StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Ovakav pad u drugom poluvremenu Hajduku se ne bi smio događati, ali vrlo dobrih prvih 20 minuta trebaju poslužiti kao vodilja za budućnost

24. studenog 2020. - 20:32
Ronald Goršić/Cropix

Pogodak Caktaša u 90. minuti za tri boda došao je kao svojevrsna nagrada Hajduku za prvih 20 minuta utakmice, u kojima su Bijeli pružili najbolju predstavu u ovoj sezoni, a vjerojatno čak i u puno dulje vremena.

Sve je počelo golom kapetana Hajduka u 12. minuti, koji je došao kao posljedica dobro odigrane akcije po desnoj strani. Jurić je dao loptu za Jradija koji je izvukao Cokaja iz pozicije i tako otvorio prostor Jakolišu kojem je i proslijedio loptu. Jakoliš je iz prve uposlio Jaira kojeg je morao ispratiti Kolinger, Umut je odvukao Papadopoulosa na prvu vratnicu i omogućio Caktašu da uđe u ispražnjeni prostor iz drugog plana i poentira iz velike blizine.


Dvostruki strijlelac danas je većim dijelom susreta bio sjajan, pogotovo u prvom poluvremenu, a nova pozicija koju mu je Primorac namijenio, a koja je na papiru povučenija, omogućila mu je puno veći prostor, ali i slobodu. Za razliku od pozicije „ofenzivnog veznog” koju je u posljednje vrijeme uglavnom igrao i na kojoj ga je gušio Diamantakos koji se spuštao u isti prostor, Caktaš je sada „centralni vezni” koji u svakom napadu sam pronalazi idealno mjesto za sebe. Navodnici su u ovoj rečenici stavljeni zbog toga što navedene termine ne treba doslovno shvaćati, jer kao što je Caktaš do sada u početnoj fazi izgradnje napada bio pozicioniran više, a bio manje opasan, tako je sada pozicioniran niže, ali je puno opasniji u protivničkoj trećini. Samim time može se postaviti teza da mu je nova uloga, ona povučenija, ustvari ofenzivnija.

To se moglo vidjeti i u 14. minuti, kada si je kapetan Bijelih sjajno pronašao prazan prostor i uposlio Jaira, koji je s četiri metra neobjašnjivo promašio prazan gol. Tome je prethodila odlično proslijeđena lopta od Umuta, koji je u prvom poluvremenu bio rijetko vidljiv, ali koji je radio poprilično važan posao u kontekstu odvlačenja protivničkih stopera i odigravanja ključnih dodavanja nakon spuštanja u međuprostor. U tome je djelovao čak i bolje od Diamantakosa, jer su mu dodavanja bila brža i točnija.

Mora se naglasiti da su igrači Lokomotive, pogotovo obrambeni, u prvom dijelu izgledali izuzetno smušeno, zbog čega su olakšavali posao hajdukovcima, a tek nam je drugo poluvrijeme otkrilo pravo lice domaćina. Bolja i staloženija igra momčadi Gorana Tomića u drugom dijelu otkrila je da mane u Hajdukovoj fazi obrane nisu odjednom isparile, iako je Lokomotiva čak i prije odmora imala priliku postići pogodak, ali su se Cokaju ispriječile obje vratnice Posavčevog gola.


Zadnja linija Bijelih ipak je djelovala malo kompaktnije nego u onim utakmicama u kojima je na snazi bio embargo na Simićeve nastupe, a to se najviše manifestiralo u reakcijama na nastalu opasnost. Naravno, ideal je uvijek dovesti obranu u poziciju da se opasne situacije preveniraju, a ne rješavaju nakon što se već dogode, no primjerice Jakoliševo izbijanje lopte s crte iz 52. minute, koje je zakuhao Posavec koji postaje sve veći uteg za momčad, pokazalo je ipak određenu dozu mentaliteta koji se traži od obrambenih igrača. A čak je i pogodak Lokomotive pao ponajviše zahvaljujući individualnoj pogrešci Ivana Dolčeka, a ne strukturalnom disbalansu u zadnjoj liniji.


Za razliku od prvog, Bijeli su u drugom poluvremenu pokazali puno lošiju igru u kojoj nismo vidjeli ništa slično onome iz prvih 20 minuta, dok je ponovno začudilo Primorčevo posezanje za prvim promjenama tek u 68. minuti. Toliki pad u igri ne bi se smio događati momčadi ni zbog kondicijskih ni zbog psiholoških razloga, jer se pojavio čim su se igrači vratili na teren, a ne primjerice u 70. minuti.

Nedostajalo je samo nekoliko minuta da utakmica ponovno završi nepovoljno za Hajduk i da glavna tema budu propuštene prilike, manjak sreće i ostale stvari koje su u posljednje vrijeme često na tapeti, ali Caktaš je uspio ugurati loptu u mrežu i donijeti svojoj momčadi ono što je i zaslužila tijekom prvih 20-ak minuta.


Problem je u tome što se ta razina treba održavati puno dulje, ali ako ne ništa drugo, pozitivno je bilo vidjeti da ova grupa igrača zaista može odigrati kvalitetno u nekoj fazi utakmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 05:13