StoryEditorOCM
Košarkabez pinezi i rišpeta

Nije bilo suđeno, ali Split je i unatoč tome konačno pobijedio Partizan, u dišpet ‘otetom‘ trijumfu na Gripama

Piše Frane Vulas
6. veljače 2024. - 19:46

Iako nije bilo suđeno, Split je napokon dobio Partizan u Beogradu, usred Štark Arene. Bez obzira što smo u trijumfu 74:67 opet vidjeli seriju da budemo blagi vrlo diskutabilnih sudačkih odluka. Tri osobne pogreške dosuđene su igračima Splita u prvih 30 sekundi treće četvrtine kada je krenuo pokušaj ‘comebacka‘ domaćina, prva u napadu, ali čak ni to nije pomoglo blijedom Partizanu protiv odličnog Splita. I zato ova pobjeda Splita u kojoj je u trećoj četvrtini imao i plus 20 ima dodatnu težinu.

Prije dvije godine u Beogradu je Split, zbog pandemije Covida-19 sa samo osmoricom iscijeđenih igrača, izgubio s katastrofalnih 49:109. Bio je to rekordni poraz/pobjeda nekog kluba u natjecanju. Tada je trener Partizana Željko Obradović čestitao Splitu što je s obzirom na sve uopće nastupio. Sada je gospodski čestitao na zasluženoj pobjedi.

Prije 11 mjeseci Split je na Gripama pod vodstvom Srđana Subotića trebao dobiti Partizan, ali tada nije bilo suđeno. Ni doslovno. Zabio je James Nunnaly tricu za 95:96 pobjedu sekundu i pol prije kraja, iako je tada igrao Mathias Lessort koji je već imao pet osobnih pogrešaka! Sramotna greška je prekasno primijećena. Ali taj je susret bio veliki motiv uoči ovoga. Kao i onaj jesenas kada se Partizan prošetao Gripama s laganih 76:53.

Slaven Rimac već zna kako se šokiraju Beograđani. U istoj dvorani dok se još zvala Kombank Arena, prije deset godina osvojio je regionalnu ligu. Tada su svi očekivali finale Crvene zvezde i Partizana, ali igrali su ga kasniji osvajač Rimčeva Cibona i Cedevita. S te strane možda je ipak bilo barem malo ‘suđeno‘.

‘Žuti‘ u Beogradu kod nekoć najvećeg rivala nisu slavili od 1991. godine, a ukupno od 1997. i euroligaških utakmica u Pesaru i Solunu. Pomoćni trener Ante Marović postao je poveznica tih trijumfa otprije 27 godina kada je asistirao Josipu Pinu Grdoviću i ovog. Prvog nakon 17 uzastopnih poraza u regionalnoj ligi.

image

Slaven Rimac i Ante Marović

Nikola Vilić/Cropix

Ako su Beograđani igrali umorni, oslabljeni, jesu i Splićani kojima je ovo bila peta utakmica u razmaku od deset dana. Pa se ipak dogodilo čudo. A još bolji od igre Splita bio je nastup Rimca na konferenciji za medije nakon susreta.

Njegova momčad nije samo pobijedila nego je i nadigrala momčad čiji jedan igrač Kevin Punter košta pet puta više od cijelog Splita. To su dva potpuno različita svijeta. U međuvremenu se od te 1997. sve promijenilo što se tiče Splita. Partizan igra i dalje bitnu ulogu u Euroligi. Split uopće ne igra nikakvu Europu već cca dva desetljeća. Splitu je Europa postala ABA liga. Split već cijela dva desetljeća čeka trofej. I dok ga Split ne osvoji ništa veliko nije napravio. Pogotovo s pogledom na završnicu Kupa Krešimira Ćosića koja za tjedan dana počinje na Gripama. Ili dok se barem ne izbori za mjesto u play offu Admiral Bet ABA lige.

I zato je, između ostalog, Rimac s obje noge ostao na zemlji. Svjestan da realno ova pobjeda nema toliku rezultatsku (ima u borbi Splita za play off) ni realnu težinu, koliko ima simboličnu, gospodski poput Obradovića dvije godine ranije, je priznao:

- Nije Partizanu jednostavno doći iz Eurolige i biti sto posto energetski spreman i fokusiran.

image
Božidar Vukičević/Cropix

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 07:32