StoryEditorOCM
Hajdukstigla i potvrda

Here we go! Ivan Rakitić u Hajduku, objavio je Fabrizio Romano. Evo detalja

Piše Sport SD
18. srpnja 2024. - 09:12

Nakon što je sinoć objavio da Ivan Rakitić odlazi iz Saudijske Arabije, poznati nogometni insajder Fabrizio Romano pustio je još jednu objavu na društvenim mrežama.

- Ivan Rakitić u splitskom Hajduku, here we go! Sklopljen je dvogodišnji ugovor, do lipnja 2026. Rakitić napušta Al Shabab unatoč dobrom vremenu u Saudijskoj Arabiji jer želi igrati u Hrvatskoj. Kalinić kao direktor, Perišić kao suigrač i Gattuso kao trener napravili su razliku, napisao je Romano.

Ivanov dolazak bio je samo pitanje vremena, već smo davno konstatirali da je posao dogovoren, a trebalo je odraditi i sve papirnate detalje, što u Saudijskoj Arabiji baš ne ide preko noći.

Podcijenjen. Krivo procijenjen. Ali usmjerite svjetla reflektora na njega i njegova je veličina jasna kao dan; vrime je

image
Goran Mehkek/Cropix

Uglavnom, Rakitić je igrač Hajduka, potvrdio je to sada i Romano. Ostaje sada i da službeni Hajduk nešto kaćem ali valja prvo pripremiti sve detalje, snimiti video... Ovo je svakako jedan od najvećih transfera u Hajdukovoj povijesti, bez obzira na Rakitićeve godine, on je klasa koja traje i svakako će Hajduku dati novi štih.

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić rođen je 10. ožujka 1988. u Möhlinu u Švicarskoj kao dijete hrvatskih gastarbajtera Luke i Kate Rakitić koji su se u Švicarsku odselili još 1985.

Njegovi roditelji – Kata iz Žepča i Luka iz Sikirevaca u Slavoniji – tamo su trbuhom za kruhom doselili 1985. godine, a 10. ožujka 1988. su dobili sina Ivana uz kojeg imaju i četiri godine starijeg Dejana koji se također bavio nogometom i Nicole koja je osam godina mlađa od svog slavnog brata. Već u dobi od četiri godine Ivan je s bratom trenirao nogomet u lokalnom klubu i zabijao golove. Brat Dejan je zbog ozljede sa 17 godina prestao igrati i posvetio se Ivanovoj karijeri te mu postao menadžer.

Otac Luka, porijeklom iz Sikirevaca kod Slavonskog Broda, bio je građevinac, a majka Kata, iz Ponijeva kod Žepča, cijeli je radni vijek provela u jednoj tvornici trikotaže. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Kada je napunio 16 godina Ivan je potpisao za švicarski Basel i od tada je krenula njegova ozbiljna priča. Napadač Barcelone s kojom je 2015. osvojio Ligu prvaka često voli istaknuti kako njegove blistave nogometne karijere sasvim sigurno ne bi bilo bez obitelji koja mu je na prvom mjestu. U tim danima slave prije tri godine otvoreno je kazao kako ga Raquel iznenađuje iz dana u dan svojom pozitivnom energijom kojom neopisivo zrači. Osim što brine da mu izvan terena ništa ne nedostaje, atraktivna Andalužanka, pohvalio se Ivan, je i izuzetno brižna majka koja uz sve to dolazi na gotovo sve njegove utakmice. Uz njega je i progovorila hrvatski dok on španjolski već priča gotovo kao svoj jezik, pisao je Jutarnji list.

Za hrvatsku je reprezentaciju debitirao u rujnu 2007. u utakmici protiv Slovačke, a nekoliko je dana kasnije u hrvatskom dresu zabio četiri gola Andori. To proljeće 2007. godine bilo je ključno za njegovu karijeru jer nakon dvije godine igranja u švicarskom Baselu, prešao u veliki njemački klub Schalke iz Gelsenkirchena u koji je s bratom i ocem doputovao s tek navršenih 19. godina.

image
AFP

- Jako sam sretan i ponosan što sam postao profesionalni nogometaš jer sam time napravio nešto što nije uspjelo mom ocu. Njemu sam time na najbolji način vratio sve ono što je on za mene učinio. Od kada znam za sebe imao sam loptu u rukama. Od svoje četvrte godine treniram nogomet i oduvijek sam govorio da želim postati nogometaš. U školi su mi se neki zbog toga smijali. San mi se ostvario sa 16 godina kad sam potpisao za Basel FC. Cijeli sam život posvetio nogometu. Zbog nogometa sam mnogo izostajao iz škole. Upisao sam srednju školu za građevinskog crtača, ali sam od nje nakon pola godine odustao jer je moj život nogomet. Nakon zdravlja, najvažnija stvar u životu mi je lopta - izjavio je Rakitić u razgovoru za Jutarnji list.

Sada bi i u Hajduku trebao pokazati što zna, a lako moguće i zaključiti karijeru. S titulum? Kakva bi to obostrana bajka bila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. kolovoz 2024 16:34