StoryEditorOCM
Košarkanovo pojačanje

Žuti jači za reprezentativca koji je tricom protiv Partizana u dramatičnom finišu svom klubu lani donio trofej

Piše Frane Vulas
13. lipnja 2024. - 13:23

Borna Kapusta novi je igrač Splita. Hrvatski reprezentativac još jedno je pojačanje „žutih” za novu sezonu. Čeka se još samo službena potvrda kluba s Gripa.

Iskusni 27-godišnji razigravač prošle je sezone u redovima Studentski centar Derbyja u Admiral Bet ABA ligi imao prosjek od 6,9 poena, 1,9 skokova i 4,5 asistencija. Bio je najbolji asistent svoje momčad, ukupno 12. asistent na razini cijele lige. SC Derby je prošle sezone bio bolji od Splita u borbi za osmu poziciju i mjesto u play offu regionalne lige.

Sezonu ranije ovaj 182 centimetra visoki igrač rodom iz Križevaca nastupao je za Cibonu. Te sezone 2022/23 bio je treći razigravač ABA lige s 6,55 asistencija u prosjeku po susretu. U veljači prošle godine bio je proglašen za MVP-ja završnice SuperSport Kupa Krešimira Ćosića. U polufinalu protiv Zadra je zabio 15 poena, od čega i pobjednički za konačnih 71:70 s linije slobodnih bacanja (realizirao je jedno od dva bacanja). U finalu je Cedeviti Junior zabio 27 poena i dodao tome osam asistencija.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prethodno je Kapusta pravu afirmaciju stekao u Gorici za koju je nastupao četiri godine. Ranije je igrao i za Križevce, u dva navrata za Zabok, u još jednom mandatu u Gorici. Sada je na pripremama reprezentacije Hrvatske za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koji se igra u grčkom Solunu. Imao je izbornik Josip Sesar veliko povjerenje u njega još od zajedničkih dana u Gorici. Kapusta je među 17 reprezentativaca između kojih će se izabrati kadar koji će u Grčku u borbu za mjesto u Parizu.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Kapusta je prošlog ljeta bio zanimljiv Zadru, htio ga je trener Danijel Jusup, ali je na kraju završio u Podgorici. Posebno se pamti njegov pobjednički koš, trica iz teške situacije pet sekundi prije kraja finalnog susreta za osvajanje Superkupa regionalne lige protiv favoriziranog Partizan Mozzart Beta, za pobjedu 83:81. Kapusta je igrač oko kojeg je zbog rasta pa čak i neobične tjelesne građe bilo dosta skepse i polemika, ali je svojim dobrim igrama sve demantirao. Kapusta je igrač koji se podređuje kolektivu. Novo je pojačanje kluba s Gripa nakon što su prethodno stigli reprezentativni kolega Antonio Jordano i Zadranin David Škara, dok je ugovor produžio centar još jedan igrač s aktualnog šireg popisa reprezentacije Krešimir Ljubičić. Naravno, dosta je i odlazaka, ali vrlo brzo momčad „žutih” dobiva ozbiljne konture.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 17:37