StoryEditorOCM
Domaći nogometSamo ne miješana

Sve je jasno; Italija je pizza margherita, Hrvatska s plodovima mora ili slavonska, ali to mora konačno pokazati

Piše Frane Vulas
21. lipnja 2024. - 16:22

Kad već ne može igra “kockastih”, optimizam je hrvatskim navijačima i javnosti u pogledu plasmana njihovih ljubimaca u drugi krug Eura dobrim dijelom vratila Italija. Ironija je, također zbog loše igre. Ono što su Talijani pokazali u susretu sa Španjolskom bilo je jako siromašno. Čak bismo rekli na razini prvih poluvremena izabranika Zlatka Dalića u susretima sa Španjolskom i Albanijom. Da povučemo paralelu, plastično Italija izgleda kao - pizza margherita.

Šalu na stranu, ali u svakoj ima i pola istine. Velika briga oko toga kako u zadnjem susretu po svemu sudeći moramo svladati aktualnog europskog prvaka Italiju u ponedjeljak u Leipzigu od ponedjeljka navečer više i ne izgleda kao nekakva nemoguća misija. Bez obzira na to što kapetan Luka Modrić i društvo na ovom turniru ne blistaju. Nema više velikog straha od europskog prvaka jer Talijani nisu uopće tako izgledali u okršaju s aktualnim osvajačem Lige nacija Španjolskom. Nije bilo ni imaginacije, ni kreacije, ideje...

image

Imala je Hrvatska za čime žaliti

Ante Čizmić/Cropix

Da se razumijemo, Italija je i dalje protivnik koji zaslužuje svaki respekt. Pogotovo u situaciji kada Hrvatska igra toplo-hladno. Ali opet, neovisno o tome što su lani osvojili i treće mjesto na završnici Lige nacija u Nizozemskoj, nije slučajno da se Italija nije plasirala na prethodna dva svjetska prvenstva. Ujedno, ova Italija nije baš po sastavu ona ista koja je prije tri godine šokantno osvojila Euro. Mnogo je novih igrača, a ukupno premalo svjetskih klasa.

Pogrešan dojam

Ne pamtimo kada je Italija u jednom ovakvom susretu imala jedan udarac unutar okvira protivničkog gola, četiri ukupno. S druge strane Španjolska ukupno čak 20, devet unutar okvira. Samo je fantastični vratar kapetan Gianluigi Donnarumma obranama spriječio katastrofu Azzurra, dobro i manjak koncentracije španjolskih nogometaša u završnici. Na koncu je umjesto Španjolaca vlastitu mrežu pogodio mladi stoper hita Serie A Bologne Riccardo Calafiori (22).

image

Od Modrića se očekuje više

Ante Čizmić/Cropix

Tko nije gledao utakmice Španjolska – Hrvatska (3:0) i Španjolska – Italija (1:0) mogao bi steći potpuno pogrešan pojam tko je u tim susretima više pokazao, Hrvati ili Talijani. No, bit će ključno tko će više pokazati u ponedjeljak u Leipzigu (21 sat). Uz tu razliku što Italiji igra i remi.

Italija je osvajala sve (osim Lige nacija), ali nikada dosad od hrvatske samostalnosti nije pobijedila “kockaste”. Opet, Hrvatska će svakako morati pružiti mnogo više od onog viđenog u prve dvije utakmice. Recept je jasan, Hrvatska se mora pripremati za utakmicu kao da se počinje drugim poluvremenom. Nije šala. Za razliku od Italije, Hrvatska je sa Španjolskom odigrala dobro poluvrijeme. Naravno, Španjolci su se nakon vodstva 3:0 povukli, a protiv Italije su morali tražili drugi gol da se osiguraju, i ta ima mjesta. Međutim, Hrvatskoj je bez obzira na to pripalo drugo poluvrijeme, možda ne rezultatski, ali jest po dojmu. Očitali su Španjolci lekciju Italiji. Jesu i Hrvatskoj, ali samo u prvih 45 minuta.

image

Dalić mora pronaći dobitnu kombinaciju

Ante Čizmić/Cropix

Izbornik je najodgovorniji za dva katastrofalna ulaska u utakmice, ali nisu igrači pioniri ili kadeti da ni nakon svih upozorenja ne mogu shvatiti da trebaju stajati bliže igračima, igrati čvršće, agresivnije, u otvaranju brže, okomitije. To svi vide. Problem je psihološke naravi. Baš je u početku utakmice Španjolska pomela Italiju, odmah na otvaranju susreta stvorila veliku prigodu.

Baš kao i Hrvatskoj, i Italiji je Španjolska stvarala velike probleme presingom, brzinom. Hrvatskoj nedostaje baš brzih igrača. Zbog toga će Dalić morati napraviti određene promjene, ubaciti svoju momčad u brzinu više, više se osloniti na mlađe snage. Ne trebaju revolucionarne promjene, ali ovako dalje (Hrvatska) ne ide.

image
Ante Čizmić/Cropix

Para gaće

Ovim ishodom susreta Španjolske i Italije postalo je jasno da bi Hrvatsku pobjeda vjerojatno odvela na drugo mjesto, osim u slučaju trijumfa Albanije nad Španjolskom koja je već osigurala prvo mjesto, kada bi možda odlučivala gol razlika koja je zasad na strani Albanaca. Ima i Hrvatska mnogo svojih problema, mogli bi opet o tome nadugo i naširoko, ali imaju ih i Talijani. Još i otprije početka prvenstva kada su ostali bez stopera Francesca Acerbija i Giorgija Scalvinija, ranije i veznjaka Nicola Zaniola...

image
Ante Čizmić/Cropix

Makar to na ovom turniru još nisu pokazali, “kockasti” imaju veliko iskustvo igranja ovakvih utakmica kada se igra na sve ili ništa, koje “gaće paraju”. Italija je također iskusna. Možda će to netko shvatiti kao bahati zaključak u situaciji kada je na drugoj strani europski prvak, ali i ovakva Hrvatska je kvalitetnija momčad od ove Italije. Ili barem nije ništa lošija momčad. To Dalić mora utuviti igračima u glavu. Da odigraju kako mogu, da to izgleda kao što može, napokon kao pizza s plodovima mora ili ona prava slavonska.

Stara slava

Talijani su europski prvaci, ali kao što Serie A već dugo nije ono što je nekada bila, najjača liga svijeta, nije tako više ni njihova reprezentacija strah i trepet kao u nekim ranijim vremenima. Nekada su imali neke od najboljih nogometaša svijeta, danas nemaju nijednog među po Transfermarktu dvadeset najvrjednijih para nogu svijeta. Doduše, nema ni Hrvatska. A na papiru Italija vrijedi duplo više, 705,5 milijuna eura. Predvodi Talijane Interov dvojac, prvi je Nicolo Barella koji vrijedi 80 milijuna, slijedi ga stoper Alessandro Bastoni koji je procijenjen na deset milijuna manje. Naspram toga Hrvatska “piza” tek 327,7 milijuna eura, a 70 milijuna eura vrijedni Joško Gvardiol daleko “šiša” ostale.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 22:16