StoryEditorOCM
KošarkaFantastični Žuti

Nije u šoldima sve, nešto je i u Shorteru! Vidjeli smo iskupljenje na Gripama, ali i novog miljenika publike

Piše Frane Vulas
12. siječnja 2024. - 20:15

Veliku pobjedu ostvarili su košarkaši Splita, treću uzastopnu u regionalnoj ligi, šestu u posljednjih osam susreta u natjecanju i sve su bliže doigravanju. U fantastičnoj predstavi na Gripama je pala cca triput skuplja momčad Cedevita Olimpije rezultatom 93:85, sastav koji je ove sezone pobjeđivao euroligaše Partizan i Crvenu zvezdu (u zadnjem kolu). Briljirao je Shorter, ali bila je momčadska pobjeda u kojoj je svatko od igrača imao svoju vrlo bitnu rolu.

Ljubljančani su bolje otvorili utakmicu, ali Shorter i Funderburk inicirali su preokret pa je već u prvoj četvrtini Split imao osam poena prednosti (20:12). Na otvaranju druge dionice igre fantastičan debi imao je Kučić. U pet minuta igre bivši član Cedevite Junior zabio je devet poena, prodorima je izluđivao obranu gostiju. Bila je to ljubav Kučića i splitske publike na prvi pogled. Gripama se već nakon njegove druge uspješne akcije orilo: ‘Vito, Vito!‘

image

Split, 031223.
Dvorana KK Split.
ska utakmica 11. kola FAVBET Premijer lige, KK Split - KK Bosco.
Na fotografiji. Lewis Markel Sullivan i Shannon Shorter.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Velika serija

Kada se tom raspoloženom trojcu priključio i Kalajžić i na veliki odmor otišli su ‘žuti‘ s osam poena prednosti. Bilo je to obostrano izrazito efikasno prvo poluvrijeme u kojem je sastav trenera Slavena Rimca postigao čak 55 poena. Na početku treće četvrtine bilo je i plus deset. Bila bi prednost domaćina vjerojatno i veća da se opet na trenutke nije pokazivalo koliko Split katastrofalan status ima kod sudaca u regionalnoj ligi. Nekoliko sudačkih odluka diglo je tenzije na Gripama.

Trener Rimac kasnio je s povlačenjem na klupu dotad indisponiranog Sullivana koji je za razliku od druga dva Splitova Amerikanca izgledao kao da je potpuno izvan utakmice, a onda i opet s pozivanjem minute odmora. Tražio je time out kod 63:61 i dva slobodna bacanja za Radovića, objektivno kada su gosti već došli u egal što su bacanjima za kraj serije od devet uzastopnih poena i napravili. Ali ako je indisponiran bio Sullivan, nije Shorter. Njegove dvije trice do kraja su četvrtine Splitu su opet donijele najvećih plus 10 (74:64). A onda je krenulo iskupljenje na Gripama.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ostao zaboravljen

Sullivan je s četiri uzastopna poena na početku zadnje četvrtine odveo Split na 78:64, zahvalio treneru na povjerenju i zaradio također ovacije poput Kučića i Shortera. Pokušali su utakmicu učiniti zanimljivom suci koji su dijelili pravdu i u susretu s Derbyjem u Podgorici. Na trenutke je to dijeljenje pravde izgledalo baš žalosno, ali Split je bio osjetno bolja momčad. Na onih 9:0 Olimpije odgovorili su sa svojih 18:2, od 63:63 otišlo se na 81:65. U završnici je Split posustao. ‘Zmajčeki‘ su se približili, ali pobjeda ipak nije došla u pitanje.

Šteta samo što je Rimac u drugom poluvremenu zaboravio Kučića na klupi, ali igra i rezultat ‘žutih‘ su mu jaki argumenti. Kao i slučaj Sullivan, igrač koji je do zadnjih 12 minuta susreta bio najlošiji na terenu, susret je završio sa 13 poena i osam skokova! Split je s ovom pobjedom lansirao ozbiljnu kandidaturu za play off, mjesto među osam najboljih sastava lige, sada je na skoru 7-9. Olimpija je na omjeru pobjeda i poraza 11-5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 10:55