StoryEditorOCM
Košarkabravo žuti

Novi senzacionalan preokret Splita, navijači skandirali glavnom junaku, a on na terenu poručio: ‘Aleksa, vrati se doma‘

Piše Frane Vulas
29. siječnja 2024. - 20:17

Novi nevjerojatan preokret košarkaša Splita na Gripama. Nakon što su 12 minuta prije kraja susreta regionalne lige s FMP-om zaostajali 40:53, senzacionalnim su preokretom u preostalom vremenu na kraju došli do uvjerljive 78:66 pobjede na krilima raspoloženog Amerikanca Lewisa Sullivana (14 poena u zadnjoj četvrtini) i njegovog sunarodnjaka Shannona Shortera kojima su navijači skandirali. A na frapantno sličan način slavili su i u petak na istom mjestu u domaćem prvenstvu. Tada su 11 minuta prije kraja susreta imali gotovo identičan zaostatak 50:61, pa su u velikoj drami na kraju slavili 67:65. Još jednom su ‘žuti‘ pokazali karakter i pobjednički mentalitet.

Katastrofalno je Split ušao u utakmicu. Trebalo je gotovo četiri minute da ‘žuti‘ zabiju prve poene, a učinio je to igrač koji nije ni bio član startne petorke D.J. Funderburk. Krenulo se s 0:9. Do tada domaći nisu napravili nijedan prekršaj. Zvao je trener Slaven Rimac minutu odmora. Pa je u idućem napadu ‘žutih‘ isteklo vrijeme za napad. Ajme.

Tražio je Rimac raspoloženu petorku. Ulazak Funderburka unio je živost. U ritmu D. J.-a igrali su tada ‘žuti‘. Američki centar je do poluvremena u 13 minuta provedenih na parketu zabio 14 poena i tome dodao šest skokova. Zbog izostanka Krešimira Ljubičića (ponovno mu je stradao prst lijeve ruke koji je ranije u sezoni slomio) nije baš Rimac imao previše opcija pod košem. S dvije serije, 6:0, pa 8:0 Split se potpuno vratio u susret i već do kraja prve četvrtine izjednačio na 18:18.

Ključ je bio u mnogo agresivnijoj obrani ‘žutih‘. U 12 minuta na kraju prve i kroz drugu četvrtinu ostavio je Split Beograđane na samo devet postignutih poena. U jednom pokušaju asistencije umjesto suigrača Slovenac Matic Rebec je pogodio kantu za otpatke kod klupe svoje momčadi. Split se također u napadu poprilično mučio. Pogotovo kada je Funderburk sjeo na klupu da predahne. Kao da se igralo ‘tko manje‘. Na veliki odmor se otišlo rezultatom 30:27.

Međutim, kako je započeo prvo, tako je Split startao i u drugom poluvremenu. Sada je FMP u jednom trenutku ubacio 12 poena u nizu, pa se otišlo na 35:44. Raspao se Split, u napadu izgledao konfuzno, uz puno izgubljenih lopti, u obrani gotovo ništa nije uspio zaustaviti. Pogotovo ne Rebeca koji je umjesto kante počeo pogađati koš. Tri trice, ukupno 11 poena, uvalio je bivši igrač Cibone u trećoj četvrtini. A FMP skoro više u trećoj četvrtini (26) nego ukupno u cijelom prvom poluvremenu (27). Na 12 minuta do kraja susreta imao je Split zaostatak 40:53. A još je i Funderburk koji se ‘ugasio‘ zaradio četvrtu osobnu pogrešku.

Kada su na tribinama mnogi pomislili da je gotovo, kada su gotovo svi ostali bili indisponirani, povukli su borbeni Sullivan i Shorter, u napadu i u obrani. Grizli su, preuzeli odgovornost na sebe u napadu. Stalno je Sullivan išao u svoj karakterističan prodor, ako ne bi zabio izborio bi prekršaj. U idućih osam furioznih minuta Splita gosti su ubacili samo dva poena, a ‘žuti‘ čak 22. S linije slobodnih bacanja odveo je Sullivan domaće na 62:55 uoči zadnje četiri minute. Navijači su mu skandirali: ‘Sulli, Sulli!‘. Odveo je Shorter onda Split i na plus devet, a sve je bilo gotovo kada je ‘Sulli‘ na 68:61 opalio blokadu Aleksi Stepanoviću. Shorter je kasnije zabio tricu za najvećih 75:62 pa je i on zaradio ovacije navijača.

Split – FMP Soccerbet 78:66

Split – Dvorana na Gripama.

Gledatelja 500.

Utakmica 18. kola Admiral Bet ABA lige: Split – FMP Soccerbet (18:18, 12:9, 18:26, 30:13).

Suci: Milivoje Jovčić (Srbija), Igor Dragojević (Crna Gora) i Bojan Kruljac (Hrvatska).

Split: Funderburk (14), Perković (13), Shorter (19), Sullivan (24), Kalajžić (4), Tišma, Runjić (1), Klepo, Kučić (2), Vuko (1), Perkušić, Dubravčić.

FMP Soccerbet: Watson (2), Živanović, Foster (12), Rebec (13), Subotić (16), Roberts (2), Stepanović (9), Šaranović (3), Simović, Gagić, Stojanović (6), Kuzmić (3).
 

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 09:32