StoryEditorOCM
Domaći nogometPerišić i Trajkovski

Majer će biti važno oružje na Euru, ali Hrvatska se ne smije uljuljati, gosti su očajno ‘glumili‘ protivnika

Piše Frane Vulas
3. lipnja 2024. - 21:22

Lovro Majer privatizirao je prijateljsku utakmicu reprezentacija Hrvatske i Sjeverne Makedonije na Rujevici (3:0). Majer se pobrinuo da ovaj inače pomalo uspavani ogled dobije ipak malo začina. Prvo je iz slobodnog udarca u desetoj minuti iznenadio vratara Stolea Dimitrievskog koji je valjda očekivao ubačaj. A potom je bio šlag na kraju lijepe akcije izabranika Zlatka Dalića na samom kraju prvog poluvremena.

U svom premijernom nastupu u početnoj postavi reprezentacije Dinamov Martin Baturina okomitim je ulaskom iznenadio Makedonce, probio je prvu liniju obrane gostiju, stvorio višak. Proslijedio je loptu za Bruna Petkovića. Uslijedila je čudesna asistencija njegovog klupskog kolege koji je kao šponda, a kako mu prezime i govori, petom kroz noge Darka Velkovskog ostavio loptu za natrčalog Majera. Nogometaš njemačkog Wolsburga još je jednu loptu poslao iza Dimitrievskog i potvrdio odličnu formu uoči Eura. Već se to vidjelo na prijateljskom turniru u Egiptu u ožujku, kada je također bio ponajbolji igrač reprezentacije, Majer bi mogao biti važno oružje Hrvatske u Njemačkoj. Ovim je valjda cementirao svoje mjesto u prvih 11.

U 79. minuti posebno je navijače u Rijeci obradovao pogodak Marca Pašalića. Nakon udarca glavom Ante Budimira vratar je loptu odbio, ali samo do krilnog napadača Rijeke Pašalića koji ju je s pet metara zakucao u mrežu.

Perišiću sat vremena i traka

Najavljenih sat vremena koliko je kao starter dobio, Hajdukov Ivan Perišić dobro je odradio. Po izlasku Matea Kovačića u dijelu susreta, do vlastitog izlaska iz igre, bio je i kapetan momčadi. Naravno, i dalje je vidljivo da nije još uvijek onaj stari. Neće još sigurno ni biti neko vrijeme. Ali, budimo iskreni, izgleda bolje nego što smo mislili u rujnu kada se činilo da je vjerojatno izgubljen za Euro. Možda neće imati jednu od glavnih, ali na Euru zaslužuje svoju ulogu.

image

Ivan Perišić

Damir Škomrlj/Cropix

Pamtit će se susret i kao jubilarni stoti u dresu reprezentacije za Matea Kovačića. Jasno je da ova utakmica nije prava generalna proba za Euro zbog toga što Hrvatska još nije kompletna. Kapetan Luka Modrić trebao bi se priključiti suigračima u utorak, nisu igrali ni Joško Gvardiol, Marcelo Brozović... Utakmica u Portugalu u subotu trebala bi dati potpuniju sliku kako će Hrvatska izgledati na Euru. Ne bude li ozljeda, bolesti, jasno je da će tada, ali i protiv Španjolske 15. lipnja u Berlinu, u odnosu na ovaj susret u prvih 11 biti i Modrić, Gvardiol, Brozović, možda i Josip Stanišić i Mario Pašalić koji su također dobili produženi odmor zbog dugih klupskih sezona pa su i oni ostali na klupi. Šansu su dobili mlađi igrači i iskoristili su je.

Sjeverna Makedonija trebala je po načinu igre, stilu nogometa, glumiti drugog protivnika Hrvatske na Euru Albaniju (prva je Španjolska, treća Italija). Međutim, i u trećoj brzini je nekompletna Hrvatska lako riješila Sjevernu Makedoniju. "Očajno" je Sjeverna Makedonija "glumila" Albance.

Sadašnji Aleksandar Trajkovski i bivši hajdukovac Jani Atanasov kreirali su neke od rijetkih opasnosti po vrata Dominika Livakovića. Bilo je lijepo vidjeti reprezentativni ogled u kojem Hajduk ima svoje igrače na obje strane. Ovakav glatki 3:0 trijumf je idealan za pumpanje samopouzdanjem, ali ne smije Hrvatsku uspavati pred Euro.

image

Lovro Majer

Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 11:07