StoryEditorOCM
Domaći nogometanaliza suđenja

Mateo Beusan za ‘Slobodnu‘: ‘Jasno je što je presudilo da se poništi naš gol‘; objasnio je i ‘aferu crveni karton‘

Piše Slaven Alfirević
15. lipnja 2024. - 21:39

Mateo Beusan, legendarno "oko sokolovo" i sudački internacionalac iz Dubrovnika zadovoljan je suđenjem Engleza Michaela Olivera u susretu Hrvatske i Španjolske. Kazao nam je Beusan:

- Svjedoci ste da od prvog dana branim VAR, zar nije u prvoj utakmici prvenstva Njemačke i Škotske ispravio čak četiri greške suca!? Sve samo da bude ispravno. Sada je opet, doduše na našu žalost, protiv nas intervenirao, ali ispravno. Popravio je ono što Oliver nije mogao vidjeti.

Da se razumijemo, Oliver je sudio odlično, on je odličan sudac, a kod kaznenog udarca, nakon što ga Petković nije realizirao, presudilo je to da je Perišić prerano ušao u kazneni prostor. I tako je njegova asistencija Petkoviću da ipak zabije nakon odbijene lopte, bila s pravom poništena, na intervenciju VAR-a.

Želio bih podučiti još jednom da je kod kaznenog udarca za Hrvatsku dovoljna kazna za španjolskog braniča bila žuti karton. A onda me vi pitate zbog čega je dan ranije za Nijemce dosuđen i kazneni udarac i crveni karton škotskom braniču, tj. isključenje. Razlika je u tome da se kod dosuđenog kaznenog udarca ne treba davati i crveni karton, jer bi to bile dvije najteže kazne za samo jedan slučaj. No, iznimka je kad se radi o brutalnom startu s dvije noge, kad ti može slomiti gležanj, kao što je to bio slučaj za Njemačku. U našem slučaju, bio je to start na loptu kad je zakačen Petković, pa nema razloga za crveni, dovoljna je kazna žuti karton. To je mala poduka za navijače da znaju kako se te situacije prosuđuju po pravilima kad se radi o kaznenom udarcu i kartonu za obrambenog igrača. Kad je žuti, a u kakvom ekstremnom slučaju može biti i crveni - podučio nas je iskusni Mateo Beusan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 21:40