StoryEditorOCM
Domaći nogometsve je jasno

Poznato je s kim će Hrvatska igrati u osmini finala ako nekim čudom uspije proći dalje

Piše SPORT SD
25. lipnja 2024. - 15:57

Hrvatska reprezentacija nalazi se u izuzetno teškoj situaciji nakon što je sinoć u Leipzigu na šokantan način ostala bez pobjede. Mattia Zaccagni zabio je golčinu u 8. minuti sudačke nadoknade, nakon još jedne u nizu loših reakcija hrvatske obrane, i donio bod Italiji koja se kao drugoplasirana iz skupine B plasirala u osminu finala, gdje je čeka Švicarska.

S obzirom na to da je Španjolska pobijedila Albaniju (1:0), Vatreni su s tim bodom zadržali šanse za plasman u knockout fazu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije na turniru, ali one su svedene na minimum.

image
Ante Čizmić/Cropix

Naime, da bi Hrvatska prošla dalje s dva boda, moraju joj se poklopiti sljedeće dvije stvari:

1. Engleska treba pobijediti Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska svladati Srbiju;

2. Portugal treba pobijediti Gruziju, a Turska Češku.

No, stvari se dodatno kompliciraju ako Engleska, primjerice, pobijedi Sloveniju 4:1. U tom slučaju gol razlika Hrvatske i Slovenije bila bi identična (3:6), a onda bi se kao kriterij za prolaz gledali kartoni. Hrvatska trenutno ima sedam žutih kartona, a Slovenija je prije odlučujuće utakmice s Engleskom na četiri.

Ovakvog smo se scenarija s razlogom pribojavali, na njega upozoravali, a sada je Hrvatska zaista u ‘paklu‘

Dalić govorio o tome ostaju li Modrić i on u reprezentaciji. Novinare optužio: ‘Neki od vas su imali figu u džepu‘

U ovom trenutku postoji šest mogućih kombinacija skupina koje će dati četiri najbolje trećeplasirane momčadi, a prema platformi Football Meets Data, najveća šansa (42%) je da će to biti skupine A, C, D i E. Jedina kombinacija u kojoj će skupina B, u kojoj se nalazi Hrvatska, dati jednog od najboljeg trećeplasiranih je A, B, D i E, a za to postoji samo dva posto šanse.

Ako si Hrvatska nekim čudom prođe dalje kao trećeplasirana, igrat će protiv prvoplasirane reprezentacije iz skupine F, a čak i prije posljednje utakmice u toj grupi, jasno je da će to biti Portugal. Uoči posljednjeg kola u toj skupini Portugal je vodeći sa šest osvojenih bodova, a na drugom mjestu je Turska s tri boda.

image
AFP

Portugalci su sigurno prvi jer su u međusobnom dvoboju slavili protiv Turske 3:0, a Hrvatskoj je ionako jedan od preduvjeta za prolaz da Portugal i Turska pobijede u svojim preostalim utakmicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 15:57