StoryEditorOCM

Barbara Matić je europska prvakinja! Splićanki u Zagrebu za prvo zlato na EP svira: ‘I‘m a Barbie girl...‘

Piše Iva Majić
26. travnja 2024. - 18:33

U finalu Europskog prvenstva u judu do 70 kilograma, Barbara Matić osvojila je zlato protiv Grkinje Elisavet Teltsidou

Nakon četiri euro-bronce, vjerujemo kako joj je ovo najdraža medalja s EP i to pred domaćom publikom u Areni Zagreb. Potvrda idealne forme tri mjeseca prije početka najvećeg sportskog natjecanja, prije puta u Pariz na Olimpijske igre.

I moramo priznati kako nas je ova Splićanka razmazila što se tiče uspjeha, jer zadnjih godina često smo mogli čuti kako se Barbara Matić od nekud vraća s odličjem. Sigurno ju poznaju i oni "kampanjci" u svijetu sporta. Međutim, nećemo Barbaru etiketirati "samo" kao najbolju hrvatsku judašicu, već s punim pravom je možemo prozvati i jednom od najuspješnijih hrvatskih sportašica posljednjih godina. 

Bila je dvostruka svjetska prvakinja (2021. i 2022.), a prošle godine iz Dohe se vratila s broncom. I istina je da je ta medalja slabijeg sjaja od one prethodne dvije, ali... Matić je uoči tog SP imala problema s ozljedom koljena, pa je počela normalno trenirati samo 14 dana prije turnira. Dva tjedna su joj bila dosta da zgrabi još jednu medalju na svjetskog sceni.

No, ono što je još posebno kod ove sportašice je činjenica kako je jednako uspješna i van juda. Naime, Barbara je diplomirana inženjerka elektrotehnike, iznimno zahtijevan studij završila je na splitskom FESB- u.

- Nemam riječi. Prekrasan osjećaj. Govorila sam i prije Zagreba da je moj cilj ove godine Pariz, ali opet. Dan je bio dobar, borba po borba, taktički pametno. Ja sam stvarno zadovoljna. Psihički je meni teže bilo polufinale nego finale. Prije finala sam ipak već bila ispunila očekivanja svoja, publike, sviju. U četvrtfinalu sam imala za mene uvijek jako neugodnu Hilde Jager. Meni jedna od najtežih suparnica, dok sam u polufinalu imala veliki pritisak. Grkinja je izuzetno jaka, ali odradila sam taktički jako dobro.

Put do finala

Što se tiče turnira u Zagrebu, Barbara je svoj put do finala počela u petak malo iza podneva jer je kao 1. nositeljica bila slobodna u 1. kolu. Najprije je svladala Britanku Kelly Petersen Pollard, 52 sekunde prije kraja četiri minute ili onog temeljnog dijela borbe. U četvrtfinalu je Matić wazarijem bila bolja od Nizozemke Hide Jager. Potom je slijedilo dramatično, iscrpljujuće polufinale protiv jako joj dobre znanice, Španjolke Ai Tsunode Roustant. Nadmetanje 1. i 8. na svjetskoj rang listi i njihov ukupno sedmi sraz. Vidjelo se da se dobro poznaju, pa je slijedila borba na tzv. zlatni bod, "golden score". Nove minute silne energetske potrošnje u kojoj su presudile... tri kazne Španjolki! Za veliko veselje u Areni, za osigurano Barbarino finale.

image
Damir Krajač/Cropix

U toj samoj završnici bila je gotovo ista priča kao i u polufinalu. Borba za zlatni bod presuđena je trećom kaznom, ali ovaj put za Grkinju na veliku radost domaće publike. Potom je zagrebačkom Arenom krenula pjesma "I‘m a Barbie girl...", maštoviti su bili organizatori. Međutim, sigurno je najveća radost za "hrvatsku Barbie" bila kad je čula Lijepu našu zahvaljujući još jednoj zlatnoj medalji u svojoj karijeri, ali prvoj na EP.

Spomenuli smo i Olimpijske igre, koje će Barbari biti treće u njezinoj karijeri. Međutim, prije toga putovat će na još jedno natjecanje, a to je na Svjetsko prvenstvo u svibnju koje će se održati u Abu Dhabiju. Iznimno teška godina, ali dobro je počela. Svakako se forma najviše tempira za "ljeto u Parizu". Nadamo se da će nakon nastupa u francuskoj prijestolnici ova Splićanka moći reći "treća-sreća", jer je olimpijska medalja još jedina koja joj nedostaje u njezinoj bogatoj kolekciji.

Najveći uspjesi Barbare Matić (29)

- 3 svjetske medalje (2 zlata i 1 bronca)

- 3 europske medalje (bronca u Montpellieru 2014. i Varšavi 2017., zlato u Zagrebu 2024.)

- 1 medalja s Europskih igara (bronca u Minsku 2019.)

- 1 medalja na Svjetskom masters turniru (srebro u St. Pereburgu 2017.)

- 15 medalja s Grand Slam turnira

- 13 medalja s Grand Prix turnira

image
Damir Krajač/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image


 

Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:49