StoryEditorOCM
Borilački sportoviBLIZU, BLIZU...

Šapina i Kolak ‘odigrali‘ neodlučeno; ni u taekwondou večeras nismo osvojili medalju, presudio je opasni Kubanac

Piše M. Bi., I. M.
10. kolovoza 2024. - 13:03

Pet i pol sekundi dijelilo je Ivana Šapinu od sigurne medalje na Olimpijskim igrama! No, na kraju se u finale taekwondoa u teškoj kategoriji preko 80 kilograma plasirao Iranac Arian Salimi koji je slavio s 2:1 (5:12, 9:8, 9:6), a Šapina se potom borio za broncu, no Kubanac Rafael Alba bio je bolji i Šapina se mora zadovoljiti petim mjestom. Prva runda 6:1, druga 9:0 za Kubanca.

Prva runda završila je 12:5 za člana splitskog Marjana. Druga je bila puno napetija i sve se odlučilo u zadnjim sekundama. Pet i pol sekundi je bilo do kraja borbe, Hrvat je vodio 6:4, a nakon provjere udarca Salimija, suci su ustanovili kako se radilo o udarcu u glavu te je Iranac prešao u vodstvo 7:6. Šapina je imao nekoliko prilika za okončati meč i proći u finale, ali na kraju je ta runda završila 9:8 i odvela nas u odlučujuću treću. 

Treća nije bila sreća. 9:1 poveo je Iranac i taj rezultat bio je uoči zadnjih pet, šest sekundi borbe. Ivan je pokušao sve, ali na kraju je zadnja runda završila s 9:6 u korist Salimija koji se plasirao u finale.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Ranije danas

Bravo, Ivane! Član splitskog Marjana Ivan Šapina došao je na korak do medalje u Parizu, pobjedom protiv Norvežanina Richarda Andrea Ordemanna (3:5, 13:7, 5:3) izborio je olimpijsko polufinale i sada ima "dvije meč lopte" za osvojiti jedno od odličja u teškoj kategoriji preko 80 kilograma.

Pobjedničke bodove udarcem nogom Ivan je osvojio na 6.7 sekundi do kraja borbe, u trećoj odlučujućoj rundi. Prvu je izgubio, drugu dobio, a igra živaca u pripetavanju otišla je na stranu našeg predstavnika.

Polufinale je na rasporedu u 17.02, a suparnik mu je Iranac Arian Salimi.

image
Tom Dubravec/Cropix

Šapina je sjajno krenuo u lov na medalju na Olimpijskim igrama u Parizu! U meču prvog kola član splitskog Marjana uvjerljivo je pobijedio protivnika iz Gambije Alasana Anna (7:1, 10:1) kojega se Ivanov trener Dejan Mesarov malo i pribojavao jer je upravo Gambijac prije godinu i po dana pobijedio Šapinu na Grand Prixu u Rimu.

- Prvi suparnik nam je borac iz Gambije. Sad, mnogi će reći kako taekwondo i Gambija baš i ne idu jedno s drugima, ali baš taj Alasan Ann je pobijedio Ivana prije godinu i pol dana na Grand Prixu u Rimu. Prema tomu, nije bezopasan. Na papiru stvarno je Ivan bolji, ali nije to baš situacija u stilu "taj je iz Gambije pa ćemo s njime lako". Zato smo oprezni i pripremali smo se za njega, da ne radimo pogreške koje smo radili u Rimu - kazao je prije borbe Mesarov.

I dobro su se pripremili, u Parizu problema nije bilo. Rezultatski je na kraju ispalo uvjerljivo, mada će rezultat prve runde ipak malo prevariti one koji nisu gledali ovu borbu. Naime, samo 15 sekundi do kraja runde borci su bili poravnati (1:1), ali su te završne sekunde pripale Ivanu.

Meč je do kraja bio jednosmjerna ulica, član Marjana, inače europski prvak i svjetski doprvak, pokazao je klasu i s lakoćom Gambijca poslao kući.

image
Tom Dubravec/Cropix
image

Ivan Šapina

Tom Dubravec/Cropix
image

Trener Dejan Mesarov

Tom Dubravec/Cropix
image

Ivan Šapina

Taekwondo Klub Marjan/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:36