StoryEditorOCM
Borilački sportoviizvrsna prezentacija

Bogata žetva medalja: dva svjetska zlata i povijesni rezultat za tajlandski boks u Hrvatskoj

Piše Sport SD
11. lipnja 2024. - 20:19

Hrvatska reprezentacija tajlandskog boksa napravila je povijesni uspjeh - dovela kući svjetske seniorske prvake u muškoj i ženskoj kategoriji. 

Reprezentacija je otputovala na svjetsko seniorsko prvenstvo u grčkom Patrasu sa 6 boraca: Helena Jurišić, seniorka -75kg, Lana Mađarić, mlađa seniorka (U23) -67kg, Vito Košar, senior -86kg, Ivan Bertić, senior -91kg, Andrej Ramljak, mlađi senior (U23) -75kg, Luka Rukavina, mlađi senior (U23) -67kg.

Ivan Bertić izborio je brončanu medalju u kategoriji -91kg, a Lana Mađarić koja je debitirala na svjetskom prvenstvu u kategoriji U23 -67kg slavila je osvojenom srebrnom medaljom.

Helena Jurišić četvrti put se okrunila titulom svjetske prvakinje u tajlandskom boksu. U finalu se borila protiv turske protivnice te dominacijom  i prekidom meča u drugoj rundi izborila titulu najbolje na svijetu.

Vito Košar se odličnim borbama izborio za finalni nastup protiv aktualnog trostrukog svjetskog prvaka Amerikanca Aarona Ortiza u kategoriji -86kg. Fantastičnim mečom i rezultatom 2:1 popeo se na najvišu stepenicu postolja.

Zanimljivo je reći da su se u istom trenutku na dva borilišta borili Helena i Vito te u par minuta razlike ostvarili povijesni uspjeh za tajlandski boks u Hrvatskoj.

Uz ove četiri medalje, odlične borbe u 1.kolu bez prolaska dalje imali su Luka Rukavina u kategoriji U23 -67kg i Andrej Ramljak u kategoriji U23 -75kg.

Uz impresivan rezultat vrijedno je spomenuti da su Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u Patrasu predstavljali i naša dva suca - međunarodna sutkinja Filipa Merčep i Lovre Čačić, nacionalni sudac.

Obzirom da će se tajlandski boks ove godine prvi puta prikazati kao popratni program na Olimpijskim igrama u Parizu, 562 boraca iz 93 zemlje koji su nastupali na svjetskom prvenstvu izvelo je tradicionalni tajlandski ples Waikru na povijesnom mjestu Olimpia gdje su se održale prve Olimpijske igre.

Vodstvo Saveza na svjetskom prvenstvu su bili: Mario Franić, predsjednik Saveza, Siniša Andrijašević, direktor reprezentacije, Dario Jurišić, team manager i Mario Košara, trener reprezentacije.

Na specijalnoj ceremoniji u Olimpiji, predsjednik svjetske krovne Muaythai organizacije IFMA-e dr. Sakchye Tapsuwan dodijelio je trenerske licence našem Mariju Košaru, Siniši Andrijaševiću i Dariju Jurišiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 20:19