StoryEditorOCM
Domaći nogometNIKO KAO JANKOVIĆ

‘Krvnik Hajduka‘ zabio i Barceloni, govorili su da je ‘novi Zvone Boban‘, a odrastao je u Hrvatskoj katoličkoj misiji

Piše Ivan Alaupović/SN
8. listopada 2023. - 11:27

Silovitim udarcem pod gredu, u malonogometnom stilu, Niko Janković s bijele je točke na Rujevici donio Rijeci trijumf (1:0) u Jadranskom derbiju te još bitnije, gurnuo svoju momčad na prvo mjesto SuperSport HNL-a.

Bio je to ujedno i njegov peti pogodak u sezoni, čime je trenutno vodeći strijelac u klubu, a u mlađahnom orkestru Rijeke, Janković izgleda kao dirigent. Iako ima 22 godine i ovaj Zagrepčanin tek ulazi u najbolje godine, zanimljiv je osvrt na njegov nogometni opus koji se počeo graditi dok je Niko praktički tek ulazio u pubertet.

Prije desetak godina, Niko je adresu u Zagrebu zamijenio dolaskom u podmladak njemačkog VFB Stuttgarta. S ocem Borisom živio je u Stuttgartu, a u razgovoru za CroExpress otkrio je kako su većinu svog vremena provodili u Hrvatskoj katoličkoj misiji u kojoj su se osjećali kao kod kuće.

Već je tada 13-godišnji Niko Janković davao prve signale svog velebnog talenta. Sa Stuttgartom je osvajao brojna natjecanja, a u razgovoru se prisjeća turnira koji mu je ostao u posebnom srcu, gdje je zabio gol Barceloni, ali igrom slučaja i Hajduku...

Stručnjaci su tada otišli toliko daleko da su Jankovića uspoređivali sa Zvonimirom Bobanom, a dječak je otkrio da nogometnog uzora pronalazi u Bastianu Schweinsteigeru.

- Želio bih jednog igrati poput njega, da imam njegovu borbenost i žar za igrom - otkrio je Niko za CroExpress.

Sa 16 godina, prihvatio je poziv Dinama da se vrati u domovinu, u klubu gdje je sve počelo. Njegova ‘‘njemačka‘‘ disciplina i neumorni trk nastavili su ga krasiti u svim sredinama gdje se kasnije nalazio. Preko Slaven Belupa, Gorice, Zrinjskog te sada na koncu Rijeke. Ofenzivni veznjak je drugi dio prošle sezone proveo na posudbi na Rujevici, a ljetos je stavio potpis na trogodišnji ugovor s bijelima.

image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:56