StoryEditorOCM
Domaći nogometalbanija mora pasti

Direktna poruka iz srca Dalmacije Zlatku Daliću i njegovim izabranicima: Uspavani ljepotani, probudite se

19. lipnja 2024. - 12:05

Poslije uvjerljivog uvodnog poraza od Španjolske, Hrvatskoj u okršaju s Albanijom na hamburškom Volksparkstadionu praktično igra samo pobjeda (15 sati). Stoga će izbornik Zlatko Dalić tako i postaviti igru. Svako pouzdavanje da se u zadnjem susretu s braniteljem naslova Italijom mora ići na sva tri boda može se obiti o glavu. Ne ‘leti‘ Italija, ali ipak nije reprezentacija na kojoj bi se trebali vaditi.

Hrvatska ulazi u susret u ulozi favorita, ali i jedne od momčadi koja je u prvom kolu pokazala najmanje od svih sudionika Eura. Međutim, ne bi trebao Dalić zbog toga napraviti previše promjena. Više je radio na psihološkom pristupu, ulasku u utakmicu, aludirao na potrebnu veću agresivnost, koncentraciju..., svemu što je nedostajalo u subotu. No, promjena će svakako biti.

Ne računamo li Bruna Petkovića zbog promašenog kaznenog udarca, što je Pandorina kutija koju je otvorio izbornik Zlatko Dalić, najviše se na udaru kritika nakon uvjerljivog poraza od Španjolske našao stoper Marin Pongračić. Hrvatska nije zaslužila više od poraza, ali dojam je da je onih 0:3 ipak previsok rezultat s obzirom na viđeno. Stvorila je Hrvatska četiri dobre prilike, ali sve svoje početne Španjolska je zabila pa je sada uzaludno o tome previše lamentirati. Tu je baš stoper Leccea Pongračić najviše našao prozivanim. Bio je Dalićevo otkriće, odlično odradio generalnu probu s Portugalom, ali prvi test na turniru definitivno nije položio. Nije jedini, većina ih je pala, gotovo svi igrači.

image
AFP

Sigurno djelovanje

Očekuje se kako bi na Pongračićevu poziciju mogao uskočiti Martin Erlić. U tandemu s Josipom Šutalom on je dosad u pravilu u reprezentaciji odigrao na vrlo visokom nivou, sigurno su zajedno djelovali, još od prošlog izdanja Lige nacija. Ako se ipak izbornik Zlatko Dalić ne odluči na tektonske promjene, a što bi značilo prebacivanje Joška Gvardiola s lijevog beka natrag na stopera. Onda bismo vrlo lako mogli vidjeti Josipa Juranovića na lijevom beku, ako već Borna Sosa zbog slabije forme izgledno nema potpuno povjerenje izbornika. Ne bi nogometašu Union Berlina Juranoviću, bivšem kapetanu Hajduka, to bilo prvi put da igra za reprezentaciju na toj poziciji.

Od veznog terceta, bude li promjena, prvi bi na klupu mogao Marcelo Brozović. Od odlaska u Saudijsku Arabiju više nije na istom nivou. Alternacije su Mario Pašalić ili Luka Sučić. Definitivno je Sučić budućnost hrvatske reprezentacije. Pašalić može u sredinu, ali i na krilo, pa da Kramarić okupira poziciju iza napadača koja mu leži. Imao je s Atalantom odličnu sezonu okrunjenu osvajanjem Europske lige.

image
Ante Čizmić/Cropix

Da je Ivan Perišić spreman za svih 90 minuta, ili i 60, smanjilo bi to glavobolje izborniku Daliću. No, dojam je da će trebati još vremena i utakmica nakon gotovo devet mjeseci od teške ozljede ligamenta i vraćanja u formu u krizom uzdrmanom Hajduku tijekom zadnja dva mjeseca. Dojam je da bi Perišić mogao dobiti poluvrijeme. Pritom je Perišić vjerojatno potrebniji u navali, na krilu, da donese brzinu. Od svih krila koje Dalić ima na dispoziciji, malo je klasičnih krila, brzih igrača, a pogotovo okomitih. Sve to je Perišić, ali... Ovako Ante Budimir u sredini čeka centaršut ili ubačaj, a lopti nema ni za lijek.

Nikola Vlašić je zbog manje rupture mišića otpao za ostatak Eura. Šteta, pravi, zdravi Niksi, okomit i konkretan kada je u pitanju ugrožavanje protivničkog gola, bio bi itekako upotrebljiv u ovoj situaciji.

Mimo hijerarhije

Da nije opjevanog penala protiv Španjolske, Bruno Petković bi se vrlo vjerojatno našao u početnih 11. Ovako je vjerojatnije adut s klupe. No, nije ga Dalić prekrižio i nije isključeno niti da će startati jer mu takav profil napadača više treba za otključavanje Albanije koja uz dužno poštovanje ipak nije Španjolska, jedna od najboljih momčadi svijeta. No, Dalić mu je ozbiljno zamjerio to uzimanje odgovornosti mimo hijerarhije, pa neka mu je Perišić izvođenje navodno prepustio. Time ga je želio i razdrmati, kao i cijelu svlačionicu nakon teškog poraza i slabe predstave. Podsjetimo, u tim trenucima dva na papiru prva izvođača kaznenih udaraca Luka Modrić i Andrej Kramarić nisu bili u igri.

image
Ante Čizmić/Cropix

U ovom susretu će Dalić morati pronaći način kako izlaziti iz svoje polovice na protivnički presing. Time je i Albanija radila probleme Talijanima. U subotu je to protiv Španjolske izgledalo nevjerojatno sporo, na trenutke konfuzno. Hrvatska mora biti brža, okomitija, agresivnija, igrati bliže protivnicima kada nije u posjedu.

Za razliku od Hrvatske kojoj je gol protiv Španjolske bio enigma, čak i s bijele točke, Albanija je Italiji zabila poslije samo 23 sekunde. No, i oni su također na koncu ostali bez ijednog boda. Zato će vjerojatno i Albanci morati krenuti agresivnije, ofenzivnije. Ovo je okršaj dvije reprezentacije koje više nemaju što čekati.

Zbog problema s ozljedom kod Albanaca je upitan nastup krilnog napadača Jasira Asanija (iz korejskog Gwangjua). Umjesto njega mogao bi startati krilni napadač Dinama Arber Hoxha, bivši član Slaven Belupa.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
AFP
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 05:51