StoryEditorOCM
Ostaloništa od medalje

Jedra na po‘ koplja, ni Ruskinja nije izvukla hrvatske ambicije u Marseilleu, neka se drugi raduju

Piše Ivan Renić
7. kolovoza 2024. - 14:55

Čekalo se i čekalo. Redale su se odgode i prebacivanja za dan iza. A onda je konačno krenuo ‘medal race‘ za jedriličarke u kategoriji Dinghy (ILCA 6). Ruskinja koja plovi pod hrvatskom zastavom Elena Vorobjeva nije uspjela doploviti do medalje, završila je ukupno na šestoj poziciji.

U Marseilleu je danima vladala bonaca. Utihnulo je regatno polje, mirovalo. Vjetra ni za lijeka. Tako je i ‘Splićanka‘ Elena morala biti strpljiva. Članica JK Split izborila je plov za odličja u klasi ILCA 6, odnosno Dinghy kako se zove na ovim Igrama. Za medalje, odnosno medalju da budemo precizniji.

Jer zlato i srebro već su bili ‘kapareni‘ i nedostižni, a pripali su Nizozemki Marit Bouwmeester i Dankinji Anne-Marie Rindom. Vorobjeva je u ‘medal race‘ ušla s petog mjesta i mogla je, dakle, najviše do bronce. Za to joj je trebalo barem pet mjesta ispred Norvežanke Lise Fleme Hoest i dva ispred Švicarke Maud Jayet.

Nije vrime

No, kako bi to uopće uspjela, trebalo je prvo izaći na regatno polje. A vremenski uvjeti to nikako nisu dozvoljavali. Plovovi se se odgađali, za sat, dva, tri, a onda bi organizator konačno objavio kako se odgađaju za sutradan. Međutim, još jedno odgađanje za dan poslije ujedno bi bilo i posljednje. Četvrtak je zadnji rezervni dan. Srećom, do toga ipak nije došlo jer se oko 14 sati konačno pojavio vjetar i dozvolio da jedriličarke isplove.

Poredak

1. Marit Bouwmeester

2. Anne-Marie Rindom

3. Line Flem Hoest

4. Maud Jayet

5. Chiara Benini Floriani

6. Elena Vorobjeva

7. Emma Plasschaert

8. Sarah Douglas

9. Erika Reineke

10. Louise Cervera

Zaostatak je bio velik već od samog početka zbog odabira lošije strane regatnog polja. Nakon prve oznake Vorobjeva je bila na devetom mjestu, a tu je i ostala do kraja. Broncu koja je jedina bila ‘u igri‘ dohvatila je Norvežanka Hoest. Vorobjeva je u ukupnom poretku ‘kliznula‘ mjesto niže i s 97 negativnih bodova završila na šestom mjestu.

Bonaca je planove još ranije poremetila i drugim našim jedriličarima. Blizu su u klasi 49er bili braća Šime i Mihovil Fantela. I njima su utrke odgađane, a na koncu i otkazane, pa su ukupno završili na devetom mjestu. Ni Filip Jurišić nije imao sreće s 19. mjestom u klasi ILCA 7, a Palma Čargo je u jedrenju na dasci zauzela 12. mjesto.

image
Nicolas Tucat/Afp

Vorobjeva se iz plova u plov dizala. Nakon prvog dana i tri plova 36-godišnjakinja je bila na 13. poziciji. Nakon nova tri plova ‘skočila‘ je na deseto mjesto, a onda se poslije dva nedjeljna popela na osmu poziciju. U ponedjeljak i na petu. Sve više i više, ali na koncu ipak nije mogla do medalje, završila je šesta. Najbolji je to plasman od svih hrvatskih jedriličara na ovim Igrama.

Kako vitar puše

Takav je sport jedrenje. Puno toga ovisi o vremenskim prilikama. U Marseilleu od početka nije bilo puno vjetra, pa se tako rađaju frustracije i nezadovoljstvo organizacijom Igara. Organizatori su u ponedjeljak i utorak otišli toliko daleko da su gledateljima vraćali novac za ulaznice jer gotovo ništa nisu ni vidjeli. Pravdaju se kako nije do njih, a krivo nije ni more, već sunce...

- U Marseilleu uvije puše vjetar, samo je trenutno zarobljen. Najveći problem je vrućina. Ona ide i do 40 stupnjeva u unutrašnjosti Marseillea, a vjetar se zato ne širi preko mora. Kriva je toplinska kupola – pronašlo se, dakle, kriva, pokazalo prstom prema glavnom i odgovornom.

Pariz, odnosno Marseille druge su igre za Vorobjevu pod hrvatskom zastavom. Već je nastupila u Tokiju kada je bila 12. Pod vodstvom prekaljenog trenera Tonča Antunovića Graje doplovila je tako blizu medalje, ali za olimpijsku slavu morat će se još malo strpjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 10:46