StoryEditorOCM
Košarkaporaz u pireju

Grčka je bila prejaka: ništa od Olimpijskih igara za naše košarkaše

Piše hina
7. srpnja 2024. - 21:38

Grčka košarkaška reprezentacija pobijedila je Hrvatsku sa 80-69 (22-22, 23-17, 21-14, 14-16) u finalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu, koji je u nedjelju završen u Dvorani mira i prijateljstva u Pireju.

Hrvatsku je i u ovom dvoboju učinkom predvodio Ivica Zubac sa 19 koševa i 13 skokova. Dario Šarić je ubacio 14 poena uz 12 skokova i četiri asistencije, a po 15 koševa su ubacili Mario Hezonja i Mateo Drežnjak.

Grke su do pobjede predvodili Giannis Antetokounmpo sa 23 koša i osam skokova, Georgios Papagiannis sa 19 poena te Nick Calathes sa 14 koševa i 11 asistencija. 

Izbornik Josip Sesar odlučio je za utakmicu s Grčkom promijeniti uobičajenu startnu postavu prebacivši Jalena Smitha na poziciju razigravača i ubacivši Matea Drežnjaka na mjesto drugog beka, uz već standardne Marija Hezonju, Darija Šarića i Ivicu Zubca.

Ta se odluka pokazala opravdanom, jer je Drežnjak odigrao besprijekorno svoju ulogu u obrani, a pritom je bio i napadački vrlo aktivan. Hrvatska je uspjela limitirati Giannisa Antetokounmpa na četiri poena u prvih sedam minuta utakmice pa ga je grčki izbornik Vasilis Spanoulis povukao iz igre.

Odlično je s hrvatske strane utakmicu otvorio Mario Hezonja, koji je ubacio 10 od 22 koša naše reprezentacije u prvoj četvrtini. S grčke strane je to bio Georgios Papagiannis, koji je pogodio dvije trice (2/2) i ubacio 10 poena bez promašaja. Upravo je on vratio Grke kad je Hrvatska došla do najveće prednosti ijedne momčadi (18-14) u 8. minuti.

Nešto lošiji ulaz u utakmicu imao je Ivica Zubac koji je pogodio samo jedan od tri šuta i jedno od četiri slobodna bacanja pa je minute na centarskoj poziciji dobio Danko Branković i solidno zamijenio našeg najboljeg igrača na ovom turniru.

Hrvatskim košarkašima su u drugoj četvrtini trebale dvije minute za prvi ubačaj, ali obrana je i dalje funkcionirala pa se Grci nisu odvojili. No, prelaskom Hrvatske na zonsku obranu, Grci su počeli dolaziti do napadačkih skokova, a izlaskom Hezonje i Šarića ponestalo je napadačkog arsenala. Od 29-29 u 14. minuti Grčka je u dvije minute napravila seriju 8-0 i došla do najveće prednosti na utakmici.

Nakon više od tri minute bez ubačaja, sjajno je došla trica Matea Drežnjaka uz osobnu Nicka Calathesa. pa je Hrvatska u samo jednom posjedu prepolovila zaostatak. No, na drugoj strani je još jednu tricu pogodio Papagiannis za 40-33.

Povratkom Šarića i Smitha na parket "prodisao" je hrvatski napad. Zubac je dobio "jedan na jedan" s Giannisom te izvukao koš i osobnu, a potom je Mateo Drežnjak pogodio još jednu tricu za 39-40.

Imali su hrvatski košarkaši napad i za vodstvo, ali je Smith promašio tricu, da bi na drugoj strani Giannis bez ozbiljne obrane na njemu pogodio još jedan šut sa pet metara za 39-42. Nažalost, i Kostas Papanikolaou je četiri sekunde prije kraja pogodio tricu pa je domaća reprezentacija za drugo poluvrijeme stvorila zalihu od šest poena (39-45).

Hezonja je ostao na 10 koševa iz prve četvrtine, ali je u drugoj Zubac došao do ukupno devet poena i šest skokova u prvom dijelu. Sjajan je bio Mateo Drežnjak sa devet koševa i dvije asistencije.

Prvo ime Grka u prvom dijelu bio je Papagiannis sa 16 poena uz šut 6/7, a Giannis Antetokounmpo je došao do 11 poena (šut 5/10).

Iako je Hrvatska obrana djelovala dobro, a grčki napad prilično bezidejno, to se na rezultatu nije vidjelo, jer je u dva navrata Nick Calathes iskoristio koncepcijski rizik i pogađao otvorene trice. Grci su već u prvoj minuti drugog poluvremena došli do najvećih +9 (50-41) te još nekoliko puta imali tu prednost. Calathes je bio ključan za grčke napade i sa svojih 11 koševa bio konstanta opasnost, a kad nije pogađao, onda je asistirao. Od 26. do 28. minute Grčka je napravila seriju 9-0 i sa +5 otišla na 14 koševa prednosti (64-50), a Calathes je došao do 14 poena i osam asistencija. 

Od Drežnjakove trice za 48-52 u 25. minuti, hrvatski košarkaši do kraja treće četvrtine nisu uspjeli postići koš iz igre pa je +13 (66-53) Grka bio i podnošljiv zaostatak za zadnjih deset minuta utakmice.

U zadnju četvrtinu je Sesar ušao s Goranom Filipovićem kao razigravačem, ali je nakon jedne minute vratio Smitha. No, ni to nije donijelo željeni efekt. Za plasman na olimpijski turnir Hrvatskoj je nedostajala napadačka ubojitost i raznovrsnost koju Sesar nije uspio pronaći nakon sjajnog otvaranja protiv Slovenaca. Posljednji pokušaj je bilo ubacivanje Marija Hezonje za posljednjih šest minuta. Do tada je rezultat u zadnjoj četvrtini bio 2-2.

Šarić je pogodio tricu u 36. minuti za 60-70, no na drugoj strani je pušten Giannis na čistom šutu sa pet metara. Ako je i postojala neka nada u preokret, ubio ju je Papagiannis tricom s istekom napada za +13 (75-62) na 2:48 do kraja.

Grci su do kraja iskusno "iscijedili" vrijeme i zasluženo izborili svoj prvi plasman na olimpijski turnir od Pekinga 2008.

S obzirom na poziciju u kojoj je Hrvatska bila prije godinu dana, plasman u finale ovog turnira je veliki uspjeh. No, ostaje žal da Sesarova momčad nije uspjela onako inspirirano odigrati finale, kako je to učinila na otvaranju turnira protiv Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 21:54