StoryEditorOCM
KošarkaOdlučila treća

Eaddyju pokvarili zabavu. ‘Majka‘ se dvije večeri prije provukla Žutima, ali ‘kćeri‘ su presudili bivši igrači

Piše Frane Vulas
14. listopada 2024. - 21:16

Na košarkašima Splita bilo je vidljivo kako su samo 48 sati prije ovog susreta imali teško gostovanje kod Cedevita Olimpije u regionalnoj Admiral Bet ABA ligi, pogotovo na otvaranju i u završnici susreta. No, ako se momčadi s Gripa već provukla”mama” koja ih je u subotu porazila košem postignutim u zadnjoj sekundi susreta, uspjeli su u ponedjeljak u derbiju domaće Favbet Premijer ligi svladati „kćer”, Cedevitu Junior. Domaće su slomili u trećoj četvrtini, konačan je rezultat bio 95:83 za „žute”. Tako je nakon tri odigrana kola momčad trenera Slavena Rimca i dalje neporažena, dok je sastavu Dina Repeše ovo bio prvi poraz.

Domaći su bolje otvorili utakmicu. U nekoliko navrata Cedevita Junior imala je po šest poena prednosti. Preokret je stigao ulaskom Vite Kučića. U samo četiri minute utrpao je svojoj bivšoj momčadi tri trice uz tada stopostotan šut, ukupno deset poena, i semafor je pokazivao 28:30 za Split u 13. minuti. No, i dalje je puštalo u obrani „žutih”. Prije svega je nedostajalo prave energije. A raspoloženi Jerome Eaddy i Tomislav Buljan su to znali kažnjavati.

image

Vito Kučić

Paun Paunović/Cropix

Činilo se kako će se „žuti” odlijepiti kada je još jedan bivši član Cedevite, one „stare”, Antonio Jordano zabio čak tri trice u samo 80 sekundi, a domaćin dvije minute prije velikog odmora zaostajao 43:53. No, uprskali su mnogo toga gosti u završnici druge četvrtine pa se na poluvrijeme otišlo rezultatom 49:53.

Izašli su „žuti” iz svlačionice ozbiljniji, ali se svakako i pokazala na parketu i evidentna razlika, širi i kvalitetniji je roster Splita. Domaći su igrali bez bivšeg igrača Splita Josipa Sobina, a gostima je opet nedostajao Anmerikanac Barret Benson. Ostavili su gosti iz grada pod Marjanom domaće na samo pet postignutih poena u prvih sedam i pol minuta drugog poluvremena, a pred kraj treće četvrtine bilo je i dotad najvećih 56:74 za Split.

Zadnjih pokušaj povratka u utakmicu imali su domaći na otvaranju zadnje četvrtine. Sada je Split imao napadačku i kreativnu „blokadu”. U prvih pet minuta zadnje dionice igre zabili su „žuti” samo četiri poena. Primaknula se Cedevita Junior na 70:80. Nekoliko napada imali su Zagrepčani da tu razliku dodatno smanje, iskoriste smušenost Splita. Dvije minute je stajao isti rezultat na semaforu dok Borna Kapusta nije nakon prodora napokon zabio. Onda je u 37. minuti svoju petu tricu zabio Jordano za 70:85 i svim potencijalnim dilemama oko pobjednika je bio kraj.

image

Tomislav Mihael Buljan

Damir Krajač/Cropix

Jordano je bio najbolji strijelac susreta sa 19 poena (trice 5/10, ukupno Splita 13/26). Čak šest strijelaca kod obje momčadi bilo je „dvoznamenkasto”. Kapetan gostiju s Gripa Shannon Shorter je uz deset poena imao i sedam skokova i pet asistencija, dok je David Škara uz 14 poena imao još i sedam skokova te četiri asistencije.

Cedevita Junior – Split 83:95

Zagreb – ŠSD Boško Božić – Pepsi. Gledatelja 300. Utakmica 3. kola Favbet Premijer lige košarkaša: Cedevita Junior – Split 83:95 (25:22, 24:31, 10:23, 24:19). Suci: Josip Radojković (Split), Marko Stanković (Rijeka) i Goran Rogić (Zagreb).

Cedevita Junior: Eaddy (15), Škrobot, Rašić (10), Karačić (11), Jelić (12), Šare (12), Krajnović (6), Brzoja (4), Mršić, Ivančić, Buljan (13), Anzulović.

Split: Shorter (10), Jordano (19), Katić (6), Tišma (4), Kučić (10), Vuko (9), Perkušić (2), Škara (14), Pavin, Kapusta (10), Ljubičić (11).

Standings provided by Sofascore
image

Antonio Jordano

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 21:39