StoryEditorOCM
Košarkaaba liga

Hrvat u povijesnoj utakmici srušio Zvezdu: ‘Naravno da je sad prisutna euforija, ali treba ostati hladne glave‘

Piše Tvrtko Puljić/SN
24. rujna 2024. - 07:34

Otvaranje nove ABA sezone donijelo je u regionalne obračune i novi klub. Dubai, koji vodi hrvatski trener Jurica Golemac, odmah je na otvaranju sredio euroligaša i aktualnog prvaka Crvenu zvezdu, najdominantniju momčad ove lige posljednjih godina. Dubai je slavio 86:84, predstavio je momčad koja je dobro osmišljena, dovoljno iskusna i kvalitetna i sasvim je jasno da će momčad Jurice Golemca imati što za reći u ostatku natjecanja - pišu Sportske novosti.

Puno iskustva i kvalitete

- Super je da se na startu sezone dogodila ovakva pobjeda. Kako je bila prva utakmica nismo niti znali što tu možemo očekivati, tako je bilo i za Zvezdu, jer je i njima bila ovo prva službena utakmica u sezoni. Na kraju je ispalo odlično, i tribine u Coca-Cola Areni bile su sjajne, osjećala se energija, osjećalo se i koliko imamo želje i motivacije. Sve će najbolje oslikati podatak kako je Zvezda imala samo šest napadačkih skokova, dok je u tom segmentu igre ona bila među najboljima i u Euroligi prošle sezone. Na to smo se spremili, tu se očitavala ta naša želja, dok smo imali i nešto sreće, jer smo ubacili neke poene koji nisu morali ući. Naravno, kroz utakmicu je bilo uspona i padova, teško je dominirati svih 40 minuta, ali nakon što smo proveli 37 minuta u vodstvu, rekao bih da je naša pobjeda zaslužena. No, treba ostati hladne glave i s dvije noge na zemlji...

Kako su ljudi prihvatili ovu pobjedu?

- Onaj dio dvorane koji je bio otvoren u Coca-Cola Arena, riječ je o donjem prstenu, bio je pun, skupilo se pet i pol tisuća ljudi. Jasno je da su nakon pobjede navijači uvijek euforični, no ne treba se zalijetati. Iz naše perspektive bilo je važno da se klub pokaže na visokoj razini natjecanja, da Dubai stavi svoje ime na košarkašku mapu. Naravno da je bila prisutna euforija, sve skupa je važno i da se proširi priča, da se ovdašnja javnost još više zainteresira za ono što radimo.

Dubai je sastavio moćnu momčad za regionalne okvire. Puno je tu iskustva i kvalitete i neće začuditi ako Dubai nastavi nizati odlične rezultate u ABA ligi.

- Tek su nam stigla dva važna igrača, od kojih se dosta očekuje. Davis Bertans je čak i nešto odigrao, dok je Isaia Taylor tek stigao, pa on nije niti bio na terenu. Trebat će nam vremena da se povežemo, uklopimo i vjerujem da ćemo biti momčad koja je u stanju igrati protiv svakoga. Moja želja je i da napredujemo kroz sezonu, za to će biti važno i da ostanemo zdravi.

Već u idućem kolu Dubai stiže u Ljubljanu, gdje ih čeka Cedevita Olimpija, bivši Golemčev klub. Ljubljančani su otvorili ABA ligu glatkim porazom na gostovanju kod FMP-a.

- Imala je Cedevita Olimpija odlično pripremno razdoblje, no ždrijeb ih je u prvom kolu odveo na teško gostovanje. Za mene nije iznenađenje ta pobjeda FMP-a, jer smo igrali za vrijeme pripreme protiv FMP-a i znam kako je riječ o vrlo dobroj momčadi, protiv koje nikome neće biti lako. Nas, pak, čeka u Ljubljani izuzetno teška utakmica, ali imamo dovoljno vremena za spremiti je i želim da u nju uđemo s istom energijom kao i protiv Zvezde u nedjelju.

Jedna od važnijih priča

Konačno, u akciji su bila i tri hrvatska kluba. Zadar je lako nadigrao Cibonu, Split je tijesno izgubio domaću utakmicu protiv Igokee. Je li realnija za naše klubove borba za ostanak, nego pogled prema doigravanju?

- Protiv Splita sam i igrao tijekom priprema, dok sam malo pogledao okršaj Cibone i Zadra. Cibona je najkasnije startala u sezonu i sigurno je da će im trebati vremena, ukupno je rano za neke procjene. Jasno je da su proračuni naših momčadi verzirani za boj u donjem dijelu ljestvice. Zadar je sigurno sastavio momčad koja će napadati doigravanje, a Splitu s obzirom na promjene u rosteru treba dati vremena. Poraz od Igokee ništa ne znači, jer je Igokea sastavila odličnu momčad, s jako dobrim strancima. Kola koja slijede će, pak, pokazati ide li Cibona prema gore ili prema dolje - zaključio je Jurica Golemac nakon što je Dubai krenuo s pobjedom u svoju prvu sezonu.

I to odmah protiv prvaka. Dubai i Jurica Golemac sigurno će biti jedna od važnijih priča nove regionalne sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 07:35