StoryEditorOCM
Domaći nogometutakmica odluke

Zlatko Dalić: Bit ćemo strpljivi ako treba do zadnjih minuta. Samo ne smijemo srljati

Piše Slaven Alfirević
13. studenog 2021. - 15:12

Zlatko Dalić, na pressici prije utakmice ovako je odgovarao u kino-dvorani Poljuda:

- Mi smo optimisti, ali ne mislimo da smo unaprijed pobijedili, imamo respekt prema Rusima i svoj optimizam moramo pokazati na terenu.

U kakvom je stanju Nikola Vlašić? Bio je bolestan?

- Nemamo bolesnih, svi su zdravi, Vlašić je u puno boljem stanju nego prilikom našeg zadnjeg okupljanja, Vlašić je naš veliki adut!

Rusija je oko tridesetog mjesta na rankingu? Ima li to kakve veze?

- Nije to važno nimalo, mi gledamo na protivnika i njegovu momčad.

Vi ste igrali s Rusijom prije promjene na ruskom kormilu, sad Karpin najavljuje da će igrati hrabar, smion nogomet?

- Mi smo i na Svjetskom prvenstvu igrali tešku utakmicu s Rusima... Sad ih vodi Karpin koji je bio ofenzivac, napadač, orijentiran prema naprijed, to je pomak u ruskoj reprezentaciji. Imaju mladih, poletnih igrača. Ona utakmica u Rusiji na početku kvalifikacija bila je na nulu. I za nas i za njih, a ovo je sada nešto sasvim novo. Karpin je unio duh napadačkih promjena.

Hoće li Rusija igrati na nulu koja im treba?

- Sve je moguće, ali neće oni igrati na nulu, najbolje se branit napadom. I spremni smo i na varijantu. A Rusi će bit dobri koliko im mi to budemo dali.

Zašto ste odlučili da se ova utakmica igra baš u Splitu?

- Odlučili smo davno, a znali smo da je ovdje najbolja atmosfera ako nam bude važno za pobjedu. Međutim, da me ne shvati netko pogrešno, gdje god smo igrali po Hrvatskoj, bilo je sjajno.

Jesu li vam Pletikosa, Ćorluka, Olić, koji imaju dobre relacije u Rusiji donijeli insajderske informacije o Rusima?

- Nije bilo insajderskih informacija, ali nemamo tajni, Rusi znaju nas, mi znamo njih, nema tajni. Ja znam za sve ruske dileme (pa je izrecitirao mnoga ruska imena, tko bi mogao gdje igrati, baš da se Karpin smrzne koliko ih pozna u detalje op. a.). Međutim, tko zna što će biti na utakmici.

Potom su na red došli hrvatski novinari, Dalić je govorio u kakvom je on stanju:

- Miran sam, koncentriran i samouvjeren. I vjerujem u nas.

Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja, a vi ćete mijenjati?

- Tko god da izađe na teren, ja mu vjerujem, svi su naši igrači na dobrom nivou i koga god stavim neću pogriješiti. Ladić je proučio Ruse, gledao ih je već tri utakmice, ne samo ovu sa Ciprom. Oni će pokušat zaustavi našu sredinu terena i stavit će tri defanzivna vezna – misli Dalić.

Imate li dileme oko sastava?

- Nemam! Mi ne smijemo gubit glavu, poludit, srljat.

Hoće li bit promjena u napadu? Da preslikate možda taktiku protiv Slovenije na ovom stadionu nedavno?

- Moramo puno trčat, mijenjati mjesta... Prema naprijed smo mi sjajno pokriveni, imamo široki spektar igrača, napadača, od Petkovića, Kramarića, Livaje, Vlašića, Pašalića, pa onda je i Majer odigrao sjajno, pozvao sam ga kad sam vidio u kakvoj je formi u Francuskoj. Ne smijemo zanemarit ni fazu obrane.

Svi kažu da je Rusija jaka u prekidima?

- Popravili smo fazu obrane, to je stvar odgovornosti igrača, da čuvaju svoju poziciju. Međutim, ono što je važno prije svega jest da igramo dobro, kvalitetno i trebamo se plasirati u Katar i da onda imamo godinu dana mira. I nadam se da ćemo ovdje poslije utakmice proslaviti plasman! - završio je Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 13:52