StoryEditorOCM
Domaći nogometKREĆE SPEKTAKL

Počinje Euro! Sve što trebate znati: Talijani brane naslov, Nijemci otvaraju, a ovo pravilo otvara šanse za iznenađenja

Piše Dražen Antolić/SN
14. lipnja 2024. - 08:02

Njemačka i Škotska otvaraju kontinentalnu smotru koja mami golemo zanimanje, kreće spektakularan Euro čije će utakmice do 14. lipnja držati pod tenzijom Europu i velik dio svijeta, lopta će ponovno biti važnija od raketa i topova, a sportska strast od ideologija. Hrvatska će već u subotu zapodjenuti boj za četiri golema cilja naredana poput stuba - proći skupinu peti put na svojem sedmom Europskom prvenstvu, potom premijerno pobijediti u eliminacijskoj fazi i razbiti prokletstvo koje nas prati od prvog dolaska na scenu 1996. godine i četvrtfinala s Nijemcima u Engleskoj, na trećoj razini stići do polufinale i prve medalje na EP-u te finalno - osvojiti zlato, najvrijedniju kovinu koju Vatreni jedinu još nemaju računajući i svjetska prvenstva. Prve su dvije stepenice plan, a ostale želja... pišu Sportske novosti.

Nema bolje države za prvenstvo od Njemačke, navijačka je mantra koja se desetljećima ponavlja pa da to još jednom vidimo. Sjajni puni stadioni, nogometna groznica, okružje ugodno za navijače i publiku željnu spektakla bilo koje vrste, za mnoge na Starom kontinentu dostupno automobilima, a još kad imate svoju reprezentaciju od koje očekuje veliku ili jednu od vrhunskih uloga, Euro nudi sve pretpostavke da bude fantastičan i nezaboravan. Iako će pravi navijači živjeti s rezultatima svoje ekipe koji će ključno determinirati raspoloženje. Pritom se moramo nadati da oni koji bi prekrajali svijet po svojim dogmama neće dobiti šansu pokvariti sve to, da će sigurnost biti na visokoj razini.

image
Ante Cizmic/Cropix

Talijani brane europski naslov, ali više će stručnjaka i novinara među favoritima spomenuti Hrvatsku nego Azzurre. Je li Njemačka izašla iz krize te će uz pomoć domaćeg terena ponovno biti moćan Elf ili niti ovaj put kao domaćin neće uspjeti? Generacija Franza Beckenbuera je 1974. donijela svjetsku krunu na vlastitim stadionima s finalom u Münchenu, no potom na Euru 1988. niti na SP-u 2006. nisu uspjeli otići do kraja iako su bili sjajni organizatori. Englezi su ponovno u špici favorita, imaju li dovoljno iskustva ili druge načine kako ga nadoknaditi?

Hrvatska na kladionicama nije među kremom, no nakon što je momčad Zlatka Dalića matirala Portugal u Oeirasu toliko je impresionirala i šarmirala Europu da su nas mnoge igračke legende spremne vidjeti u 5-6 glavnih kandidata za tron. Uz Engleze, Nijemce, Francuze, Portugalce i Belgijce.

Za razliku od Mundijala na europskim natjecanjima iznenađenja nisu rijetka, tko bi 2004. dao titulu Grčkoj ili 2021. Italiji? Tko bi 1992. mislio da će na vrh podija Danska koja je ušla u natjecanje kao zamjena za suspendiranu Jugoslaviju? Zbog toga vrata uspjeha treba ostaviti otvorena mnogima. Dovoljno je podsjetiti da su prije tri godine u polufinalu igrali Italija - Španjolska i Engleska - Danska.

Kylian Mbappe i Jude Bellingham grozničavao žele Zlatnu loptu, volio bi je vidjeti u svojim rukama i Erling Braut Haaland, ali on je Norvežanin te njegove reprezentacije nema. Hoće li upravo njih dvojica obilježiti turnir ili će heroj izaći iz drugog laboratorija? Netko poput Rodrija, De Bruynea, Musiale...?

Lionel Messi je za 2023. još jednom trijumfirao, ali Argentinčevo vrijeme trebalo bi proći te će Euro više nego ikad zadnjih desetljeće i pol dati smjernice kome bi moglo pripasti to najvrijednije pojedinačno priznanje. Iako je jak kandidat i Brazilac Vinicius... Azzurri su su demonstrirali da ne pobjeđuju najveće zvijezde nego najbolje izbalansirane momčadi, a jedno od najvećih pitanja je koliko će ponuditi stari asovi poput Luke Modrića, Tonija Kroosa koji igra zadnje utakmica u karijeri ili Cristiana Ronalda.

image
Ante Cizmic/Cropix

Prva je pobjeda što se Euro vraća u normalu, nakon Covida, testova, zabrane nastupa zbog pozitivnih nalaza, birokracij, muka i peripetija, tek djelomično popunjenih tribina osim na kraju te zavrzlama svih vrsta u Njemačkoj se igra i gleda - nogomet! Publika može bezbrižno na stadione, a prvi put od 2016. godine za novinare nema pretresa u kampovima i press centrima nalik onima u zračnoj luci.

Očekujemo nogomet dobrog tempa i s dosta golova. Reprezentacije nemaju toliko zvijezda kao najjači klubovi niti dovoljno vremena za treninge, tko bude kompaktniji povećat će mu se izgledi za veliki rezultat. Pravilo da dalje osim po dvije najbolje ekipe iz svake skupine idu i četiri od šest trećeplasiranih daje prostor za sporiji ulazak pojedinim favoritima, ali i generira šanse za više iznenađenja.

Francuzi čekaju naslov 24 godine. Jesu li oni ipak prvi pretendenti? Nijemci ga nemaju 28 godina, Nizozemci 36... Moglo bi biti puno velikih priča, a sjajno bi bilo da u pozitivnima bude što više Hrvata. Imamo mi svoje adute i mlade i stare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 20:05