StoryEditorOCM
Domaći nogometima još potencijala

Ima li mjesta u reprezentaciji za Rebića? ‘Nije lako Daliću, razumijem, ali trebali bi popričati. Dosta je patio...‘

Piše Dražen Antolić/SN
2. kolovoza 2023. - 11:00

Ante Rebić ogrnuo je šal Bešiktaša, pozdravio navijače i počeo trenirati s momčadi. Nakon Milana srebrni Vatreni iz Rusije stao je stepenicu-dvije niže i karijeru će nastaviti u Istanbulu. Hoće li se od tamo vratiti kao Ante-beg ili će mediji pisati o padu njegove karijere ovisi najviše o njemu - pišu Sportske novosti.

Jedna objava na društvenim mrežama krajem lipnja 2021. godine iz današnje perspektive izgleda kao kraj najbolje dionice u nogometnom životu Ante Rebića, kao okončanje vrhunca igračkog puta nakon kojeg dolazi nužna putanja premda dolje.

Dalić nije dočekao ispriku

Vatreni su tada ispali od Španjolske u osmini finala Eura u hektičnoj i čudnoj utakmici, izbornik Zlatko Dalić ga je očešao zbog mijenjanja kopački dok je La Roja zabijala gol, premda bez spominjanja imena, na što se oglasio za sve neočekivano.

- Nakon svega nije ni bitno tko je "krivac", činjenica je da smo zadnje 2-3 godine sranje... Osobno mi je žao što nismo imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju + dva genijalca (L i M), da napravimo nešto (puno) više na ovom prvenstvu... Još jednom, hvala svim navijačima koji su došli u Kopenhagen. Iznad svih – Hrvatska! - između ostaloga napisao je.

Dalić nije dočekao ispriku, iako je Rebić brzo to uklonio nikad nije demantirao, a izbornik ga je prekrižio i izbacio iz nacionalne vrste s obrazloženjem da je uvrijedio momčad. Zanimljivo je da su se dotad mnogi pitali zašto toliko voli Rebića, koliko ga je forsirao, no ljubavi je došao kraj.

Vatreni su potom osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu i igrali finale Lige nacija, a Antu su napale ozljede, Stefano Pioli sve ga je manje vidio u ekipi Milana s kojim ipak ima naslov prvaka 2022. godine da bi ga ovog ljeta praktično natjerali na odlazak. Nije se žurio jer držao je u rukama ugovor na još dvije godine, no Crveno-crni na njega nisu računali i shvatio je da mora novom stazom. Danas će mnogi kazati da je Rebićev krešendo prošao...

image
Damir Škomrlj/Cropix

No, što za njega znači Bešiktaš, je li s 30 godina koje će napuniti u rujnu to korak prema igračkoj mirovini ili će iznenaditi skeptike i vratiti se na veliki način? Ima li u njemu još špirita?

Ante nije kazao zadnju riječ

Stanko Mršić, doajen HNL-a, stručnjak koji ga je trenirao u Splitu kad se Rebić tek probijao, vjeruje da Ante nije kazao zadnju riječ:

- Koliko ga ja znam on je odličan momak i radnik. Istina, malo je na svoju ruku, ali izvanserijski je nogometaš, brzanac, a moćan. U Italiji je dugo dobro igrao, što se dogodilo zatim pojma nemam, ali u jedno sam siguran - Rebić još nije do kraja razvio svoj potencijal i dolaskom u Bešiktaš dat će sve od sebe kako bi dokazao da ima još mjesta za njega pod suncem.

Reprezentativnu priču je zaključio s 42 nastupa, Dalić ne daje naznake da bi se po tom pitanju išta promijenilo. Kad nije dok je igrao za Milan, može li se očekivati da će sada?

- Bio je jedan od boljih igrača na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Po meni trebali bi sjesti i razgovarati jer on bi još uvijek mogao pomoći reprezentaciji. Dosta je otpatio, mislim dovoljno koliko je trebalo. Nije lako Daliću, razumijem to, čim se treneru razbije autoritet nije više ono što je bio, ali ljudi smo i svatko ima pravo na jednu pogrešku. Mi nemamo brze igrače prema naprijed, neugodan je, prgav je u igri, moglo se popričati...

No, je li odluka Milana da ga ne treba signal kako više nije dobar kao prije?

- Ha, kad je nova ženska u pitanju svi smo dobri - u svojem stilu prokomentirao je 68-godišnji Mršić i nastavio:

- Nije u godinama, nije se potrošio, zato vjerujem da ovo nije njego kraj pa čak ni pad što se tiče igračke moći - konstatiro je Mršić koji ne krije da je slab na njega.

image

Stanko Mršić

Emica Elvedji/Cropix

Milan ga dao za kikiriki

Prema medijskim napisima Milan ga je dao za kikiriki, odšteta je po tim izvorima svega pola milijuna eura, kao da se radi o anonimusu, s bonusima može dosegnuti još 1,5 milijuna eura. Transfermarkt čak piše da se radi o transferu bez odštete. Ali talijanski klub ima računicu, godišnje ga je morao plaćati 4,6 milijun eura, za dvije sezone to je 9,2 milijuna, toliko je uštedio. Rebić je neto dobivao 3,5 milijuna eura.

Bešiktaš je objavio kako će kod njega imati plaću 2,5 milijuna eura neto, u sljedeće dvije godine, da mu je za potpis iskeširao 280.000 eura, a za svaki nastup dobit će 10 tisuća eura. Igra li u sezoni 40 puta to je 400.000.

Komentirajući na profilu Crno-bijelih na društvenim mrežama, hrvatski krilni igrač je rekao:

- Osjećam se dobro. Sretan sam i počašćen što sam u tako velikom kluba - istaknuo je Rebić dodajući da je potpuno fokusiran na travnjak.

- Izvan terena sam normalna osoba. Moja pozicija je krilo, ali mogu igrati i kao drugi napadač. Osjećam se ugodno i u toj ulozi. Došao sam ovdje osvojiti prvenstvo, ali i po golove i asistencije. Navijači mogu očekivati ​​da ću dati sve od sebe kako bismo pobijedili u svakoj utakmici - obećao je.

Liječnički test prošao je na odjelima ortopedije, interne medicine, oftalmologije, otorinolaringologije, opće kirurgije i kardiologije. Zdravstvene kontrole hrvatskog igrača završene su pretragama pluća, pa sad može mirne duše u vatru.

Dugo je trajala ta saga, no Turci su baš zagrizli što je za njega dobro jer govori da ga vide zvijezdom od koje puno očekuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:57