela ovakvu atmosferu na stadionu na jutarnjim kvalifikacijama. Fenomenalno je osjetiti ovaj ugođaj, nemam kaj za reći. 

Sarino koplje ovako daleko nije letjelo od spomenute 2019. godine koju je završila s 66,41 na Memorijalu Borisa Hanžekovića u Zagrebu. Zatim su najbolji rezultati po godinama bili: 62,68 metra 2020., 60,04 m 2021., 62,62 metra 2022. te prošle godine 59,62 metra. U 2024. godine najbolji rezultat do ovih kvalifikacija u Parizu bilo je nedovoljnih 58,89 metra. Posljednja dva svjetska prvenstva, dva velika razočaranja. U Eugeneu 2022. godine ponovno bez ijednog ispravnog hica u kvalifikacijama i plasmana, lani u Budimpešti u kvalifikacijama 23. sa skromnih 55,89. Ovoga lipnja izborila je finale Europskog prvenstva u Rimu, ali i to su bile skromne daljine. U kvalifikacijama 57,73 metra, u finalu 11. mjesto s 55,89. 

Valjda, ono, nemam pojma...

- Moguće je da pet godina nisam ovoliko bacila, nemam pojma. Spremala sam se dobro, ali je točno i da sam se sama iznenadila. Uspjela sam spojiti sve što treba na velikom natjecanju. Jednostavno sam napravila dobar posao. Sada se treba smiriti i zaboraviti na ovo. Idemo dalje. Malo sam proslavila na borilištu i to je sve. Finale će biti sasvim druga priča. 

Kakva, zanimalo nas...

- Bumo vidjeli. Dat ću sve od sebe, to je jedino sigurno.

Pokušali smo se vratiti malo na to petogodišnje razdoblje bez ovakvog rezultata ili barem na čemu je najviše radila pripremajući se za Olimpijske igre...

- Na svemu sam radila. To su stvari... dajte neko drugo pitanje. Želim se fokusirati na ovo natjecanje, a ne vraćati se unatrag. O tome ćemo poslije finala. Spremna sam, radila sam na sebi, na tehnici, na svemu. Dobro se osjećam i zdrava sam kaj je najbitnije. Imam još posla, vidimo se! - ponovila je. 

Koliko je ovih 64,57 vrijedno pokazat će i podatak da je s tim rezultatom Sara Kolak ponovno među 10 najboljih u svijetu jer se radi o osmoj najvećoj daljini ove godine u ženskom bacanju koplja. Najbolja u 2024. je Kolumbijka Flor Denis Ruiz Hurtado iz Kolumbije sa 66,70 metara. 

Zanimljivost je da čak tri bacačice koje su ispred nje neće nastupiti u subotnjem finalu: europska prvakinja i doprvakinja, Austrijanka Victoria Hudson i Srbijanka Adriana Vilagoš te Amerikanka Maggie Malone-Hardin. Sve tri su u kvalifikacijama bacile prekratko da bi ušle u top 12. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 08:33