StoryEditorOCM
Domaći nogometosam minuta

Je li nizozemski sudac doista oštetio Hrvatsku? Nije bilo druge nego pogledati snimku, tri detalja su ključna

Piše Toni Roić/SN
26. lipnja 2024. - 07:34

Baš kao i Turčin Semih Sentürk 2008. u Beču, Talijan Mattia Zaccagni je 16 godina kasnije neobranjivo pogodio u posljednjim trenucima utakmice u Leipzigu i Hrvatskoj oduzeo pobjedu o kojoj je sanjala na Europskom prvenstvu u Njemačkoj - pišu Sportske novosti.

Nakon tih 1:1 s Italijom u 3. kolu skupine B, od hrvatskih igrača, izbornika Zlatka Dalića, komentatora i navijača sasuto je “drvlje i kamenje” na nizozemskog suca Dannyja Makkelieja, a zamjera mu se mnogo toga. Od neujednačenog kriterija u brojnim procjenama prekršaja i disciplinskih mjera koje su išle na štetu Hrvatske (žuti kartoni 6-2, prekršaji 18-6 za Hrvatsku, Ivanušec dobio žuti za ometanje izvođenja prekida, Talijani nisu...), preko jedanaesterca kojeg u 52. minuti nije dosudio sam, već na intervenciju VAR sobe i nakon gledanja snimke, pa do osam minuta nadoknade u drugom poluvremenu, što je omogućilo Zaccagniju da pogodi u 97.18 minuti za izjednačenje, poslije čega je i odsvirao kraj, ne dozvolivši ni 60 sekundi igre još.

Kako je vrijeme nadoknade najegzaktnija kategorija o kojoj se može raspravljati, nije bilo druge nego pogledati snimku drugog poluvremena i zapisati sve situacije u kojima je Makkelie mogao zaustaviti štopericu i tako odlučiti da se poslije 90. mora igrati još najmanje osam minuta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Tri ključna detalja

Kako je statistika neumoljiva kategorija lišena bilo kakvih emocija, nakon svega mora se priznati da nizozemski sudac, inače po zanimanju policijski inspektor, i nije puno pogriješio u određivanju duljine sudačke nadoknade.

Tri detalja su pritom ključna, a ima i još nekoliko dodatnih situacija, u kojima je Makkelie mogao zaustaviti svoj sat barem na 10 ili 20 sekundi. Kada se sve zbroji, matematika potpuno opravdava tih osam minuta koje su već ušle u kolektivno pamćenje hrvatskog nogometa kao “pljačka”, koja to ipak nije.

Kazneni udarac za Hrvatsku i VAR provjera, slavlje nakon vodećeg pogotka Luke Modrića, koji se dogodio samo 36 sekundi nakon što on nije realizirao udarac s 11 metara, te pet termina zamjena poslije toga, tri su razdoblja utakmice (može se reći i sedam, ali jednostavnije je zamjene brojati kao skupni događaj s pojedinačnom minutažom) u kojima je sigurno mirovao sučev sat. Osim toga, bilo je pokoje kraće ležanje (Gvardiol, Stanišić), dodjeljivanje čak sedam žutih kartona na obje strane od 60. minute do kraja, kao i rasprava Makkelieja s klupom Hrvatske i izbornikom Dalićem.

Idemo sada s prikazom konkretnih brojki. Prva situacija u kojoj je vrijeme zaustavljeno bila je u 52. minuti kad je Frattesi igrao rukom u talijanskom šesnaestercu. Svi koji kritiziraju nizozemskog suca uvjereni su da je on bio u idealnoj poziciji za vidjeti tu situaciju, ali se ipak nije oglasio odlukom o evidentnom kaznenom udarcu, već se poslije burnih protesta hrvatskih igrača držao za slušalicu i čekao što će reći VAR pomoćnici. Oni su ga uvjerili da ima elemenata za jedanaesterac, Makkelie je otišao sam pogledati snimku incidenta i ispravno je pokazao na bijelu točku. Frattesijevo igranje rukom dogodilo se kada je sat pokazivao 51.20, dok je Modrić pucao, a Donnarumma obranio u 53.40. Dakle izgubljeno je 2.20 minuta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Drugi presudni detalj za određivanje nadoknade događa se samo 36 sekundi kasnije. Nakon udarca Ante Budimira i odbijene lopte od vratara Donnarumme, Modrić iz blizine dovodi Hrvatsku u prednost 1:0, a semafor pokazuje 54.16. Slijedi veliko slavlje Vatrenih u Leipzigu, a kada se sve smirilo, Makkelie još traži čišćenje čaša ubačenih na teren, a talijanski izbornik Spalletti radi izmjenu i ubacuje Chiesu umjesto Dimarca. Igra je nastavljena na 56.43 kretanjem Talijana s centra, a na hrvatski gol izgubilo se 2.27 minuta. S onih 2.20, to je već sigurnih 4.47 za nadoknaditi.

Do kraja u još pet termina izbornici su radili izmjene, a prva i dvostruka je bila Dalićeva u 70. minuti kada vadi Sučića i Kovačića, a ubacuje Perišića i Ivanušeca.

Smirivanje klupe

Sučić je izašao uz aut-liniju, dok je Kovačić odugovlačio i došao do centra gdje se uobičajeno ide van terena uz pozdrav s onim koji ulazi. Izmjena je prijavljena u 69.01, a igra nastavljena u 70.04, što znači da je Makkelie dobio još 1.03 minute za štopanje. Sljedeća je bila talijanska promjena, ulazi Scamacca, a ide van Raspadori u 75. minuti, ali kao im se žurilo Azzurri su sve obavili za 25 sekundi, ali i to se piše. Šest minuta za Nizozemca je već premašeno, a sedam stiže u 80. minuti kada uz ovacije s tribina Luka Modrić mjesto na terenu ustupa Lovri Majeru.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kada je hrvatski kapetan krenuo u svoj vjerojatni oproštaj od reprezentativnog dresa i briljantne karijere ovjenčanje srebrom i broncom s Mundijala u Rusiji i Kataru, tome se u tom trenutku nije nadao jer rezultat 1:0 je vodio u osminu finala Eura, a semafor je pokazivao 79.25. Makkelie je u tom trenutku klupi Hrvatske pokazao da sve štopa, a isto se dogodilo i u 83.45 kad je krenuo smirivati pomoćnike i izbornika Dalića. Talijani su prije toga već bili obavili brzinsku dvostruku izmjenu, a posljednja je bila u 89. minuti kad Juranović ulazi umjesto Kramarića. Od 88.40 do 89.10 je hrvatski napadač pozdravljao publiku, a Makkelijev sat se zaustavio na točno osam izgubljenih minuta, što je četvrti sudac i pokazao na semaforu kada je istekla 90. minuta.

Dvojbeni prekršaj

Nakon toga pokazana su još dva žuta kartona Talijanima (Calafiori, Fagioli), a u 97.00 sudac vidi prekršaj Budimira na Bastoniju, koji je vrlo dvojben i umjesto da Budimir krene sam prema Donnarummi, loptu uzima stoper Riccardo Calafiori i od svog šesnaesterca kreće u nezadrživi slalom, te u uz jedan dupli pas sa suigračem daje loptu na lijevu stranu za Zaccagnija, koji je ostao nepokriven i ušao u šesnaesterac, te sa 14 metara desnicom naciljao gornji desni kut. Neobranjivo za Dominika Livakovića, a nakon dvije minute talijanskog slavlja (paradoksalno je da bi oni vjerojatno u osminu finala prošli i bez tog gola), Makkelie je zaboravio da je kod talijanskog pogotka za 1:1 na semaforu pisalo 97.18 i uz ranije kraće prekide u nadoknadi, morala je Hrvatska barem imati još jedan napad.

Nije ipak bilo (pre)suđeno ovaj put u Leipzigu, kao i protiv Albanije u Hamburgu ili 2008. u Beču...

KRONOLOGIJA ZA NADOKNADU

51.20 - 53.40

- ruka Frattesija, VAR provjera, Modrić puca jedanaesterac (2.20 minuta)

54.16 - 56.43

- vodeći pogodak Modrića za Hrvatsku, slavlje, talijanska izmjena (2.27 minuta)

69.01 - 70.04

- dvostruka izmjena za Hrvatsku, Kovačić odugovlači izlazak (1.03 minuta)

74.10 - 74.30

- zamjena Raspadori - Scamacca (20 sekundi)

79.25 - 80.10

- izlazak Modrića iz igre (45 sekundi)

80.45 - 81.10

- dvostruka izmjena kod Italije (25 sekundi)

83.45 - 84.00

- Makkelie opominje klupu Hrvatske i Dalića (15 sekundi)

87.10 - 87.45

- Stanišić leži, odgađa se Dalićeva izmjena (35 sekundi)

88.40 - 89.10

- Juranović ulazi umjesto Kramarić (30 sekundi)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:10