StoryEditorOCM
HajdukPovijest bolesti

Krš i lom. Pregled nereda navijača Hajduka: zapalili policijski i auto BBB-a, druge bacili u more, ubili životinju...

Piše Frane Vulas
4. travnja 2024. - 21:32

Nije prvi, a nažalost vjerojatno niti zadnji put. Neredi u režiji dijela navijača Hajduka nakon završetka susreta polufinala Kupa s Dinamom, prvo na stadionu, pa zatim i po okolnim ulicama, dijelovima grada, šokirali su hrvatsku javnost. Međutim, taj ili sličan film već smo mnogo puta gledali.

Povijest huliganskih ispada u režiji navijača ‘bijelih‘ je poduža. Seže još u vrijeme prije obnove Torcide, u vrijeme igranja na Starom placu. Prisjetit ćemo se nekih najpoznatijih incidenata, divljanja navijača, sukoba s policijom, jer nemoguće je navesti sve. Fokus je naravno na događajima u novije vrijeme. Svako toliko situacija eskalira. Evo kratke ‘povijesti bolesti‘. Ispade pojedinaca, tipa napad na Bruna Marića i sl., nismo uvrstili u ovu top ‘worst of‘ listu. Kako je ono pjevao pokojni Dino Dvornik: ‘‘Ko ovo more platit, pogled sa Kineskog zida...‘

NAPADNUT SUDAC 1961.

U listopadu 1961. godine, zabilježeni su incidenti za vrijeme i nakon domaćeg poraza od Sarajeva (0:1). Zbog poništenog izjednačujućeg gola Hajduka, koji je po mišljenju publike bio regularan, napadnut je sudac Aleksandar Škorić iz Beograda. Hajduk je tri prvenstvena susreta kao domaćin morao igrati u Šibeniku.

ZAPALJENE MREŽE I IŠČUPANE STATIVE 1966.

Opet Sarajevo, opet poraz 0:1 na Starom placu, opet incidenti. U rujnu 1966. godine nezadovoljni navijači Hajduka izazvali su nerede. Zapaljene su mreže, iščupane stative, demoliran dom Hajduka. Za kaznu je Hajduk jednu utakmicu kao domaćin igrao u Rijeci.

BACANJE U MORE AUTOMOBILA S BEOGRADSKIM TABLICAMA 1970.

U ono vrijeme bivše države, u rujnu 1970. godine, veliki skandal je izbio kada su automobili beogradskih registracija bacani u more na splitskoj Rivi. Razlog je bio što je prekinuti susret Hajduka i OFK Beograda pri rezultatu 2:2, a zbog toga što je sudac Pavle Ristić iz Novog Sada bio pogođen nečim u glavu bio registriran rezultatom 0:3.

Izbili su zbog toga neredi u gradu. Kamenovani su izlozi beogradskih dućana, a nekoliko automobila beogradskih registracijskih oznaka odgurnuto je u more. Izbila je afera ‘šišmiš‘. U Hajduku su tvrdili da nema kamena kojim je sudac pogođen, da je to možda bio šišmiš. Na koncu je susret registriran rezultatom 2:2, ostvarenim do 54. minute?! Mnogo godina kasnije će kapetan „bijelih” Dragan Holcer priznati da je on bio taj koji je sklonio, u biti sakrio komad odlomljenog betona koji je pogodio u glavu i raskrvario onesviještenog suca Ristića.

image

Hajduk - Tottenham 1984. – Pešić postiže gol

Arhiva/Slobodna Dalmacija

UBIJEN PIJETAO 1984.

Prije početka prvog susreta polufinala Kupa UEFA između Hajduka i Tottenhama u travnju 1984. godine na Poljudu (2:1) jedan navijač, ispostavilo se kasnije da je to bio Ante Baraba iz Paljuva, na travnjaku stadiona zavrnuo je glavu pijetlu. Bilo je to dijelom zbog pogrešnog tumačenja, jer simbol Tottenhama iz grba kluba nije pijetao nego tetrijeb. Ali, ajde ti nađi tetrijeba, a pivac ti je pri ruci?!Hajduk je tada od UEFA-e kažnjen novčano, ali i igranjem prve domaće europske utakmice na terenu 300 kilometara udaljenom od Poljuda! Domaćin je iduće europske sezone, najesen 1984. Dinamu iz Moskve bio u Osijeku, gdje je nakon 2:5 poraza eliminiran.

SUZAVAC PROTIV MARSEILLEA 1987.

U uzvratnom susretu 2. kola tadašnjeg Kupa pobjednika kupova odigranom u studenom 1987. godine na Poljudu je aktiviran suzavac. U prvoj utakmici Francuzi su na svom terenu slavili s 4:0. U uzvratu je aktiviran suzavac. Nastao je kaos, stampedo. Na stadionu je u tom trenutku bilo oko 25 tisuća navijača. Bilo je i šest ozlijeđenih, dvoje teže. Jedan navijač je naročito ozlijeđen u metežu, u padu u „kop” između tribine i travnjaka, ostao je invalid. Ante Baran je dobio odštetu 580.000 kuna. Susret je nastavljen nakon pola sata prekida. Hajduk je slavio 2:0, ali je UEFA utakmicu registrirala rezultatom 0:3. Hajduk je dobio dvije godine kazne zabrane nastupa u europskim kupovima, u sezonama kada taj nastup izbori.

NAVIJAČ DINAMA TEŽE OZLIJEĐEN 1990.

Još jedan od incidenata koji su se događali izvan stadiona zbio se 1990. kada su u Splitu igrali Hajduk i Dinamo (2:3). U to vrijeme, uoči Domovinskog rata, bio je jak nacionalni naboj i najčešće su bili normalniji odnosi Torcide i BBB-a. No, ovaj susret se ne pamti samo po tome. Na kolodvoru u Splitu nakon susreta došlo je do sukoba navijača, a jedan je navijač Dinama teže stradao nakon što je betonskim blokom pogođen u glavu. Kasnije te godine došlo je i do sukoba navijača ovih klubova u blizini stadiona na Poljudu.

image

Paljenje jugoslavenske zastave

Matko Biljak/Arhiva SD

ZAPALJENA JUGOSLAVENSKA ZASTAVA 1990.

U rujnu 1990. godine na utakmici Hajduka i Partizana, u 72. minuti, navijači ‘bijelih‘ sa sjeverne tribine provalili su u teren i prekinuli susret. Igrači Partizana dali su se u bijeg u svlačionicu. U to predvečerje Domovinskog rata navijači su zapalili jugoslavensku zastavu na jarbolu. U tim trenucima su pjevali: ‘A sad adio...‘ Bio je to simboličan kraj Jugoslavije. U trenucima upada navijača na travnjak rezultat je bio 0:2 za goste iz Beograda. Susret je prekinut i registriran rezultatom 0:3, a Hajduk čak četiri utakmice morao igrati izvan Poljuda (jednu u Varaždinu, tri u Dubrovniku).

image

Paljenje jugoslavenske zastave

Matko Biljak/Arhiva SD

LETEĆE STOLICE SA SJEVERA 1997.

Derbi Hajduka i tadašnje Croatije u travnju 1997. godine ostao je upamćen po neredima na sjevernoj tribini. Slabe igre Hajduka i poraz od najvećeg rivala (1:2) koji je prelomio utrku za naslov prvaka izazvali su nezadovoljstvo među najžešćim navijačima ‘bijelih‘ na sjevernoj tribini. Gosti su vodili 0:2 i to je bila kap koja je prelila čašu. Mnoštvo tek friško postavljenih stolica razbijeno je na sjevernoj tribini, a zatim su ih navijači bacali prema tartan stazi i travnjaku. Huligani su čupali čak i cijele redove sjedalica u komadu, s nosačima.

LOV NA IGRAČE NA POLJUDU 2000.

U travnju 2000. godine prekinuta je prvenstvena utakmica Hajduka i Šibenika na Poljudu, pri rezultatu 1:2. Na utakmici nije bilo puno navijača, ali dio njih sa sjevera uspio se prvo preko ograde, pa zatim i kroz razvaljena vrata, probiti na travnjak. Tadašnji igrač Hajduka Goran Sablić je odgurnut, a nakon što je krenuo lov na Ivana Leku, veznjak ‘bijelih‘ uspio je pobjeći. Stipe Pletikosa, Slaven Bilić, Goran Vučević potom su pokušavali smiriti navijače. Kasnije su igrače čekali ispred stadiona. Utakmica je prekinuta u 81. minuti, Šibenik je dobio 3:0 za zelenim stolom.

PREKID FINALA KUPA 2000.

Bez obzira što je Hajduk u završnici prve utakmice finala Kupa s Dinamom 2000. godine vodio 2:0, susret je u 88. minuti prekinut. Navijači su pokušavali srušiti ogradu koja dijeli sjevernu tribinu od zapadne te se pokušati obračunati s Bad Blue Boysima koji su se nalazili na jugozapadnom sektoru. Ljuljala se opasno ograda, slutilo je na najgore, ali ipak intervencijom policije i bacanjem suzavca taj pokušaj je u zadnji trenutak spriječen. Tadašnji i sadašnji čelnik Dinama Velimir Zajec se ponio džentlmenski, Dinamo se nije žalio, pa je susret unatoč prekidu registriran postignutim rezultatom. U uzvratu je bilo 1:0 za Dinamo, pa je kup pripao Hajduku.

BEJRUT NA POLJUDU 2001.

Polufinalni susret kupa Hajduka i Dinama u svibnju 2001. godine donio je nove nerede. Torcida je pokušala ponovno ući na teren, ali policija je ovaj put bila spremnija za razliku od nekih ranijih situacija kada su izvukli deblji kraj. Radili su pendreci, vodeni topovi... Sjever je na koncu bio ispražnjen. Opet je bilo ozlijeđenih.

ZAPALJEN AUTOMOBIL BBB-a 2003.

U prosincu 2003. godine presretnuti automobil s BBB-ima je zapaljen bakljom ubačenom u vozilo, u trenutku dok je u njemu još bila jedna osoba. Navodno je bila u pitanju osveta za ranije uništavanje jednog kombija navijača Hajduka, napade noževima na navijače Hajduka u Zagrebu u prosincu 2000. godine... Kasnije je taj slučaj dugo bio tema medija, ali je s vremenom malo utonuo u zaborav.

NEREDI U ŠIROKOM BRIJEGU 2004.

Na Memorijalnom turniru Gojko Šušak igrali su Dinamo i Hajduk. Cijeli dan obilježili su neredi u režiji navijača oba kluba. A na kraju je susret prekinut nakon što je Zdravko Mamić nezadovoljan suđenjem povukao svoju momčad s terena u 36. minuti iako je u tim trenucima vodila 1:0. Poslije toga dugo su se Hajduk i Dinamo izbjegavali sastajati u tim krajevima, kako bi se izbjegli i incidenti.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

BAKLJOMET NA KANTRIDI 2013.

Tijekom utakmice Rijeke i Hajduka u rujnu 2013. godine na Kantridi došlo je do velikih incidenata. Navijače Hajduka gađali su kamenjem s okolnih stijena, potom je krenulo međusobno gađanje bakljama. No, na tim tribinama je bilo i djece. Za taj susret Hajduk je tada dobio rekordnih 200 tisuća kuna kazne, a i Rijeka je masno kažnjena. Ozlijeđena su četiri policajca, deseci su bili uhićenih navijača.

image

Neredi na Parku mladeži
 

Nikola Vilić/Cropix

SUKOBI S POLICIJOM KOD PARKA MLADEŽI 2013.

Poslije utakmice Splita i Hajduka na Parku mladeži 2013. godine navijači Hajduka sukobili su se s policijom. Nisu bili zadovoljni cijenom ulaznica, a na kraju ni rezultatom jer su ‘bijeli‘ poraženi. Sve je kulminiralo neredima u Ulici Hrvatske mornarice odakle su navijači pratili utakmicu. Gađali su policiju raznim predmetima, bocama, kamenjem... Bilo je ozlijeđenih policajaca, oštećeni su i neki automobili, među kojima i policijski...

LETEĆE STOLICE U DUGOPOLJU 2014.

Hajduk je domaćin Rijeci bio u Dugopolju, zbog izmjene travnjaka na Poljudu i odluke da se derbi ne odgodi ili igra u Zadru, a što je klub s Poljuda tražio. Na koncu je stradao stadion SC Hrvatskih vitezova. Navijači su čupali stolice i njima gađali igrače i trenera Rijeke Matjaža Keka koji je umalo pogođen u nekoliko navrata. Prema nekim računicama bilo je iščupano čak 157 sjedalica.

ZAPALJENO POLICIJSKO VOZILO 2015.

U neredima nakon susreta Hajduka i Dinama u ožujku 2015. godine navijači su se sukobili s policijom u blizini stadiona, kod zgrade poznate pod nazivom Kineski zid. Tom prilikom jedno je policijsko vozilo zapaljeno. Skalice su bile pod opsadom policijskih i navijačkih snaga. Policija je morala pucati u zrak, hice upozorenja. Još tri policijska vozila su bila oštećena.

image

Maskirani navijač

Bozidar Vukičević/Cropix

MASKIRANI HULIGAN NAGANJAO SUCA 2017.

Tijekom derbija Hajduka i Rijeke (1:1) na Poljudu u ožujku 2017. godine jedan maskirani navijač preskočio je ogradu, izbjegao redare i uletio je u teren. Igrači su se na tom pohodu izmakli, a ‘maskirani osvetnik‘ sa šipkom je naganjao suca Marija Zebeca. U svom naumu nije uspio. Ispostavilo se kako je u rukama imao vatrogasnu štipaljku, napravu kojom se hvata zapaljena pirotehnika.

NAPAD NA IGRAČE HAJDUKA 2018.

U travnju 2018. godine grupa osoba napala je u centru Splita nekolicinu igrača Hajduka. U blizini Starog placa šetala je grupa igrača ‘bijelih‘, Hamza Barry, Savvas Gentsoglu, Hysen Memolla, Ahmed Said Said i Marco Futacs. Prvo je verbalno napadnut Said, zbog loših igara. A potom je navodno Futacs dobio nogom u glavu, jer je priskočio u pomoć Saidu, a nije prvotno bio meta napada.

image

Marko Futacs

Tom Dubravec/Cropix

VATROGASAC OSTAO BEZ DIJELA PRSTA 2018.

Tijekom prvenstvenog derbija Hajduka i Dinama (0:0) u rujnu 2018. godine bakljada Torcide krenula je u drugom poluvremenu. Tom (ne)prilikom jedan topovski udar jednom od vatrogasaca odnio je dio prsta. Stradali su mu i bubnjići. Nastradao je u pokušaju da ukloni topovski udar za koji mu se učinilo da neće eksplodirati.

image

Vatrogasac zadobio teške ozljede

Bruno Karadža/Cropix

UPAD NA TRAVNJAK 2019.

Nezadovoljni navijači uletjeli su na teren Poljuda u srpnju 2019. godine. Nakon završetka utakmice u kojoj je Hajduk u kvalifikacijama Europske lige šokantno eliminiran od skromne malteške Gzire United, nekoliko navijača je uletjelo na travnja u pokušaju da se valjda obračunaju s igračima. Ipak, igrači Hajduka su ekspresno pobjegli u svlačionice.

image

Odmorište Desinec

Ranko Šuvar/Cropix

PUCNJAVA NA DESINCU 2022.

Na autoputu Zagreb - Split, na povratku s gostovanja kod Dinama, na odmorištu Desinec, došlo je do sukoba navijača i policije. Povod je navodno bio što su navijači koje su organi reda pratili samoinicijativno stali na odmorištu. Prethodno su navijači odbili ući na utakmicu zbog toga što im bez ranijeg pregleda nije bio dopušten unos transparen(a)ta. Dio navijača sukobio se s policijom. Korištene su u napadu boce, kamenje, čak i vatrogasni aparati, baklje i rakete su paljene u blizini benzinske postaje što je moglo izazvati veliku tragediju... Policija je čak koristila i vatreno oružje. Bilo je ozlijeđenih na obje strane. Samo pukom srećom nitko nije teže stradao jer je bilo i nekoliko propucanih navijača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:32