StoryEditorOCM
Borilački sportoviBRAVO, HVARANI!

Kakav vikend sporta na Hvaru, sva sila poznatih podržala sjajnu promociju juda na otoku

Piše M. Bi.
12. listopada 2024. - 19:27

Svečano je bilo na Pjaci u Hvaru, otvoren je judo vikend. Po prvi put održava se Europski judo kup veterana koji će okupiti 81 natjecatelja iz čak 19 država.

Rezultat je to dugogodišnjeg predanog rada entuzijasta na čelu s Renatom Šćulcem koji na Hvaru judo razvija evo već 11 godina. Ne smijemo zaboraviti niti predan rad Ilije Ćalete, trenera Marka Babana, kao i ostalih zaljubljenika u ovaj sport.

Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak otvorio je natjecanje, a samom činu otvaranja nazočio je i načelnik općine Jelsa Nikša Peronja.

image

judo Hvar

Đani Ivančević/

Ovog vikenda neće se natjecati samo veterani, nakon subote na tatami će i oko 150 djece iz osam klubova i tri države. Na otok Hvar je promovirati judo došla i naša trofejna judašica Barbara Matić, europska i dvostruka svjetska prvakinja, te zlatna olimpijka iz Pariza.

- Jako sam počašćena što sam pozvana kao gost na otok Hvar. Zadovoljstvo mi je biti ovdje, pogotovo njer se judo razvija i u manjim sredinama.

Hoće li Barbara u veterane uskoro?

- Haha, ja sam još mlada za veterane, a stara za seniore. Još treniram, naravno, ne jakim intenzitetomali, ali sam u trenažnom procesu.. Uživam u odmoru koji će potrajati do kraja godine, pa ćemo vidjeti. 

Koliko je ovaj turnir važan za veterane i djecu na otoku?

- Jako je značajan, jer je ovo prvi veteranski Europski judo kup u povijesti. Sad je službeno, nije samo običan turnir, ima puno prijavljenih, djece i odraslih, tako da mogu upoznati i mlade judoke, kao i oni mene.

image

judo Hvar

Đani Ivančević/

Kao promotor "Spartan race" na Hvaru je i zlatni veslački olimpijac Valent Sinković. Promovira Spartan, podržava judo!

- Ja ću ovdje nastupiti na najtežoj utrci, onoj na 22 kilometra s preprekama, zato pozivam ljude da dođu, da vide, probaju, nije ništa prestrašno. Spartan podržava zdrav način života, trenirati puno, naučiti kako savladati poteškoće koje te čekaju u životu.

A judo?

- Meni je judo odličan sport, mislim i sina upisat u ovaj sport jer znam da jako razvija koordinaciju i da je super za klince.

Svečanosti otvaranja judo vikenda pridružio se i Filip Gašo Jurišić, Hvaranin koji je ispisao sportsku povijest svog otoka postavši prvi olimpijac ovog otoka. Nije uzeo medalju kao jedriličar, ali za premijerni nastup mora biti zadovoljan.

Plakete i priznanja za promociju juda na Hvaru dobili su veterani Davor Vukorepa i Jovan Pejčić, te Rikardo Novak, Nikša Peronja i Ilija Ćaleta.

Tako je Hvar mogao pozdraviti zlatne olimpijce, svoga Filipa, te naravno još jedan uspjeh u razvoju juda na svom otoku. 

image

judo Hvar

Đani Ivančević/
image

judo Hvar

Đani Ivančević/
image

judo hvar

Đani Ivančević/
image

judo Hvar

Đani Ivančević/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 19:28