StoryEditorOCM
Domaći nogometždrijeb u nyonu

Hrvatskoj na putu do U21 Eura stoji četvrtfinalist zadnjeg turnira, najveća zvijezda nastupa za momčad Darija Srne

Piše Frane Vulas, Sport SD
17. listopada 2024. - 12:16

NAJNOVIJE

Hrvatska U21 nogometna reprezentacija u play offu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Slovačkoj igrat će protiv reprezentacije Gruzije.

Ždrijeb doigravanja održan je u švicarskom Nyonu. Direktno su plasman na Euro već ranije izborili pobjednici kvalifikacijskih skupina i šest najboljih drugoplasiranih momčadi. U plesu kuglica doigravanja našlo se šest preostalih drugoplasiranih reprezentacija, a nije bilo nositelja. Parovi play offa su Finska – Norveška, Belgija – Češka i Gruzija – Hrvatska.

Igraju se dvije utakmice. Predviđeni termini tih susreta su između 14. i 19. studenoga. Prvi susret se igra u Gruziji, a uzvrat u Hrvatskoj. Grad u kojem će se igrati ta utakmica bit će određen naknadno.

Hrvatska lovi svoj četvrti uzastopni plasman na U21 Euro, šesti ukupno. S druge strane Gruzija je dosad samo jednom nastupila na završnom turniru, na njegovom prošlom izdanju održanom lani na kojem je pravo nastupa automatski dobila kao domaćin (Rumunjska i Gruzija su zajednički ugostili Euro). No, ne smiju se momci izbornika Ivice Olića ni najmanje opuštati ili smatrati kako su dobro prošli u ždrijebu.

Na tom lanjskom turniru Hrvatska je ispala odmah u grupnoj fazi, a Gruzija je osvojila skupinu u kojoj je bio Portugal, reprezentacija koja je u ovim kvalifikacijama bila ispred Hrvatske u skupini i dvaput protiv "kockastih" bila vrlo uvjerljiva (1:5 u Portugalu i 0:2 u Hrvatskoj). Gruzija je na tom prošlom Euru svladala Portugal (2:0) te remizirala u skupini s Belgijom (2:2) i Nizozemskom (1:1). Ispala je u četvrtfinalu od Izraela nakon izvođenja jedanaesteraca (0:0 pa 3:4). U ovim kvalifikacijama Gruzija je bila u skupini C. Poredak je bio Nizozemska 30 bodova, Gruzija 19, Švedska 17...

Najveća zvijezda Gruzije je Irakli Azarovi, lijevi bek Šahtara iz Donjecka u kojem je sportski direktor bivši kapetan reprezentacije Hrvatske i član Hajduka Darijo Srna. Po transfermarktu Azarovi vrijedi čak pet milijuna eura.

- To je momčad koja je završila druga na ljestvici ispred Švedske, što govori o njihovoj kvaliteti i ozbiljnosti. Već su pokazali koliko su opasni, a to smo imali priliku vidjeti u nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske. Jasno je da se radi o vrlo talentiranoj ekipi i zato moramo biti maksimalno oprezni i dobro pripremljeni. Podcjenjivanju nema mjesta jer su dokazali da imaju potrebnu kvalitetu. Njihov nogomet je u velikom usponu, što se vidi i po uspjesima njihove A reprezentacije na Europskom prvenstvu. Sigurno je da tu euforiju i pozitivan duh prenose i na mladu reprezentaciju, što nas dodatno motivira da budemo maksimalno spremni za ovaj izazov - rekao je izbornik Olić za stranicu HNS-a.

RANIJE

Hrvatska U21 nogometna reprezentacija u četvrtak će nešto iza podneva saznati protivnika u play offu doigravanja za Euro. Točno u podne u švicarskom Nyonu održat će se ždrijeb doigravanja za završni turnir koji se sljedeće godine u lipnju igra u Slovačkoj.

Hrvatska je jedna od šest drugoplasiranih reprezentacija kvalifikacijskih skupina koje će razigravati za još tri mjesta na završnom turniru. Uz osvajače skupina i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije izborile su direktan plasman. Samo je jedno mjesto dijelilo momčad izbornika Ivice Olića od direktnog plasmana na Euro, na tablici najboljih drugoplasiranih reprezentacija Hrvatska je na koncu bila četvrta, s istim brojem bodova kao i drugoplasirana i trećeplasirana reprezentacija, ali osjetno slabijom gol razlikom (+16 i +12 u odnosu na +1).

image

Slavlje mladih hrvatskih reprezentativaca

Željko Hajdinjak/Cropix

Uz Hrvatsku u ždrijebu će se naći još i Belgija, Češka, Finska, Gruzija i Norveška. Neće biti nositelja. Ždrijebom će se definirati tri para. Igraju se dvije utakmice, u terminima između 11. i 19. studenoga ove godine. Hrvatska lovi četvrti uzastopni nastup na U21 Euru.

Ukupno će u Slovačkoj nastupiti 16 reprezentacija. Mjesto na završnom turniru već su izborile Danska, Engleska (branitelj naslova), Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka (domaćin), Slovenija, Španjolska i Ukrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 13:08